Avui ha començat a Berga la IV Trobada de Gestors de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
Se celebra per primera vegada a Catalunya i el Ministeri de Cultura espanyol ha escollit la capital berguedana com a seu després que l’Ajuntament de Berga ho proposés en el marc de les negociacions per al futur de La Patum. L’organització, a quatre mans entre l’Ajuntament i el Ministeri, calcula que participaran en les jornades una vuitantena de gestors de patrimoni d’arreu de la península entre aquest dijous al matí i dissabte al migdia.
La primera jornada de la trobada ha començat al Pavelló de Suècia, l’epicentre de la gran majoria de les activitats, amb una benvinguda per part del Ministeri i l’Ajuntament. Durant aquest primer matí representants del Ministeri han explicat alguns aspectes sobre la metodologia de treball que tenen amb tot el que té relació amb el patrimoni cultural immaterial.
Entremig, també hi ha hagut lloc per a La Patum: l’historiador berguedà Albert Rumbo ha fet una conferència de mitja hora en què ha explicat com ha evolucionat la festa en els últims anys a través de fotografies i pinzellades històriques. Durant el matí també hi ha hagut espai per a l’Ajuntament de València i la gestió de les Falles, i per parlar del turisme al Misteri d’Elx.
Durant aquests tres dies, representants de diverses festes d’arreu de l’Estat passaran per la palestra per plantejar reptes de futur i problemes comuns. Els participants també sortiran del Pavelló de Suècia per conèixer les mostres patrimonials de la zona. Aquest dijous la jornada acabarà amb un taller de castells a Berga; divendres visitaran les comparses de La Patum al Convent de Sant Francesc; i dissabte, el Museu de les Mines de Cercs i el jaciment de dinosaures de Fumanya.
L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha estat un dels principals precursors de la trobada a Berga. D'ell i de la tècnica de Festes, Marta Planas, va sortir la idea d’organitzar l’encontre d’aquest any a la ciutat i avui, en l’inici de les jornades, l'alcalde ha celebrat que “Berga és, més que mai, la capital de la cultura popular de Catalunya”.
L’alcalde confia que les jornades serveixin per “compartir els problemes que ens trobem tots” i no ha amagat que “un d’ells és el finançament, ja que els costos de tot cada cop són més elevats”. Sànchez també ha posat èmfasi en “la salvaguarda”: “Hem de treballar plegats per protegir unes festes que són vives i que, com la societat, han d’evolucionar, però sense perdre l’essència”.
També és a Berga per participar en la trobada el Director General de Patrimoni Cultural i Belles Arts del Ministeri de Cultura i Esport, Isaac Sastre de Diego. En poques hores, ja s’ha atrevit a dir que està sent “un èxit absolut, no només per la participació, sinó també per les propostes que estan sortint per al futur de les festes”. Sastre ha destacat que fer aquestes trobades és fonamental “per posar en comú bones pràctiques i sobretot reptes” i “perquè des del Ministeri puguem estar en contacte amb tots els gestors”.
Un dels temes cabdals d’aquestes primeres hores ha estat el turisme i la gestió que se n’ha de fer. El director general s’hi ha referit: “Creiem que hem d’anar cap a un turisme coneixedor, que és convidat a participar de les celebracions i no aquell que pot pervertir el patrimoni”. Sastre, però, també és conscient que tot això ha d’anar lligat a més inversions econòmiques per part dels gestors i no ha defugit d’agafar-hi responsabilitat: “La gestió ha d’anar acompanyada de plans i les administracions hem de veure de quina manera ens hi podem implicar”.
Sobre Berga i La Patum, Sastre ha destacat que “les relacions amb l’Ajuntament són magnífiques” i, conscient que la principal reivindicació del municipi és el finançament i la conservació de la festa, ha deixat clar que “farem totes les reunions que siguin necessàries per veure en què podem contribuir perquè se segueixi fent la festa de La Patum de la manera que tots entenem el patrimoni”.
“Un bon moment per trobar punts de consens”
Des de la Generalitat, la Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Adelaida Moya, ha dit des de Berga que “el fet que la trobada es faci avui aquí segur que afavoreix a l’entesa per implementar mesures complementàries a les que ja s’estan fent a La Patum”. I ha afegit que “hi ha un bon diàleg tant amb el Ministeri com amb l’Ajuntament, un bon clima d’entesa, i és un bon moment per trobar punts de consens”. La directora general confia, en aquesta línia, “que hi hagi un retorn i que Berga en pugui treure un rèdit, d’aquesta trobada, perquè sabem que és complicat de mantenir La Patum i cal que totes les administracions hi posin el seu gra de sorra”.
Moya també ha aprofitat l’ocasió per plantejar als representants del Ministeri les dificultats que existeixen actualment perquè representacions molt singulars puguin prosperar com a candidates a ser reconegudes com a Patrimoni de la Humanitat. “El fet que hi hagi tantes candidatures conjuntes fa que es perdi una mica la singularitat i que, ara mateix, patrimonis com La Patum o els castellers no prosperarien perquè tenen unes característiques tan singulars que no poden incloure’s en candidatures conjuntes a nivell internacional o amb altres comunitats autònomes”.
El Ministeri de Cultura i Esport també és conscient d'aquesta realitat i s'ha prestat a actuar des dels seus àmbits per intentar que hi hagi canvis.