Berga celebrarà la festivitat de Tots Sants amb una nova edició de la ‘Trilogia de la mort’, que es farà del 31 d’octubre al 2 de novembre.
La capital berguedana potenciarà el coneixement sobre el culte a la mort i les tradicions arrelades a Tots Sants amb visites guiades entorn del barri bell i el cementiri municipal, tallers i activitats infantils, una fira esotèrica i d’antiguitats, conferències i col·loquis.
La ‘Trilogia de la mort’ va néixer l’any 2017 per promoure el coneixement sobre els orígens, les històries, les llegendes i les tradicions que envolten l’etapa més fosca de l’any, el període de letargia hivernal, en què els vius veneren els avantpassats i els morts visiten els vius. La iniciativa s’ha consolidat i ha esdevingut una de les cites imprescindibles de la tardor a la ciutat.
El projecte està impulsat per l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus juntament amb l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga, diverses persones a títol individual que van promoure la creació de la fira l’Encant de les ànimes, Cal Blanxart i el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
L’alcalde de Berga i regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, ha recordat els inicis de la ‘Trilogia de la mort’ i la bona resposta que va tenir la iniciativa. “Vam començar el projecte amb un parell o tres de visites guiades al barri vell i el cementiri. Teníem el dubte de si parlar de la mort agradaria a la gent i les visites es van desbordar. Després d’això, vam apujar l’aposta programant noves visites i fent créixer el projecte amb la incorporació de la fira l'Encant de les ànimes”.
La ‘Trilogia de la mort’ ofereix una àmplia programació de propostes en diversos formats per descobrir llegendes, històries, personatges i tradicions sobre la mort arreu del món, passejant per diferents racons del barri vell i recorrent el cementiri municipal. L’edició d’enguany comptarà amb vuit rutes guiades i visites teatralitzades gratuïtes, que es portaran a terme en diferents torns. Les places són limitades i caldrà inscriure’s prèviament a l’Oficina de Turisme de Berga, a través del telèfon (93 821 13 84) o l’adreça de correu electrònic aj022.ofturisme@ajberga.cat.
La primera proposta serà una visita teatralitzada titulada ‘Flors per l’Aurora’. La companyia Tràfec Teatre retrà homenatge a l’escriptora Aurora Bertrana, que va néixer a Girona el 1892 i va morir a Berga el 1974. La visita també forma part dels actes de commemoració del 50è aniversari de la mort d’Aurora Bertrana impulsats conjuntament pels ajuntaments de Berga i Girona. L’activitat es farà el dijous 31 d’octubre, al cementiri municipal, a les 17 i les 20 h.
‘La mort quotidiana’ és el títol de la segona visita programada, que consistirà en un recorregut pels carrers del barri vell per conèixer com tenien contacte amb la mort els berguedans i berguedanes de finals del segle XIX i principis del segle XX. L’activitat estarà dinamitzada per Roger Cortina i es farà el dijous 31 d’octubre, a les 22 h. L’itinerari començarà a la plaça de Sant Pere.
Toni Gol també homenatjarà Aurora Bertrana amb una lectura dramatitzada titulada ‘Aurora Bertrana: El peix blanc’. L’activitat se centrarà en la figura d’aquesta dona culta, independent, aventurera, que qüestionava els convencionalismes de l’època i que va viure més enllà dels paràmetres socialment establerts. La visita guiada es farà el divendres 1 de novembre, al cementiri municipal, a les 17:30 h.
‘Tots els colors de la mort’ es titula la quarta proposta que consistirà en un recorregut per conèixer les tradicions del dia dels difunts que se celebra en diversos indrets del món, en funció dels orígens culturals i nacionals. L’activitat estarà dinamitzada per Ivan Sànchez i es farà el divendres 1 de novembre, a la plaça de Sant Pere, a les 19 h.
La següent proposta es titula ‘Campanades a mitjanit’ i consistirà en una explicació sobre els ritus, costums i anecdotari popular entorn de la mort, en un escenari fosc i misteriós, el Convent de Sant Francesc. Roger Cortina dinamitzarà la ruta que es farà el divendres 1 de novembre, a les 22 h.
