Berga celebra la 6a edició de la Retrotrobada ciclista incorporant activitats, novetats i sorpreses en la Portal Attack

Última revisió 01-09-2022 15:00
01/09/2022

Les bicicletes clàssiques i l’estètica retro són els elements principals de la Retrotrobada ciclista que se celebra de l’1 al 3 de setembre a Berga.

Es tracta d’un esdeveniment esportiu que arriba a la sisena edició i que ha crescut en els últims anys, gràcies a la incorporació de la Portal Attack, una prova ciclista única que es desenvolupa pel centre històric de la capital berguedana. L’esdeveniment està organitzat pel Club Esquí Berguedà amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga, el Consell Comarcal del Berguedà i Bergacomercial.

Treball conjunt d’entitats i administracions

Clàudia Sabata, presidenta del Club Esquí Berguedà i guanyadora de la Portal Attack de 2021 en categoria femenina, ha destacat la feina del club i el suport de les entitats que col·laboren en l’organització dels actes i s’ha mostrat “molt contenta pel fet que aquesta festa i aquesta prova esportiva tiri endavant i que cada any ho faci amb més sorpreses”.

Isaac Santiago, regidor d’Esports de l’Ajuntament de Berga, ha valorat positivament les sinergies creades entre entitats i administracions amb l’objectiu que “aquest tipus d’esdeveniments continuïn creixent”. El regidor espera que “l’edició d’enguany de la Portal Attack sigui la més exitosa dels últims anys, tenint en compte les dificultats d’edicions anteriors per la pandèmia, que la pluja respecti la prova i que podem celebrar que tot vagi bé”.

Abel García, conseller d’Esports del Consell Comarcal del Berguedà, ha agraït l’esforç de les entitats i el comerç a l’hora de situar Berga i el Berguedà com a referència en l’àmbit del ciclisme, així com l’impacte dinamitzador i econòmic que genera l’esdeveniment. El conseller també ha esmentat la coordinació entre el consell i l’ajuntament perquè la prova esportiva sigui un èxit esportiu, però també en l’àmbit de la recollida de residus per tal que la petjada sigui mínima”.

Projectes berguedans

La Retrotrobada s’inicia aquest dijous, 1 de setembre, amb dos actes que es faran al Casal Cívic. D’una banda, el periodista esportiu Isaac Vilalta presentarà el projecte ‘Pinta’m la cara’, una iniciativa per generar entorns més segurs a les escoles fomentant la creació d’espais de joc, reduint la presència i l’ús dels vehicles. D’altra banda, hi haurà la projecció d’un documental que mostra l’aventura de bikepacking protagonitzada per Alba Xandri i Ricard Calmet per les valls remotes del Pakistan.

Portal Attack Kids

Per segon any consecutiu, els infants podran gaudir de la Portal Attack Kids. Es tracta d’una cursa no competitiva per a nens i nenes de fins a 16 anys que hauran de completar un circuit habilitat a la zona del Pavelló de Suècia. A més, també hi haurà un petit circuit de pushbikes per a infants, sorpreses i final de festa amb l’artista Dani Magyk. Aquestes activitats són gratuïtes i es faran durant la tarda del divendres, 2 de setembre.

Marxa ciclista berguedana

El dissabte, 3 de setembre, es farà la sisena Retrotrobada ciclista. Es tracta d’una marxa ciclista que recorre diversos municipis de la comarca i que concentra participants d’arreu, on predomina l’ambientació retro. La marxa compta amb un recorregut curt i un recorregut llarg, amb sortida des del Pavelló de Suècia de Berga, a les 9 h. Al migdia, les activitats es traslladaran a la plaça Antoni Baylina, on hi haurà un dinar de germanor, exposicions, jocs de taula i fireta al porxo de l’Escola Municipal de Música de Berga. Posteriorment, la plaça del Forn acollirà la Retro Belgian Party que comptarà amb l’actuació de diversos punxa discos.

Nou tram d’inici a la Portal Attack

Ciclisme i pólvora és el lema de la Portal Attack, la divertida i duríssima prova ciclista nocturna que transcorre pels carrers del centre històric de la ciutat fins al portal de Santa Magdalena. Enguany, la prova incorpora un nou tram d’inici de la cursa, des de La General fins a la plaça de les Fonts, en què les persones participants hauran de superar el Troureé de Moreta, el tram d’antigues llambordes recuperades de la ronda Moreta. La cursa compta amb 16 rondes eliminatòries i aquest any també es disputaran rondes de repesca anomenades “mataderos”. Clàudia Sabata i Adrià Noguera van guanyar l’edició de 2021 en categoria femenina i masculina i s’han convertit en els rivals a batre.     

Oriol Rego, membre del Club Esquí Berguedà i impulsor de la Portal Attack, s’ha mostrat satisfet per haver arribat al màxim nombre d’inscripcions (120) un mes abans de la celebració de la prova. Rego ha destacat les millores implementades per garantir la seguretat del circuit, tant per les persones participants com pel públic assistent, i també ha fet referència a la duresa de la prova, que compta amb gairebé un quilòmetre de distància i 36 metres de desnivell positiu. “Us prometo que els corredors arriben al portal de Santa Magdalena que no poden baixar de la bici perquè les cames els bullen i això és el que ens agrada. És un esforç acumulat a mesura que passen les rondes i tenim finals d’infart que val la pena veure”.

Espai gastronòmic

La Portal Attack comptarà amb dos espais gastronòmics situats a la plaça de les Fonts i el Cinema Catalunya per tal d’oferir tapes i beguda al públic de la prova. La iniciativa anomenada ‘Food Attack’ està impulsada per Bergacomercial i comptarà amb una oferta elaborada per diversos establiments de restauració de la ciutat. Xavi Orcajo, president de Bergacomercial, ha dit que “la Portal Attack posa en relleu el talent que tenim a la comarca a l’hora de fer coses molt grans. Aquest esdeveniment és ciclisme, és esport, és dinamisme i també ajuda a revitalitzar el barri vell”.

  

Presentació de la 6a Retrotrobada ciclista i Portal Attack
Presentació de la 6a Retrotrobada ciclista i Portal Attack
Autor: Ajuntament de Berga