L’Ajuntament de Berga ha presentat el Protocol d’actuació davant les violències sexuals en espais festius. Es tracta d’una eina que permetrà abordar les situacions de violència sexual de forma transversal, ja que ha estat elaborat amb metodologies participatives i ha incorporat les aportacions de diversos agents del teixit social de la ciutat. El protocol ha estat impulsat per les àrees de Feminisme i Joventut de l’Ajuntament de Berga i ha comptat amb l’equip de l’Observatori Noctàmbula@s per a la redacció del document i el suport tècnic i econòmic de l’àrea de Polítiques d’Igualtat de la Diputació de Barcelona. La regidora de Feminisme, Roser Valverde, s’ha mostrat satisfeta de poder comptar amb “un document marc de ciutat que caldrà posar en marxa de forma col·lectiva per establir els diferents canals de treball de forma continuada en diversos espais”. Valverde ha comentat que “la riquesa del protocol es basa en el fet d’haver-lo treballat conjuntament amb entitats i persones a títol individual que s’han implicat en el procés de participació”.
El Protocol davant les violències sexuals en espais d’oci és un document que servirà per detallar les accions necessàries de prevenció, detecció i actuació davant d’una problemàtica social i col·lectiva. A més, el protocol concreta i dissenya campanyes i actuacions preventives adreçades al conjunt de veïns i veïnes de la ciutat i alhora determina com ha de ser el procediment a seguir en cas de produir-se un cas d’assetjament sexual. Ivet Oriols, membre de l’Observatori Noctàmbul@s, ha destacat la transversalitat en el procés d’acompanyament i elaboració del protocol. Oriols ha explicat que “estem treballant un fenomen que és estructural i transversal en totes les etapes i cicles vitals de les dones i, per això, un dels aspectes més importants del protocol és abordar la prevenció en diferents àmbits i espais de la ciutat durant tot l’any”. Ivet Oriols ha afegit que “aquest protocol especifica com actuar establint diferents mesures per transmetre i aportar les habilitats i capacitats necessàries als diferents agents que intervenen en aquest context per tal que puguin prevenir i afrontar qualsevol tipus de violència sexual”.
El pla d’actuació del protocol s’ha definit a partir de les propostes sorgides de les sessions de treball del Grup Motor i de la Comissió Participativa, així com de les activitats d’observació de l’espai públic i de les entrevistes a agents clau. Aquest treball ha culminat amb la definició de 60 accions que s’estructuren en diversos àmbits: un primer bloc d’accions marc de caràcter general que es despleguen i es complementen de forma transversal, un segon bloc d’accions formatives a diferents agents del municipi, un tercer bloc adreçat a l’àmbit educatiu, un quart bloc de propostes relacionades amb la mobilitat de les dones i les persones LGTBIQ+ i un cinquè bloc d’accions específiques per a l’àmbit de l’oci nocturn i de festes populars. Ivet Oriols ha remarcat que la procés participatiu va posar de manifest la necessitat d’incloure accions relacionades amb l’oci diürn. Per això, “aquest protocol també conté propostes per incidir en la prevenció de les violències en l’àmbit esportiu i la gent gran”.
El procés d’elaboració del protocol s’ha elaborat a través de les aportacions dels diferents grups de treball aplicant metodologies participatives per identificar la informació clau, analitzar la situació i recollir propostes. Aquest procés ha tingut una durada d’onze mesos. Es va iniciar el gener de 2019 i va finalitzar amb l’aprovació del protocol al plenari municipal de novembre de 2019. El document s’ha presentat públicament el 31 de gener de 2020 en una acte realitzat a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga que ha comptat amb la participació d’Ivet Oriols i Ana Burgos (Observatori Noctàmbul@s), Janina Vilana (Tècnica de Joventut), Roser Valverde (Regidora de Feminisme, LGTBIQ+ i Societat Inclusiva), Isaac Santiago (Regidor de Joventut) i Alba Barnusell (Diputada delegada de Polítiques d’Igualtat de la Diputació de Barcelona).