Aurora Bertrana ha estat homenatjada amb un acte institucional celebrat el dissabte 9 de novembre, al cementiri municipal, per recordar l’escriptora nascuda a Girona el 1892 que va morir a Berga el 1974.
L’esdeveniment forma part dels actes de commemoració del 50è aniversari de la mort d’Aurora Bertrana impulsats conjuntament pels ajuntaments de Berga i Girona amb la col·laboració de la Fundació Prudenci Bertrana i la Generalitat de Catalunya.
En aquest acte es van repassar alguns dels aspectes més rellevants de la vida i l’obra d’Aurora Bertrana, a través d’anècdotes i la lectura de textos que expliquen la seva vinculació amb Berga i el Berguedà. A més, es va destacar el llegat literari i la humanitat d’Aurora Bertrana recordant algunes de les seves vivències durant l’etapa que l’escriptora gironina es va instal·lar a Berga i va conviure amb la família Cardona-Güell.
L’esdeveniment va estar conduït pel poeta i rapsode Toni Gol i va comptar amb la participació de Lluc Salellas, alcalde de Girona; Mariàngela Vilallonga, presidenta de la Fundació Prudenci Bertrana; Adriana Bàrcia, escriptora, filòloga i especialista en Aurora Bertrana; Enric Pla, mestre forjador i escultor, expert en forja modernista i escultura contemporània; Lydia Canals, actriu i directora de Tràfec Teatre; i Ivan Sànchez, alcalde de Berga.
El públic assistent a l’homenatge també va gaudir de l’actuació musical del Grup de Cambra del Conservatori de música dels Pirineus format per Nur Claret, Aina Civil, Aloma Sellart i Roger Armengol. El quartet va interpretar les peces Andante d’Isaac Sanborn i Andante Festivo de Jean Sibelius.
La unió de l'art i la literatura conflueixen al cementiri municipal amb dos nous elements, un faristol i una escultura, que embelleixen l'equipament i posen en relleu la cultura i les lletres catalanes.
D’una banda, un faristol ubicat a prop del nínxol on descansa eternament l’escriptora, on es llegeix el text següent: “Berga, silenciosa i tranquil·la, s’estava recolzada a la muntanya, voltada d’arbres, matisada de feixes”. Es tracta d’un fragment de l’article Muntanyes berguedanes escrit per Aurora Bertrana i publicat al número 167 de la revista D’Ací i d’Allà, el novembre de l’any 1931.
D’altra banda, una escultura de ferro forjat d'una figura femenina entrellaçada pel vent sobre una base que representa el món i unes lletres que s’enfilen fins a dibuixar tres textos de l’escriptora. L’escultura es va instal·lar de forma provisional per a la celebració de l’acte i va ser retirada, ja que en les pròximes setmanes es completaran els treballs d’habilitació de la peça.
La literatura, la cultura i Aurora Bertrana han unit les ciutats de Girona i Berga amb la commemoració del 50è aniversari de la mort de l’escriptora. Una col·laboració entre administracions que l’alcalde de Girona, Lluc Salellas, va plasmar signant el Llibre d’Or de Berga abans de l’inici de l’acte institucional, al despatx noble de la casa consistorial.