‘Un record d’aquells que ja no hi són’ és un recorregut pel cementiri municipal per recordar berguedanes i berguedans anònims de tots els temps per oferir-los l’últim adeu en vers i prosa. Aquesta activitat estarà dinamitzada per Roger Cortina i es farà el dissabte 2 de novembre, a les 12 h.
Els túnels de la plaça de la Ribera seran el refugi del cèlebre vampir Onofre de Dip, el personatge de la novel·la ‘Les històries naturals’ de Joan Perucho. ‘La cripta del vampir’ és la història inquietant d’una criatura proscrita, una simfonia de la por, a càrrec de Toni Gol. L’activitat és recomanada a partir de 10 anys i es farà el dissabte 2 de novembre, a les 17 i les 20 h. El punt de trobada serà el Museu Comarcal de Berga.
‘Els dies foscos’ tancarà el cicle de visites guiades. És una ruta teatralitzada a càrrec de l’Agrupació Teatral la Farsa, que consistirà en una passejada per la ciutat, tot explicant històries que voregen el mite i la realitat per acostar-nos als orígens de Tots Sants i els dies més foscos de l’any. La ruta s’iniciarà a la plaça de Sant Pere i es farà el dissabte 2 de novembre, a les 18:30 i les 20:30 h.
Antiguitats i esoterisme és la fórmula de la Fira l’Encant de les ànimes, que es farà el dissabte 2 de novembre, d’11 a 22 h, entorn del barri vell. Una vintena de parades de brocanters, objectes de segona mà i productes esotèrics ompliran la plaça de Sant Pere, el carrer Buxadé, el passatge de les Voltes de Claris (la Berruga) i la plaça de l’Harmonia. Enguany, la fira es completarà amb diverses activitats infantils com per exemple un taller de fanalets elaborats amb naps i carabasses i un vermut amb espectacle de màgia, que es faran a la plaça de l’Harmonia i el pati de Cal Branxart, respectivament. A més, hi haurà una xerrada sobre numerologia per descobrir el secret ocult dels números, a càrrec d’Ana María Domenech, en un local de les Voltes de Claris (la Berruga). La Sala de Plens del consistori berguedà acollirà un col·loqui titulat “Misteris, màgia i bruixeria” amb Aníbal L. Tello, Noemí Torrelles Graït i Anna Madrid Egea, moderat per Antonia Prada Losada.
Ivan Sànchez ha agraït la implicació d’Anna Vázquez, Jordi Cabello, Ramon Miquel Safont, el veïnat del capdamunt de la vila i Cal Blanxart per la seva implicació en l’organització de la fira i les activitats paral·leles que es portaran a terme entorn de la mostra. Sànchez ha recordat que aquesta fira té reminiscències de dues antigues mostres que s’havien celebrat a la ciutat. “Una fira d’abans de la guerra, en què se subhastaven objectes dels difunts, i una altra fira de la postguerra en què la gent comprava carabasses. Vam decidir agrupar-les i recuperar aquest fira”. Sànchez també ha agraït al dissenyador Salvador Vinyes la creació de la imatgeria que engloba la ‘Trilogia de la mort’ caracteritzada per una calavera, que s’ha convertit en el símbol del projecte.
La nit de la castanyada comptarà amb una sessió musical a càrrec de RYNA DJ, a la plaça de Sant Joan, de 23 a 2 h. L’esdeveniment s’emmarca en els pressupostos participatius de 2024, en què hi ha una partida de 5.000 € adreçada a joves d’entre 12 i 15 anys que es vehicula a través dels centres educatius del municipi. La proposta formulada per a l’organització d’activitats d’oci nocturn en un espai municipal va ser la guanyadora de l’edició d’enguany, ja que va obtenir 108 vots (36,2 %).
Les activitats són organitzades per les àrees de Participació Popular i Joventut de l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració dels centres educatius: Institut Guillem de Berguedà, Institut Serra de Noet, Escola Vedruna, Escola FEDAC Xarxa i la Fundació La Llar.