L’Ajuntament de Berga retrà homenatge a l’escriptora Aurora Bertrana, que va néixer a Girona el 1892 i va morir a Berga el 1974, amb un acte que es farà el 9 de novembre.
L’acte institucional es portarà a terme al cementiri municipal i es completarà amb altres actes com per exemple una conferència sobre la vinculació de Bertrana en la creació del Lyceum Club de Barcelona, la primera associació cultural de dones de Catalunya, i la presentació d’un llibre que ofereix una immersió completa en l’obra i la vida d’una de les dones més fascinants de la cultura catalana dels darrers cent anys.
Els actes formen part de la commemoració del 50è aniversari de la mort d’Aurora Bertrana impulsats conjuntament pels ajuntaments de Berga i Girona amb la col·laboració de la Fundació Prudenci Bertrana i la Generalitat de Catalunya.
El cementiri municipal de Berga, on descansen les despulles d’Aurora Bertrana, serà l’espai que acollirà l’homenatge a l’escriptora gironina. L’esdeveniment comptarà amb la participació d’Ivan Sànchez, alcalde de Berga; Lluc Salellas, alcalde de Girona; Mariàngela Vilallonga, presidenta de la Fundació Prudenci Bertrana i Adriana Bàrcia, escriptora i filòloga, especialista en Aurora Bertrana. L’acte estarà conduït pel guia, poeta i rapsode, Toni Gol, i es completarà amb la lectura de textos per part de Lydia Canals i l’acompanyament musical del Quartet de violoncels del Conservatori de música dels Pirineus. Amb motiu de la commemoració, l’Ajuntament de Berga homenatjarà l’escriptora amb la instal·lació d’un faristol. L’acte es farà el dissabte 9 de novembre, a les 12:30 h.
La Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet acollirà la presentació del llibre “Aurora Bertrana. Partidària de la vida” amb edició i epíleg de Mariàngela Vilallonga. Aurora Bertrana va ser una magnífica prosista i una gran aventurera. Fascinada pel món i la literatura, els viatges que va fer a la Polinèsia, a Suïssa i al Marroc van servir-li de material per a novel·les, relats i, sobretot, articles. Interessada d’igual manera per la societat, va ser pionera a l’hora de parlar de feminisme i d’altres cultures, sempre des d’una fervent defensa de la llengua i cultura catalanes. Dona de món, mai va deixar d’escriure, fer conferències i defensar el llegat del seu pare. El llibre recull els seus millors escrits periodístics, des dels anys vint fins als anys setanta, sobre tots els temes que van captivar-la; textos que mostren el recorregut d’una biografia única. La presentació d’aquesta obra literària es farà el dissabte 9 de novembre, a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, a les 11 h.
El divendres 8 de novembre s’ha programat una xerrada titulada “Aurora Bertrana i el Lyceum Club”, a càrrec de Vicenç Massana, a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, a les 19 h. El juliol del 1931, es va inaugurar a Barcelona, en un pis de la Via Laietana, el Lyceum Club. Aurora Bertrana, juntament amb altres dones, va fundar aquest espai intel·lectual femení. La seva creació responia a la necessitat de moltes dones, intel·lectuals, escriptores i artistes, de construir institucions i espais culturals, educatius i polítics on compartir, visibilitzar i discutir inquietuds i experiències específiques durant la Segona República.
A més dels actes esmentats, aquest mes de novembre també hi ha programada una conferència titulada “Aurora Bertrana i el Berguedà: Paradisos rurals”, a càrrec de Daniel Montañà i Josep Rafart. La xerrada es farà el divendres 22 de novembre, a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, a les 19 h.