Berga posa en marxa la convocatòria del pressupost participatiu de 2024 amb una dotació econòmica de 35.000 €

Última revisió 16-10-2023 11:41
16/10/2023

L’Ajuntament de Berga impulsa la cinquena edició del pressupost participatiu de la ciutat. És una eina de participació ciutadana que el consistori berguedà va iniciar l’any 2019 per tal que els veïns i veïnes poguessin decidir a quins projectes o activitats volien destinar una part del pressupost públic municipal.

La convocatòria d’enguany comptarà amb una dotació econòmica de 35.000 €. El pressupost participatiu de 2024 disposa d’una partida de 30.000 € per a propostes de projectes d’inversió en equipaments o espais públics (20.000 €) i propostes relacionades amb la programació cultural de la ciutat (10.000 €). D’altra banda, hi ha una partida de 5.000 € adreçada a joves d’entre 12 i 15 anys que es vehicula a través dels centres educatius del municipi.

Pressupost participatiu juvenil

El consistori promou per tercer any el pressupost participatiu juvenil adreçat a joves de 12 a 15 anys que comptarà amb una partida de 5.000 € que es podran destinar, tant a projectes d’inversió com a propostes de programació cultural. Aquesta iniciativa s’implementa a través dels centres educatius fent que cada grup classe pugui participar en el projecte aportant dues propostes, com a màxim. Les propostes que hagin superat l’avaluació tècnica formaran part del procés de votació electrònica, el qual, estarà adreçat exclusivament a les persones que formen part de la franja d’edat esmentada.

Formulació de propostes

Les propostes del pressupost participatiu han de complir una sèrie de criteris perquè puguin ser avaluades. D’una banda, han de ser propostes d’interès general, de competència municipal, concretes i avaluables econòmicament, però no poden plantejar-se actuacions que formin part de les despeses ordinàries de l’ajuntament. D’altra banda, les propostes han d’estar relacionades amb projectes d’inversió en equipaments o espais públics d’un cost aproximat d’entre 1.000 i 15.000 € i/o despeses vinculades amb la programació cultural de la ciutat (espectacles, concerts, xerrades, trobades, etc.) d’un cost màxim de 5.000 €.   

Les persones majors de 16 anys empadronades a Berga i les entitats i associacions sense ànim de lucre inscrites al registre municipal poden formular un màxim de dues propostes, en tots dos casos. Per fer-ho, cal emplenar un formulari disponible al web www.ajberga.cat i presentar-lo al registre general d’entrada de l’Ajuntament de Berga. Les persones físiques poden tramitar-ho de forma presencial o electrònica, mentre que les entitats i associacions només poden fer-ho electrònicament. Per tramitar les propostes en línia, cal disposar del certificat digital. El termini establert per a la formulació de propostes és del 16 d’octubre al 5 de novembre de 2023.

Enllaç al tràmit per fer propostes: https://seu-e.cat/ca/web/berga/tramits-i-gestions/-/tramits/tramit/13208584?p_auth=jtXWChGO

Avaluació de les propostes

Les propostes recollides seran valorades pels serveis municipals de l’Ajuntament de Berga per comprovar el compliment dels criteris establerts i determinar-ne la viabilitat tècnica, econòmica i jurídica. Enguany, es valorarà especialment la concreció de les propostes presentades. Aquesta fase del procés participatiu es durà a terme del 6 de novembre al 15 de desembre.

Votació de les propostes

La votació de les propostes seleccionades es farà del 22 de gener al 4 de febrer de 2024. Les persones majors de 16 anys empadronades a Berga podran emetre el seu vot escollint un màxim de dues propostes. La votació es farà de forma electrònica a través d’una aplicació informàtica. Paral·lelament, s’habilitarà un punt de votació electrònica assistida per facilitar el vot a les persones que ho requereixin durant el període de votació. Aquest punt de votació assistida estarà situat a l’Ajuntament de Berga en els horaris següents: dilluns, de 9 a 14 h i de 17 a 19 h; dimarts, dimecres, dijous i divendres, de 9 a 14 h.  

Execució de les propostes de l’edició anterior

En l’edició de 2023, van resultar guanyadores quatre propostes, dues d’inversió i dues de programació cultural.

Millora de parc infantils. A més de tasques de manteniment de diversos elements, s’ha substituït el paviment amortidor del parc inferior del passeig de la Indústria i també és prevista la compra de nous jocs infantils per substituir els vells.

Millora d’accessibilitat als passos de vianants. S’ha adaptat cinc passos de vianants: els quatre passos de a cruïlla dels carrers Comte Oliba i Pío Baroja i el de la cruïlla entre els carrers Espunyola i Pío Baroja. Se seguirà adaptant passos de vianants per avançar cap a una ciutat més accessible.

Senyalització i creació de la ruta dels molins de Berga. Es marcarà amb senyalització QR els punts més importants de l’aprofitament hidràulic de la Riera de Metge, des de la font del Guiu fins a la plaça de la Ribera, i també s’editarà un mapa en paper. S’han realitzat dues visites guiades i properament es durà a terme la presentació oficial de la ruta.

XXIII Trobada comarcal Bages-Berguedà. El cap de setmana del 21 i 22 d’octubre, la capital berguedana acollirà aquest esdeveniment geganter, organitzat per l’Associació Juvenil Geganters de la Font del Ros de Berga. Es preveu l’assistència d’una trentena de colles geganteres. L’acte inclourà passades, àpats populars, concerts i un acte protocol·lari juntament amb l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya.          

En la segona edició (2023) del pressupost participatiu juvenil va resultar guanyadora la realització d’una vetllada de concerts per a l’alumnat dels centres educatius de secundària de Berga. L’activitat es va fer el passat 16 de setembre, a la plaça de Viladomat. L’esdeveniment va comptar amb les actuacions de DJ Destor i DJ Siles i es va habilitar el servei de Punt Lila i una barra de còctels sense alcohol.