"La Patum flotant" omple de màgia i espectacularitat el 19è aniversari de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat

Última revisió 24-11-2024 21:31
24/11/2024

La Patum ha celebrat els 19 anys com a Patrimoni de la Humanitat amb un acte ple de màgia, llums i acrobàcies a la plaça de Sant Pere.

Unes 2.000 persones han respost a la crida per commemorar l’efemèride i han presenciat La Patum flotant, l’espectacle inèdit que David Moreno i Cristina Calleja han creat per a l’ocasió.

A l’escenari hi havia dos pianos de cua: l’un, en posició horitzontal, sobre la plataforma; i l’altre, a 8 metres d’alçada, en posició vertical. L’espectacle ha aprofitat la superfície dels dos pianos per projectar-hi imatges de la festa, a mesura que s’interpretaven les adaptacions de les melodies patumaires. Moreno, al piano, ha comptat amb l’acompanyament musical de Rebeca Olmedo i David Ges.

I mentre tot això passava, Cristina Calleja hi ha posat l’espectacularitat i les acrobàcies. Primer, des de l’interior del piano alçat, reproduint el foc d’un salt de plens. Després, reinterpretant el ball de l’àliga entre teles, per tornar a baixar a la superfície. I finalment, ballant un apoteòsic tirabol damunt del piano de l’escenari.

Amb La Patum flotant, Moreno i Calleja han fet un espectacle inèdit que agafa l’essència de l’espectacle Flotados, que ells mateixos van crear fa anys i que ja han portat a més d’una vintena de països del món i a quatre continents diferents. De fet, l’any 2019 Flotados va guanyar un premi Max, el guardó més important del teatre a l’Estat espanyol, com a millor espectacle de carrer.

Tres homenatges i un record en comú

Abans de l’espectacle, l’acte de celebració dels 19 anys ha homenatjat els tres protagonistes d’enguany de la sèrie d’entrevistes Vides de Patum, que promou l’Ajuntament de Berga i el Consell Municipal de La Patum i que ja es poden veure al portal web de La Patum. Són Alfons Alsina Reig “Palleco” (Vestidors de plens i maces), Josep Casals Giménez (Turcs i cavallets) i Jordi Subirana i Riu (Gegants).

A tots tres se’ls ha entregat un diploma i un llapis de memòria amb l’entrevista íntegra. Tots tres han expressat el seu record per les persones amb qui han coincidit a La Patum, i en especial per aquelles que ja no hi són.

L’alcalde de Berga i regidor de Patum, Ivan Sànchez Rodriguez, ha tancat la part dels homenatges amb una intervenció en què ha destacat la importància que persones com Alsina, Casals i Subirana es prestin a participar en les entrevistes de Vides de Patum perquè “servirà per explicar la festa a futures generacions”. Sànchez també ha reivindicat “la perseverança” de la festa per aconseguir la proclamació com a Patrimoni de la Humanitat, i la continuïtat de l’esforç previ a la proclamació durant els darrers 19 anys.

Espurnes de Patum

El divendres 6 de desembre, en el marc de la XII Fira del Joc i de Nadal, es presentarà el conte infantil de La Patum de Berga Espurnes de Patum. Berta Francàs Guillén, periodista, i Rosa Suñé Barniol, il·lustradora, són les autores d’aquest conte sobre la festa berguedana. Per presentar el conte, s’ha programat un taller en què les autores explicaran el procés creatiu del conte amb alguna sorpresa i convidaran infants i adults a emportar-se La Patum a casa per viure-la tot l’any. L’activitat es farà a la plaça de Viladomat, a les 11 h.