Berga crea un Concurs de Punts de Llibre de Sant Jordi per apropar el comerç responsable i de proximitat als centres educatius

Última revisió 01-03-2021 08:53
25/02/2021

El 23 d’abril es commemora la Diada de Sant Jordi, una de les celebracions més significatives i emblemàtiques del calendari a Catalunya. Falten dos mesos per a la celebració, però el format de l’edició de 2021 encara és una incògnita a causa de la pandèmia i les restriccions aplicades per revertir la crisi sanitària provocada per la Covid-19.

Tot i la situació d’incertesa, l’àrea de Promoció Econòmica en coordinació amb l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Berga i Bergacomercial han treballat una proposta conjunta per acostar la diada de Sant Jordi als centres educatius de primària de la ciutat. La iniciativa consisteix en la creació d’un Concurs de Punts de Llibre de Sant Jordi per apropar el comerç responsable i de proximitat a les escoles a través de les arts plàstiques.

Aquest projecte és una de les accions incloses al Pla de Xoc de 2021 per apaivagar els efectes de la crisi econòmica i sanitària causada per la pandèmia del coronavirus. El consistori i l’entitat comercial tenen el convenciment que per promoure una cultura de consum crítica i responsable entre la ciutadania és necessari crear recursos pedagògics que fomentin les sinèrgies entre l’escola i el comerç local. La iniciativa tindrà un cost d’uns 1.100 €, incloent-hi l’import dels premis i la impressió dels punts de llibre.

Objectiu del certamen

El Concurs de Punts de Llibre de Sant Jordi té l’objectiu de desenvolupar una activitat simbòlica relacionada amb el dia del llibre i de la rosa, incentivar la lectura entre infants de 6 a 8 anys, promoure el coneixement i posar en valor el comerç de proximitat mitjançant la potenciació de la creativitat i les habilitats plàstiques en l’àmbit del dibuix i la il·lustració. El certamen està adreçat a l’alumnat de cicle inicial dels centres d’educació primària del municipi.

Característiques del concurs

La temàtica principal del concurs serà el comerç de proximitat. La tècnica per a la creació dels dibuixos i/o il·lustracions serà lliure, però es recomana que les propostes estiguin realitzades amb tècniques que permetin la seva adaptació i reproducció digital per facilitar-ne la impressió. Cada escola presentarà un màxim de 10 dibuixos per grup-classe. L’organització recollirà les propostes el divendres, 19 de març, i un jurat qualificat escollirà 10 dibuixos. Els treballs premiats es donaran a conèixer el divendres, 9 d’abril, a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Berga i Bergacomercial.

Categories establertes

Per tal de plasmar la mirada dels nens i nenes sobre els valors del comerç de proximitat a través del llenguatge plàstic, s’han establert cinc categories diferents:

  • Proximitat: es valoraran les propostes que facin referència a elements d’identitat, paisatgístics i/o naturals de la ciutat o el seu entorn més proper. Per exemple: productes agroalimentaris típics de la comarca, espais i recursos naturals, carrers i places amb presència de botigues i establiments, etc.
  • Sostenibilitat: es valoraran les propostes que facin referència a productes i/o hàbits que evitin la generació de residus. Per exemple: tipus d’embolcalls i estris reutilitzables o mitjans de transport sostenibles que s’utilitzen a l’hora de fer la compra, entre d’altres.
  • Vida: es valoraran les propostes que facin referència a la vida i l’activitat que aporta el comerç a la ciutat i les relacions socials que en sorgeixen. Per exemple, passejades pels eixos comercials, persones que conversen mentre esperen torn per ser ateses, vianants contemplant els aparadors de les botigues i comerços, etc.
  • Professionalitat: es valoraran les propostes que facin referència a les professions relacionades amb el comerç, així com el tracte de proximitat entre comerciants i clientela. Per exemple, plasmar els diferents sectors comercials, la dedicació i la petjada dels comerços de tradició familiar, etc.
  • Innovació: es valoraran les propostes que facin referència a l’aplicació de les noves tecnologies en el comerç de proximitat. Per exemple: les botigues que venen els seus productes a través d’Internet, les compres realitzades amb tot tipus de dispositius mòbils com ordinadors o tauletes, els sistemes de pagament amb el telèfon mòbil, etc.

Propostes premiades

Les 10 propostes finalistes seleccionades pel jurat qualificador (dues per cada categoria) seran adaptades i impreses en format de punt de llibre. Es realitzaran 250 còpies de cadascuna de les propostes escollides i seran distribuïdes pels comerços adherits a Bergacomercial. Els autors i autores de les propostes guanyadores obtindran un diploma commemoratiu i un val de compra per valor de 25 € que podran bescanviar a les llibreries de la ciutat. El divendres, 23 d’abril, les persones representants del jurat es desplaçaran a les escoles per fer el lliurament dels premis als nens i nenes que hagin resultat guanyadors i guanyadores del concurs.

Plantilles dels punts de llibre