La donació de sang és un acte solidari i de participació ciutadana que beneficia el conjunt de la societat, ja que permet salvar vides mitjançant el tractament de pacients que presenten una mancança de components sanguinis que no pot ser substituïda per altres alternatives. El final de l’estiu és un dels períodes en què les reserves de sang disminueixen i, per això, s’intensifiquen les accions dedicades a l’acapte de sang.
En aquest sentit, Berga tornarà a sumar-se a les jornades d’acapte acollint una nova edició de la Marató de Sang que es farà el 12 de setembre, de 10 del matí a 10 de la nit ininterrompudament, a l’Hotel d’Entitats (antic Centre Cívic). A més, també s’oferirà la possibilitat de realitzar donacions de plasma.
Enguany, el Banc de Sang i Teixits ha posat en marxa una nova campanya fent que la població es converteixi en #sangfluencer. Es tracta d’una iniciativa basada en el concepte de l’influencer, és a dir, una persona que compta amb certa credibilitat en determinades temàtiques que pot arribar a convertir-se en prescriptor, gràcies a la seva presència i influència en les xarxes socials. En aquest sentit, la campanya pretén que els donants de sang difonguin la importància de donar sang entre les persones que formen part del seu entorn proper com els amics i familiars o els companys de feina i que ho expliquin també a través de les xarxes socials i, fins i tot, als grups de Whatsapp.
En el cas de Berga, la campanya ha comptat amb la col·laboració de diversos professionals vinculats als mitjans de comunicació locals. Marc Canturri (Aquí Berguedà), Pilar Màrquez (Nació Berguedà), Alba Martínez (Televisió del Berguedà) i Dani Perona (Regió 7) són els #sangfluencers que apareixen al material de difusió que es distribuirà per promocionar la jornada de donació de sang a la ciutat. Gala Cortel, responsable de Promoció del Banc de Sang i Teixits, ha agraït la participació dels joves periodistes a l’hora de convertir-se en els protagonistes de la campanya, tenint en compte “la influència que poden exercir professional i personalment a través de les notícies i les xarxes socials”. Cortel ha afegit que “en les campanyes de donació de sang, l’objectiu principal és assolir el màxim nombre de donacions possible, però també és important que les persones que fa temps que no donen sang tornin a fer-ho i aconseguir nous donants que siguin joves”. La campanya, però, no només s’adreça als donants, sinó que també pretén mobilitzar les persones que no poden donar sang. En aquest sentit, Gala Cortel ha comentat que “aquestes persones poden participar-hi fent difusió de la iniciativa a través de Whatsapp, ja que és un dels canals més potents i utilitzats actualment per la població a l’hora de comunicar-se”.
Les campanyes de donació de sang realitzades al Berguedà durant el 2018 van registrar gairebé un miler de donacions, la meitat de les quals, es van produir a la ciutat de Berga. Pel que fa a la Marató de Sang de Berga celebrada el setembre de l’any passat, els berguedans i berguedanes van sumar un total de 198 donacions. El regidor de Drets Socials de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez ha fet una crida a la participació apel·lant a la capacitat de mobilització de la població. Sànchez ha dit que “el volum d’habitants de la comarca hauria de possibilitar que Berga esdevingui la capital de la Catalunya central en nombre de donacions”. Tanmateix, la portaveu de l’Associació de Donants de Sang del Berguedà, Maria Mercè Codina, ha incidit en “la importància de donar sang de forma habitual sense esperar a què es produeixi una situació d’emergència per fer-ho”.
Per participar en les acaptes de sang no és necessari estar en dejú, però sí que cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar 50 quilos o més i gaudir d’un bon estat de salut. Les dones poden donar sang un màxim de tres vegades l’any i els homes poden fer-ho fins a quatre cops l’any. Per últim, entre donació i donació ha de passar un mínim de dos mesos i les dones embarassades queden exemptes de la donació de sang. Per a més informació, podeu consultar el web www.donarsang.gencat.cat.