L’Ajuntament de Berga ha revalidat el Segell Infoparticipa per sisena vegada consecutiva per la qualitat i la transparència de la comunicació pública local. Es tracta de la 10a edició del projecte impulsat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona que té l’objectiu d’avaluar la informació que es publica als webs de les administracions públiques per promoure la millora de la transparència i la qualitat de la informació que s’ofereix a la ciutadania.
En aquesta ocasió, el consistori berguedà ha obtingut el distintiu corresponent a l’edició de 2022 assolint el 90,38 % dels indicadors examinats, el mateix percentatge que l’any anterior. Cal recordar que els requisits per aconseguir el segell és diferent segons el nombre d’habitants dels municipis. En el cas dels municipis de 10.0001 a 50.000 habitants es requereix assolir més del 90 % dels indicadors per aconseguir el distintiu de transparència.
El Segell Infoparticipa està format per 52 indicadors distribuïts en cinc categories que s’utilitzen per avaluar la qualitat de la informació publicada sobre les persones que integren la representació política de la corporació local, com es gestionen els recursos col·lectius i econòmics de la ciutat, quina informació es proporciona sobre el municipi i quines eines s’ofereixen per promoure la participació ciutadana. Enguany, el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) ha certificat el compliment de 47 indicadors.
El laboratori elabora un mapa que permet comprovar el resultat de les avaluacions de les institucions dels municipis, comarques i províncies participants (ajuntaments, consells comarcals i diputacions).
L’acte de lliurament del Segell Infoparticipa es farà el dilluns 20 de març, a la Sala d’Actes del Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’esdeveniment estarà conduït per la periodista Núria de José Gomar, vicedegana del Col·legi de Periodistes de Catalunya. L’acte també comptarà amb la participació de Javier Lafuente Sancho, rector de la UAB i Armand Balsebre Torroja, catedràtic i director del grup de recerca ComSET (Comunicació Sonora, Estratègia i Transparència) de la UAB. A més, hi haurà un diàleg entre la periodista Marta Corcoy Rius i Joan Antoni Llinares Gómez, director de l’Agència Valenciana Antifrau. També intervindrà Jaume López Hernández, director general de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques de la Generalitat de Catalunya.