L'Escola de Famílies omple el curs lectiu d'activitats per promoure l'aprenentatge i la reflexió sobre la tasca educadora

Última revisió 17-10-2024 16:32
17/10/2024

Berga impulsa la 9a edició de l’Escola de Famílies, l’espai d’aprenentatge i reflexió sobre la tasca educadora dels agents que intervenen en l’etapa de la infància i l’adolescència.

Enguany, la iniciativa constarà d’una desena de propostes lúdiques, conferències temàtiques i un espectacle teatral, que es portaran a terme durant el curs lectiu 2024-2025. Totes les activitats són gratuïtes, a excepció de la representació de teatre i el taller de sensibilització musical, i caldrà inscriure’s per participar en els tallers.  

El projecte està promogut per l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Berga i compta amb la implicació dels centres educatius i les associacions de famílies d’alumnes a l’hora d’escollir les propostes que integren la programació, la qual, és oberta i viva, ja que s’incorporaran noves propostes al llarg del curs. La iniciativa també disposa del suport de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, l’Institut Català de la Salut i la Diputació de Barcelona.

Lleure en família

Un dels objectius de l’Escola de Famílies és disposar d’espais que permetin compartir activitats i experiències per facilitar l’aprenentatge mitjançant la divulgació i el lleure. En aquest sentit, la programació compta amb tres propostes que inclouen tallers relacionats amb la música i el benestar.

La primera activitat programada serà un taller de ioga dinamitzat per Chandramaioga per aprendre a controlar l’energia, gestionar les emocions, millorar l’atenció i la concentració. El taller es farà el dissabte 30 de novembre, a l’Escola Sant Joan, a les 10 h. Per participar en aquesta activitat caldrà inscriure’s prèviament a l’adreça electrònica educacio@ajberga.cat o al telèfon 600 463 398.

La segona proposta consistirà en un espectacle familiar titulat Buffa! de Bada Botó. És un espectacle en què els infants coneixeran diferents estils de música i podran participar de manera activa en cada peça musical. A l’escenari hi haurà quatre músics i una ballarina i el públic descobrirà el Nap Buf, un follet curiós, tendre, entremaliat, despistat i belluguet que ens farà viure la màgia del bosc en una aventura plena de música i de descoberta de petites meravelles. El Teatre Municipal acollirà la representació, que serà de pagament, el diumenge 26 de gener, a les 17:30 h

La tercera proposta consistirà en un taller de sensibilització musical per a infants de 0 a 3 anys i les seves famílies amb la professora de música, Marta Pagerols. El taller es farà els divendres 21 i 28 de març i el 4 i 11 d’abril de 2025, en horari de tarda. L’activitat serà de pagament i caldrà inscriure’s a l’Escola Municipal de Música de Berga. Per a més informació, podeu contactar-hi mitjançant l’adreça electrònica info@emmberga.cat o al telèfon 93 821 39 11.    

Cicle de conferències

La segona part de la programació de l’Escola de Famílies inclou set xerrades sobre temàtiques tan diverses com el sistema d’avaluació escolar, els riscos associats al consum d’alcohol i drogues dels adolescents, la salut digital i l’abús de les pantalles en la infància, l’alimentació i els hàbits saludables, l’educació en l’ús de les xarxes socials o l’educació, la comunicació i el foment de la lectura.

La primera xerrada es titula ‘Com interpretar el sistema actual d’avaluació escolar?’ a càrrec de Neus Sanmartí, química de formació, professora de ciències de primària i secundària i en la formació del professorat a la UAB. La conferència pretén exposar els canvis culturals, socials i tecnològics que  han comportat un replantejament dels sabers a aprendre a l’escola, orientats al desenvolupament de les “competències”. Com que l’avaluació condiciona què s’aprèn, com s’aprèn i, molt especialment, la motivació per aprendre, cal revisar com l’entenem i apliquem, si volem aconseguir un bon aprenentatge dels infants i joves. La xerrada es farà el dijous 24 d’octubre, a l’Escola FEDAC Xarxa, a les 19 h.

Adolescents, festa, alcohol i drogues: manual de supervivència’ és una altra de les propostes del cicle de conferències. Anton Uró, preventòleg i fundador de la consultoria Mediare oferirà una xerrada per abordar els consums de drogues i la reducció de riscos en l’etapa adolescent. L’activitat es farà el dimecres 20 de novembre, a l’Institut Serra de Noet, a les 18:30 h

Aitor Cañadas, referent de benestar emocional comunitari del CAP Berguedà, durà a terme una conferència titulada “Apaga la pantalla”. Es tracta d’una xerrada sobre salut digital per a famílies d’infants de 0 a 6 anys per abordar els límits i acords a casa amb les pantalles o per identificar un ús problemàtic d’aquests aparells. La conferència es farà el dimecres 4 de desembre, a l’Escola La Valldan, a les 17:30 h.

Una altra de les propostes programades es titula “Com alimentar, de manera saludable, els petits de la casa”, a càrrec de Mar Gargallo, diestista-nutricionista d’atenció primària i comunitària del CAP Berguedà. La infància es caracteritza per ser l’etapa on hi ha un major creixement físic i desenvolupament psicomotor. L’educació alimentària en aquesta franja d’edat té l’objectiu d’aconseguir, a més d’un bon estat nutricional, l’aprenentatge d’hàbits alimentaris saludables i sostenibles. La xerrada es durà a terme el dimecres 15 de gener, a l’Escola Santa Eulàlia, a les 17:30 h.  

Magda Minguet, periodista, col·laboradora al diari ARA, professora i coordinadora de comunicació farà una conferència titulada “Educar en les xarxes socials”. Quines conseqüències té fer un mal ús de les xarxes socials? Com es pot educar els infants i joves a gestionar la seva presència en un món hiperconnectat? Quin paper tenen les famílies? La conferència es farà el dijous 13 de febrer, a l’Institut Guillem de Berguedà, a les 19 h.  

El cicle de conferències es tancarà amb dues propostes sobre educació i comunicació amb infants de 0 a 6 anys i el foment de la lectura en infants. Aquestes conferències es faran durant el primer quadrimestre de 2025, amb data i horari per concretar.

Conferència sobre educar en les xarxes socials amb Magda Minguet a l'Institut Serra de Noet, l'any passat
Conferència sobre educar en les xarxes socials amb Magda Minguet a l'Institut Serra de Noet, l'any passat
Autor: Àrea d'Educació