Berga inicia l'elaboració d'un Pla Local LGTBI amb una enquesta virtual per conèixer la percepció ciutadana sobre la matèria

Última revisió 24-11-2021 15:09
24/11/2021

L’Ajuntament de Berga ha iniciat el procés d’elaboració d’un Pla Local per promoure la diversitat afectiva, sexual i de gènere. Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’àrea de Feminisme i LGTBI per disposar d’una eina eficaç que permeti la implementació de polítiques d’igualtat en l’àmbit local que incorporin la perspectiva de gènere i LGTBI. El projecte es portarà a terme a través d’un recurs del Catàleg de Serveis de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona. El punt de partida del pla local consistirà en una enquesta virtual per conèixer les percepcions de la ciutadania sobre el grau de sensibilització i lgtbifòbia a la ciutat.

Antecedents i necessitats en matèria LGTBI

El consistori berguedà disposa d’un Pla Local contra l’homofòbia i la transfòbia des de l’any 2013, però la necessitat d’actualitzar i adaptar el pla a la normativa vigent ha comportat el foment d’accions rellevants per combatre les violències masclistes i lgtbifòbiques en diversos àmbits. En aquest sentit, l’ajuntament ha elaborat un Protocol per a la prevenció i abordatge de les violències sexuals en espais d’oci nocturn aprovat el desembre de 2019 i també compta amb un Protocol per a la prevenció i abordatge de les violències sexuals en l’esport aprovat l’any 2021.

La regidora de Feminisme i LGTBI, Roser Valverde, ha expressat la necessitat d’implicació dels municipis en totes les qüestions que fan referència a la lluita pels drets del col·lectiu LGTBI. Per a Valverde resulta “imprescindible que el món local sigui actiu a l’hora de garantir els drets i les llibertats de les persones LGTBI, així com revertir els discursos d’odi i les violències lgtbifòbiques”.

Desenvolupament del pla

La creació del protocol compta amb l’assessorament de l’Institut Diversitas Cooperativa i la Diputació de Barcelona i preveu la implicació d’agents de la ciutat per promoure la implementació i l’eficàcia d’aquesta eina. El protocol consta de diverses fases que es portaran a terme durant els pròxims mesos: fase inicial, diagnosi, pla d’acció, validació i aprovació. Actualment, el protocol es troba en la fase de diagnosi, ja que s’està efectuant la recollida d’informació a través d’enquestes, entrevistes en profunditat i grups focals a través de la metodologia quantitativa i qualitativa.

Enquesta ciutadana

La creació del Pla Local per a la diversitat afectiva, sexual i de gènere a Berga s’ha iniciat amb una diagnosi sobre la realitat del municipi en aquest àmbit. Per fer-ho, s’ha posat en marxa una enquesta virtual per detectar el grau de sensibilització, discriminació i lgtbifòbia a la ciutat a través de la percepció dels veïns i veïnes. Això permetrà disposar d’informació per a les següents fases del procés de creació i desenvolupament del protocol. L’enquesta romandrà activa fins el dimecres, 1 de desembre, i per respondre-la només cal accedir en aquest enllaç web: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc_dTry-Xn1N3RnE5ayt1e3lCxojM6l0fTk9LcBvY9B_Gx2gQ/viewform