Berga tornarà a celebrar la festivitat de Sant Marc després de la suspensió de l’edició de l’any passat per la Covid-19. El santuari de Queralt és el punt de trobada dels berguedans i berguedanes que hi pugen cada 25 d’abril per renovar el vot de poble.
Es tracta d’una tradició que compta amb més de 300 anys d’història i que es va originar l’any 1687 quan la ciutat va patir una plaga de llagosta. Per combatre-la, els veïns i veïnes del municipi van recórrer a la Mare de Déu de Queralt i la van baixar en processó per demanar-li ajuda i protecció. En agraïment, el poble va prometre pujar al santuari cada any, el dia de Sant Marc, i així es continua fent actualment com a costum popular que fa que els berguedans i berguedanes es reuneixin a Queralt per compartir un esmorzar a l’entorn del santuari. Enguany, la festa de Sant Marc canviarà el format d’algunes de les activitats tradicionals per adaptar-se a les restriccions per la Covid-19. En concret, la coca i la xocolata desfeta se substituirà pel repartiment de xocolatines commemoratives de la diada.
La festa es realitzarà el diumenge, 25 d’abril, i s’iniciarà a les 10:15 h amb la trobada a les Tres Creus per completar l’últim tram del camí al santuari de Queralt en comitiva, respectant la distància social entre les persones participants. Posteriorment, se celebrarà la missa que inclourà un homenatge a mossèn Ramon Barniol Roca per la seva dedicació i servei al Santuari de Queralt, del 1993 al 2021. El consistori li farà un reconeixement per la tasca desenvolupada durant 27 anys com a capellà custodi de Queralt. Mossèn Barniol té 86 anys i ha deixat el santuari per ingressar al Seminari de Solsona.
En aquesta ocasió, no es farà el tradicional repartiment de coca i xocolata desfeta, en compliment de les restriccions per la Covid-19 que impedeixen menjar i veure a la via pública. Enguany s’han elaborat 400 xocolatines commemoratives embolicades individualment que es repartiran entre les persones assistents. Es recomana que el consum de les xocolatines es faci al domicili particular, en comptes de fer-ho al santuari.
Aquest any, la festa comptarà amb tres xocolateres d’honor que s’encarregaran de repartir les xocolatines: Maria Queralt Busqueta Serra, treballadora del servei de neteja de l’empresa pública BRG Progrés que ha realitzat les tasques de neteja d’edificis municipals del 2005 al 2020; Glòria Simon Tena, directora de l’entitat Càritas Parroquial de Berga, i Roser Vila Colell, voluntària de Càritas Parroquial de Berga, per la tasca desenvolupada per l’entitat social mitjançant l’assistència i la inserció de persones en situació vulnerable, especialment, durant el context de la pandèmia de la Covid-19.
Roba Estesa protagonitzarà el concert jove de la festa de Sant Marc el dissabte, 24 d’abril, al Teatre Municipal de Berga, a les 19 h. La formació fusiona les músiques urbanes i festives amb la instrumentació i melodies folk. En l’àmbit textual, investiguen com parlar de les contradiccions quotidianes partint d’un marc teòric que enllaça les seves experiències des de l’esperit crític: el feminisme. Un any després de la publicació del seu segon disc titulat ‘Desglaç’, Roba Estesa presenta la nova gira anomenada ‘Orgull’. És un espectacle renovat, festiu i combatiu que esdevé una oda a la diversitat, una crida a performar-nos com a subversives, amb cossos diversos i dissidents que es troben en la festa i en la lluita i són capaços de crear mons que escapen de l’heterònoma. Amb aquesta proposta Roba Estesa ens convida així, a pensar-nos com a subjectes polítics, a habitar el món des dels nostres cossos i a reflexionar sobre què ens porta a formar part d’aquest orgull col·lectiu. Amb una concepció molt clara d’espectacle global, Roba Estesa uneix performativitat, qualitat musical i posada en escena per convertir la cultura en un espai de transformació social.
La venda d’entrades es realitzarà a la taquilla del Teatre Municipal de Berga, una hora abans de l’inici de l’espectacle, i també es poden adquirir a través de la plataforma de venda d’entrades online ticketara.com.