Berga acull una trobada de la xarxa d'entitats de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial

Última revisió 03-10-2023 17:11
03/10/2023

L’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI) ha celebrat aquest dimarts una jornada de treball amb representants de la xarxa d’entitats a Berga.

El claustre del Convent de Sant Francesc ha acollit aquesta trobada que ha comptat amb la participació d’una vintena de persones vinculades a diferents equipaments museístics i centres d’estudis del patrimoni etnològic de Catalunya. En la reunió s’han tractat diferents qüestions relacionades amb convocatòries de subvencions, programes i activitats conjuntes, així com informacions sobre el Servei de Recerca i Protecció, la nova configuració que adoptarà l’OPEI a partir de l’any que ve o les Jornades Nacionals de Patrimoni Etnològic de 2024.

La jornada ha finalitzat amb una visita a l’exposició permanent de La Patum, a càrrec de l’alcalde i regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez. L’alcalde ha esmentat algunes de les dates clau que expliquen els orígens i l’evolució de la festa i ha ofert una breu pinzellada sobre els elements de la comparseria patumaire. Sànchez també ha exposat altres qüestions sobre l’organització, la logística, el finançament i el futur de la festa berguedana. La visita ha acabat a l’escenari més emblemàtic on es desenvolupa la celebració, la plaça de Sant Pere.      

Recerca i difusió

L’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial és un organisme vinculat a la Direcció General de Cultura Popular del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que va ser creat per poder conèixer puntualment i de manera actualitzada la situació del patrimoni etnològic català en tots els seus vessants, incloent-hi la recerca i la difusió. El funcionament de l’Observatori es basa en la col·laboració i el treball en xarxa amb les entitats i grups que existeixen a Catalunya dedicats al patrimoni etnològic.