L’àrea de Joventut de l’Ajuntament de Berga ha avaluat les accions que han estat implementades durant el segon any d’aplicació del Pla Local d’Adolescència i Joventut (PLAJ) 2020-2024.
L’anàlisi mostra que s’ha completat el 78,8% de les actuacions previstes durant l’anualitat de 2021. Les actuacions que formen part del PLAJ no només corresponen a l’àrea de Joventut, sinó que també compten amb la implicació d’altres àrees del consistori berguedà amb les que es desenvolupen projectes de forma transversal. L’avaluació es completarà amb una enquesta en línia per recollir les opinions dels veïns i veïnes de la ciutat. El formulari estarà disponible fins al 28 de febrer de 2022 en aquest enllaç: https://forms.gle/VmtJvKvUYYGPWDhP
El Pla Local d’Adolescència i Joventut de Berga és una eina estratègica i participativa que contempla quatre grans blocs temàtics per estructurar les polítiques actives de joventut (benestar, transformació, territori i emancipació), així com les accions agrupades en diferents eixos o àmbits d’actuació. Del total d’accions plantejades per a l’anualitat de 2021 (90), s’han completat 71 actuacions. A més, s’han desenvolupat 7 noves accions que no estaven contemplades inicialment en el document del pla, però han estat incorporades fruit de la detecció de noves necessitats o la reconversió de propostes que no s’han pogut dur a terme per la pandèmia.
En el bloc temàtic del benestar, s’han portat a terme accions per a la promoció de la salut i els hàbits saludables, l’oci i el lleure i l’esport. Per exemple, s’ha comptat amb educadors i educadores de carrer durant diverses nits d’estiu en el marc de la campanya ‘Salva la nit!’, s’han fet tallers per promoure els hàbits saludables i sessions sobre sexualitat als centres educatius de secundària, així com tallers per fomentar una alimentació i cuina saludable per a adolescents, entre d’altres.
En l’àmbit de l’oci i el lleure, s’han fet diferents festes i activitats culturals adaptades a la Covid-19 com el Carnaval “d’estar per casa”, el Club del Joc, el Torneig de Catan, el SonaB, els concerts joves de Sant Marc, La Patum i Els Elois, exposicions de cultura popular, activitats d’Escape Room o la campanya de Nadal, entre d’altres. En canvi, es va anul·lar el concurs de bandes novelles dels concerts de La Patum i tampoc es van fer els actes de la Carlinada.
En l’àmbit esportiu, s’han celebrat esdeveniments esportius en col·laboració amb les entitats esportives que impulsen diverses proves esportives a la ciutat com les curses de Sant Silvestre, la BRB-Memorial Xavi Batriu, les activitats de ‘Salut a l’estiu’ o els tallers d’skate, que van incorporar sessions per a joves de més de 25 anys i sessions inclusives per a persones amb diversitat funcional. A més, també s’han portat a terme iniciatives comarcals d’esports d’aventura per a joves amb risc d’exclusió social. D’altra banda, es van suspendre algunes de les trobades escolars de l’alumnat dels centres educatius de primària de la ciutat a causa de la situació de pandèmia.
En el bloc temàtic referent a la transformació, s’han fet actuacions vinculades a la igualtat, el gènere i la diversitat entre les quals s’inclouen l’elaboració de marxandatge, material de difusió i campanyes relacionades amb el 8 de març (Dia Internacional de les Dones), el 28 de juny (Dia Internacional per a l’alliberament lèsbic, gai, bisexual i transsexual) o el 25 de novembre (Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones). Paral·lelament, s’ha fet l’habilitació de punts liles quotidians o s’ha implementat una campanya per promoure les joguines sense gènere durant el període nadalenc, entre d’altres.
També s’han fet projectes per promoure la cultura i la creació. Per exemple, s’ha donat continuïtat a la campanya ‘Llegim-nos’, s’han fet exposicions sobre feminisme, immigració o cultura popular al Convent de Sant Francesc, s’ha promogut la programació d’espectacles de música, teatre o màgia adreçats al públic juvenil, s’ha fomentat l’oferta de tallers de manualitats per a infants i joves durant les festes de Nadal. També s’ha reconvertit el projecte ‘Art Major’ a través d’una acció artística de sanejament de persianes de locals ubicats al carrer Major.
