L’organisme autònom encarregat de gestionar la residència Sant Bernabé de Berga va aprovar divendres, 29 de gener, un conveni amb l’empresa pública SUMAR per a què s’encarregui de gestionar el centre residencial durant els propers quatre mesos. El conveni es va aprovar amb els vots favorables dels grups municipals de la CUP i ERC i els vots en contra del PSC i els dos representants del Consell Comarcal del Berguedà.
Actualment, l’Ajuntament de Berga no disposa de l’estructura necessària per gestionar la residència de forma directa. Aquest conveni farà que SUMAR pugui dotar la residència del múscul administratiu que li manca al consistori. Així doncs, la vinculació entre l’ajuntament i SUMAR suposa la col·laboració i cooperació entre dos ens públics. L’equipament residencial manté la titularitat municipal i, en cap cas, el consistori forma part de l’accionariat de l’empresa.
La via del conveni interadministratiu ha estat l’opció escollida a causa de les restriccions del Pla d’Ajust al qual està sotmès el consistori des del 2012. Aquest pla d’ajust econòmic no permet que l’Ajuntament de Berga pugui crear nous organismes ni incorporar-se a altres organismes ja existents.
SUMAR aportarà els seus mitjans tècnics pel que fa a la direcció del centre, la gestió de compres de subministrament, manteniment, equipaments informàtics i de telecomunicacions, gestió de personal i assessorament fiscal. Aquest conveni estableix la creació d’una comissió de seguiment que té les tasques següents: reunir-se periòdicament per dissenyar el calendari d’actuacions a realitzar i fer el seguiment dels treballs efectuats que s’estableixen en el present conveni, el qual, tindrà una vigència de 4 mesos i es podrà prorrogar pel període que es consideri per acord entre ambdues parts. El cost d’aquest servei es facturarà mensualment d’acord amb les condicions de la cooperació aportada per SUMAR determinades en un cost de servei del 8% anual.
La signatura del conveni entre l’organisme autònom i SUMAR ha de permetre obrir un període debat i reflexió amb la totalitat de membres de la corporació municipal per determinar el model de gestió de la residència que sigui més òptim i que garanteixi el caràcter 100% públic del servei i entenent que per davant de tot prevalgui la salut i l’atenció a les persones.
La situació actual ve donada pels passos realitzats en l’anterior legislatura amb la voluntat de traspassar l’hospital Sant Bernabé al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, per la manca de competències en matèria hospitalària. L’àmbit d’actuació de la legislació local només contempla competències en matèria de salubritat pública i de prevenció de la malaltia. Amb tot, aquesta legislació impedia el correcte funcionament de la institució hospitalària, ja que el consistori suposava un fre en les necessitats diàries del centre. El febrer de 2020, el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar definitivament el traspàs de l’hospital al Departament de Salut. Això requeria un període d’exposició pública que va quedar aturat amb l’esclat de la pandèmia de la Covid-19. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Berga va haver de mantenir la presidència de l’ens durant la primera onada de la pandèmia. Aquesta situació es va perllongar fins a l’1 d’octubre, moment en que es va formalitzar el traspàs definitiu de l’hospital a la Generalitat.
Posteriorment, es va iniciar el treball per separar efectivament les dues unitats, hospital i residència, que havien format part del mateix organisme des del 1982. Des de l’octubre de 2020 fins al gener de 2021, l’hospital ha continuat donant suport a la residència en l’àmbit administratiu mentre s’estudiava la separació efectiva. Aquest suport s’ha fet mitjançant un conveni interadministratiu signat entre l’organisme autònom i l’empresa pública, Salut Catalunya Central, que actualment gestiona l’hospital Sant Bernabé.