L’inici del mes de maig és sinònim de fira a Berga. Enguany, l’Ajuntament de Berga recuperarà la celebració d’una de les mostres més emblemàtiques i antigues de la capital berguedana: la Fira de Maig. L’edició de 2020 va ser suspesa a causa de la pandèmia de la Covid-19, però aquest any es planteja una fira que aposta pel producte de proximitat, l’anomenat producte de quilòmetre zero (km 0).
L’increment del consum de productes locals ha estat una de les tendències a l’alça arran de la situació de crisi actual. Els beneficis derivats de la compra als productors i comerços locals són clars en l’àmbit econòmic, social, territorial i mediambiental. I és que la promoció de l’economia local també està relacionada amb un canvi d’hàbits basat en un consum més responsable i just, així com també més sostenible i respectuós amb el medi ambient. Per tot això, la fira d’enguany se centrarà en la promoció de l’economia de proximitat. La Fira de Maig es farà el cap de setmana de l’1 i el 2 de maig i adoptarà canvis en el format i la distribució de l’espai per tal de celebrar-la amb seguretat. Algunes de les mesures més destacades seran l’increment de la distància entre expositors, el tancament perimetral del recinte firal, el control d’aforament i l’aplicació de les mesures d’higiene.
La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha recordat que “la voluntat de l'ajuntament és celebrar tots els esdeveniments que sigui possible per anar recuperant la normalitat prèvia a la situació que estem vivint”. També ha destacat l’esforç que suposa realitzar esdeveniments en temps de pandèmia. Rifà ha explicat que “no és senzill organitzar qualsevol acte perquè implica implementar molts canvis, haver d’estar pendent de la normativa canviant i això suposa més esforç, temps, despesa i incertesa”. Pel que fa a la presentació de la fira, la regidora de Promoció Econòmica ha reconegut que “ens ha costat poder dir si faríem fira perquè no sabíem en quin moment hi arribaríem, tenint en compte l’impacte sanitari que podia tenir la Setmana Santa. Tot això ens fa ser més curosos i haver d’estar a l’expectativa de les modificacions que es puguin produir amb les restriccions”. Rifà ha comentat que “fer fires també és apostar per la dinamització dels sectors econòmics locals perquè es contracta i participa gent del territori i això també és una manera de fomentar que segueixin actius i que no perdem empreses ni productors pel camí”.
Una de les novetats principals de la Fira de Maig serà la implementació d’una nova distribució lineal de l’espai per garantir una major distància entre els estands participants. Per fer-ho s’utilitzaran carpes que permetran disposar d’un espai més diàfan per poder encabir totes les empreses, entitats i artesans al llarg del passeig de la Indústria. Es preveu la participació d’empreses i entitats, parades d’alimentació (embotits, formatges, mel, llaminadures naturals, pa, olives, etc.), parades de productes d’artesania, marxants i atraccions, entre d’altres.
En referència al recinte firal del passeig de la Indústria, Roser Rifà, ha comentat que “tenim la gran sort de tenir un passeig molt ampli, que ens permet complir amb la normativa pel que fa a la capacitat i la superfície de metres quadrats disponibles i això ens facilita molt les coses”.
En aquesta ocasió, les exhibicions gimnàstiques dels centres esportius que es feien en l’escenari principal de la mostra es traslladaran a l’entorn virtual. Durant la setmana de celebració de la Fira de Maig es difondran píndoles audiovisuals breus que contindran demostracions i exhibicions esportives protagonitzades per una dotzena de centres i clubs esportius de la ciutat, a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Berga i de les entitats. Es tracta d’una acció que forma part del Pla de Xoc de Dinamització de 2021 i té l’objectiu de donar a conèixer l’oferta d’activitats i disciplines que el teixit esportiu berguedà posa a l’abast de la ciutadania. El consistori ha finançat la totalitat del cost de la gravació, producció i edició de les peces audiovisuals que han estat realitzades per l’empresa ProduccionsMC en col·laboració amb l’àrea d’Esports.
La fira es completarà amb una programació d’activitats culturals per a tots els públics. Per exemple, es realitzarà un storytime, l’explicació d’un conte en anglès per a infants, a càrrec de Kids & Us Berga. Els nans de la Bauma dels Encantats també seran presents a la fira voltant per l’espai firal durant la tarda de dissabte. També hi haurà tres actuacions musicals: Marc River, Querencia Animal (tribut a El Último de la Fila) i l’Ombra dels Beatles. A més, s’ha programat una demostració de cuina amb productes ecològics i de proximitat amb Romà Revelles i Carme Clotet, cuiners del restaurant d’slow food Niu Nou de Bagà, que elaboraran dues receptes: una crep de carpaccio de vedella Bruna, coulis de maduixes i gelat de moixerons i una truita de cireres amb Aromes de Queralt. Aquesta demostració es complementarà amb una conferència sobre el valor nutritiu dels productes emprats per elaborar les receptes esmentades, realitzada per Eva Núñez del Centre Nutrició Saó de Berga. Durant tot el cap de setmana hi haurà sessions de matí i tarda de jocs tradicionals al carrer dinamitzats per la Cia. de Jocs l’Anònima. A la plaça Cim d’Estela s’instal·laran una quinzena d’atraccions. A més, el cap de setmana del 8 i 9 de maig, els infants podran pujar a les atraccions al preu d’1 € mitjançant els vals del Dia del Nen que es distribuiran als comerços locals.
L’Agència de Desenvolupament del Berguedà realitzarà una campanya específica per promoure l’obertura del comerç local i les compres dels veïns i veïnes als establiments de la ciutat la celebració de la fira. El punt d’informació de la fira, situat al centre del passeig de la Indústria, disposarà d’una urna per tal que els consumidors i consumidores puguin desar-hi el tiquet de la compra efectuada incloent-hi les dades personals de contacte al revers del comprovant. Es realitzarà el sorteig d’un lot de productes locals entre les persones que hagin participat en aquesta iniciativa. Aquesta campanya és la primera que es desenvolupa per crear sinergies entre el comerç local de la ciutat i una fira, i ha de servir per animar el comerç a obrir durant el cap de setmana de la Fira de Maig, ja que comprar al comerç local té premi.
L’organització de la Fira de Maig adoptarà mesures per garantir el desenvolupament de la mostra amb seguretat tant pels participants com pel públic assistent. La fira s’expandirà i ocuparà més superfície de l’habitual per incrementar la distància entre expositors. L’espai firal estarà tancat i s’habilitaran quatre accessos (Plaça de Viladomat, C/ Lluís Millet, Avinguda del Canal Industrial i rotonda de l’ambulatori) per controlar l’aforament i regular la circulació de persones. També s’establiran controls específics d’aforament en les zones on es realitzaran les activitats musicals. Per fer-ho es disposarà de personal de seguretat privada i Protecció Civil. A més, es lliuraran protocols sobre les mesures d’higiene i seguretat als marxants i s’ha reforçat la senyalització per informar al públic assistent sobre la obligatorietat de fer ús de la mascareta, la desinfecció de mans i la distància interpersonal.
La Fira de Maig de 2021 compta amb un pressupost de 32.500 €. Aquest import inclou totes les despeses relacionades amb el desenvolupament de la fira, així com les mesures extraordinàries adoptades per garantir el compliment de les mesures de seguretat per la Covid-19. La mostra compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.