En l’àmbit de la participació i l’associacionisme, destaca la convocatòria anual de subvencions mitjançant el procés de concurrència competitiva que inclou una línia econòmica adreçada específicament a les entitats i associacions juvenils. També s’ha impulsat la primera edició del pressupost participatiu juvenil amb la participació d’adolescents d’entre 12 a 15 anys dels centres educatius berguedans, entre d’altres.
En l’àmbit del territori, s’han executat actuacions referents als equipaments i serveis juvenils. Per exemple, s’ha fet la instal·lació de portes domotitzades a l’Espai Jove i s’ha facilitat la cessió de les instal·lacions per acollir trobades, sessions de veïnatge, tallers juvenils, acaptes de sang o jornades del Club del Joc, entre d’altres. A més, s’ha fet la millora d’espais públics per facilitar-ne la dinamització. En aquest sentit, s’han fet millores a l’skatepark i l’amfiteatre del Parc del Lledó mitjançant la instal·lació d’una font d’aigua i torres de llum.
En l’àmbit de transició ecològica i transport, es fomenta l’ús d’una vaixella reutilitzable en les trobades escolars, així com la dispensació de carmanyoles i porta entrepans reutilitzables a l’alumnat de P3 i 1r de primària dels centres educatius públics i concertats de la ciutat. També s’intenta minimitzar l’impacte d’envasos en els esdeveniments festius promovent l’ús de gots reutilitzables.
En l’àmbit de l’emancipació, s’han fet tallers i formacions adreçades al jovent en l’àmbit del lleure en col·laboració amb el Consell Comarcal del Berguedà. El consistori ha mantingut la promoció del Programa de Joves en pràctiques de Garantia Juvenil de Catalunya mitjançant la incorporació laboral de persones joves durant mig any i s’ha comptat amb persones en període de pràctiques a l’àrea de Joventut. A banda, s’ha fet difusió d’ofertes de feina a les xarxes socials de l’àrea de Joventut (@BergaJove). Per últim, s’ha portat a terme un estudi sobre la rehabilitació d’habitatges pel jovent al Barri Vell.
Al llarg del 2021 s’han impulsat 7 accions que no estaven contemplades al PLAJ. D’una banda, s’han fet tallers sobre alimentació saludables i cuina per a joves adolescents sense pares ni mares. La segona actuació ha estat la creació d’un Torneig de Catan que ha comptat amb una edició d’estiu i una edició de Nadal. La tercera ha estat l’ampliació del taller d’skate amb edicions per a persones majors de 25 anys i persones amb diversitat funcional. La quarta acció ha consistit en l’habilitació de punts liles quotidians en espais públics concorreguts fora de l’horari nocturn (el mercat setmanal del passeig de la Indústria o la plaça de Sant Joan). La cinquena acció ha estat la creació d’un Recinte Màgic amb activitats pel públic familiar durant les festes de Nadal. Una altra de les actuacions ha estat la millora de les instal·lacions de l’skatepark i l’amfiteatre del Parc del Lledó. L’última iniciativa implementada ha estat la posada en marxa de la primera edició del pressupost juvenil per a la població de 12 a 15 anys que va comptar amb una quarantena de propostes.
L’anàlisi del segon any d’aplicació del Pla Local d’Adolescència i Joventut es completarà amb la publicació d’un qüestionari en línia obert a tothom per poder copsar les opinions i propostes de millora de la ciutadania. Tot això permetrà facilitar la presa de decisions, la priorització de les actuacions i la millora de la distribució dels recursos de l’àrea de Joventut, entre d’altres.
El regidor de Joventut, Isaac Santiago, s’ha referit a la utilitat dels mètodes d’avaluació i ha explicat que “després de comprovar els resultats de les avaluacions de l’anualitat de 2020, vam detectar que calia incidir en determinades activitats previstes pel 2022 i vam decidir avançar-les i implementar-les durant el 2021. Es tracta dels pressupostos participatius juvenils o els tallers d’alimentació i cuina saludables per a adolescents”. Santiago també ha fet referència a la necessitat de treballar l’àmbit de la formació i ha posat l’exemple dels cursos de monitors/es i directors/es de lleure que es van portar a terme durant la tardor en col·laboració amb l’ens comarcal. Per últim, el regidor ha fet èmfasi en els tallers d’skate que enguany “hem fet créixer convidant a participar-hi a les persones joves que tenen més de 25 anys i també hem col·laborat amb alumnes de l’IES Guillem de Berguedà per desenvolupar un taller d’skate inclusiu i adaptat a persones amb diversitat funcional”.