Berga potencia la memòria històrica amb noves activitats culturals del cicle "Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat"

Última revisió 21-11-2022 12:13
21/11/2022

La 7a edició del cicle ‘Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat’ es completarà amb noves activitats culturals que es portaran a terme durant els mesos de novembre i desembre.

Es tracta d’una iniciativa que té l’objectiu de potenciar la recuperació de la memòria històrica, a través de diferents propostes que rememoren l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat, el 2 de febrer de 1939. Enguany, es compleixen 83 anys d’aquest fet històric. Les activitats es va iniciar el primer trimestre de l’any amb la programació de dues obres teatrals: ‘Els fusells de la senyora Carrar’ de Bertolt Brecht interpretada per la companyia alGalliner i ‘Terra de voltors’ de Pep Coll i Àngel Amazares. En aquesta ocasió, l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració d’Òmnium Berguedà han apostat per ampliar la programació sobre memòria històrica amb la projecció d’un documental i la presentació d’un llibre per difondre el coneixement sobre històries desconegudes que han estat oblidades o silenciades.

La programació d’activitats del cicle ‘Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat’ s’inclou en la línia d’ajudes ‘Activitats en matèria de memòria democràtica’ de la Diputació de Barcelona.

Memòria oral sobre les fosses comunes a Capolat

La primera proposta consisteix en la projecció de ‘Desencaixats’, un documental realitzat pels berguedans, Carles Seuba i Guillem Escriche, i el valencià Juanjo Muñoz, que explica l’afusellament de divuit berguedans, el 5 de febrer de 1939, i indica on van ser enterrats. Els autors centren el documental en el testimoni de cinc veïns, la majoria eren nens el febrer de 1939, que reviuen els seus records davant la càmera. L’alcaldessa de Capolat en el moment de l’enregistrament del documental, Carme Boixader, fa d’entrevistadora i de fil conductor del relat. “Vam sentir un tret i van caure tots”, recorda el Josep, una de les persones que reviu el pas del front del petit poble de capolat, al Prepirineu berguedà. Guiats per les seves paraules, el documental endinsa el públic en un laberint de misèria, afusellaments, delacions, assassinats i repressió. Amb ells també es recorre una terra que amaga molts morts desencaixats: sense caixa, sense veu i sense dignificació.

‘Desencaixats’ compta amb la música de Carles Casas i la producció de Fina Films amb la col·laboració de l’Ajuntament de Capolat i el Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya. El documental es va estrenar el 20 de setembre de 2013 al Palau Robert de Barcelona, en una projecció amb el suport de la Subdirecció general de Memòria i Pau del Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya i el consistori de Capolat.

El públic berguedà tindrà l’ocasió de veure el documental el dissabte, 26 de novembre, al Cinema Patronat, a les 20 h. La projecció es completarà amb un col·loqui que comptarà amb les intervencions de Carles Seuba, guionista i realitzador del documental; Carme Boixader, exalcaldessa de Capolat, promotora de la realització del documental; i l’historiador Martí Picas.

Atrocitats als camps de concentració del nazisme

La segona activitat programada és la presentació del llibre ‘Sota les botes de Hitler. Berguedans als camps de concentració nazis’ de Daniel Montañà i Josep Rafart. Arran de la reedició per part del Centre d’Estudis d’Avià d’un llibre de memòries d’un supervivent de Mauthausen, van constatar el desconeixement existent sobre la majoria de les persones que van patir les atrocitats dels camps d’extermini nazis i sobre les que, d’una manera o altra, es van enfrontar amb el nazisme. En molts casos, els noms de les víctimes d’aquella barbàrie han quedat en l’oblit, fins i tot al seu poble. D’una manera conscient o inconscient, aquest episodi negre de la història de la humanitat s’ha esborrat de la memòria durant anys. Malgrat que el llibre se centra en el Berguedà, també hi apareixen persones provinents d’àmbits geogràfics molt diversos. Sempre que els ha estat possible, els autors han contactat amb els familiars de les víctimes, no només perquè aportessin dades i material, sinó també per donar-los l’oportunitat d’exposar els records i l’experiència que els va suposar l’internament en un camp de concentració dels seus familiars. A més d’incloure-hi el contingut de les entrevistes és una manera de trencar la fredor que suposa l’acumulació de dades i, alhora, oferir una visió més humana de la història.

La Sala Casino de Berga acollirà la presentació del llibre ‘Sota les botes de Hitler. Berguedans als camps de concentració nazis’, a càrrec dels autors Daniel Montañà i Josep Rafart. L’acte es farà el diumenge, 4 de desembre, a les 12 h.

 

          

   

Cicle - Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat
Cicle - Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat
Autor: Ajuntament de Berga