L’skate és una activitat esportiva que es creu que va néixer durant la dècada del 1940 a la costa oest dels Estats Units. Ha esdevingut una disciplina que forma part de la cultura urbana i que ha anat guanyant adeptes al llarg dels anys fins a convertir-se en una de les noves modalitats que formarà part de la pròxima edició dels Jocs Olímpics de Tòquio. L’àrea de Joventut de l’Ajuntament de Berga ha impulsat la pràctica d’aquesta activitat programant tallers tres cops l’any, coincidint amb els períodes de vacances dels infants i joves. Enguany, l’edició de primavera comptarà amb dos tallers diferenciats.
Es realitzarà el taller habitual en sessió de matí i també hi haurà un taller addicional que serà inclusiu i estarà adreçat a infants i joves amb diversitat funcional. Els tallers seran gratuïts, comptaran amb places limitades i caldrà inscriure’s mitjançant un formulari en línia. Les sessions es faran del 29 de març a l’1 d’abril, a l’skatepark del Lledó i estaran dinamitzades pels monitors i monitores de l’escola BraveSkate. El taller també compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.
La novetat principal del taller d’skate de primavera serà una edició de tarda destinada a infants i joves amb diversitat funcional física i/o intel·lectual. Aquesta activitat ha estat promoguda per l'Abril Cabra Isern, la Mayka Raimundo Rodriguez i la Yesenia Fraile Carrere. Són tres alumnes de l’Institut Guillem de Berguedà que estan cursant el cicle formatiu de grau mitjà d’Atenció a les persones en situació de dependència. En el segon curs d’aquest cicle formatiu es realitza un mòdul en què l’alumnat ha d’elaborar un projecte que integri els seus interessos, les necessitats detectades en l’entorn vinculades a algun dels col·lectius de persones dependents i en col·laboració amb alguna entitat i/o institució per poder desenvolupar i fer realitat el projecte.
La iniciativa també compta amb el suport de l’Associació Play&Train que té per objectiu facilitar l’accés a la pràctica, l’aprenentatge i la formació d’activitats esportives recreatives o de competició a les persones amb diversitat funcional i les seves famílies, independentment de les capacitats, el gènere o l’edat.
El taller comptarà amb 8 places disponibles i es farà del 29 de març a l’1 d’abril, de 16 a 18 h.
El taller d’skate comptarà amb l’edició habitual adreçada a infants i joves a partir de 8 anys. L’activitat consistirà en fomentar la pràctica de l’skate a través d’exercicis i dinàmiques per millorar l’habilitat de desplaçar-se sobre el patinet mentre es realitzen acrobàcies fent ús de baranes, rampes i altres elements del mobiliari habilitat per a la realització de l’activitat. El taller disposarà de 24 places i es farà del 29 de març a l’1 d’abril, d’11 a 14 h.
Les persones interessades en participar en qualsevol dels dos tallers d’skate de primavera podran inscriure’s fins al 26 de març o fins a exhaurir les places disponibles. Per fer-ho, caldrà enviar un missatge de WhatsApp al telèfon 667 840 303 o un correu electrònic a l’adreça joventut@ajberga.cat comunicant l’interès per participar en l’activitat i, posteriorment, es facilitarà l’enllaç al formulari online per formalitzar la inscripció. En aquesta ocasió, també caldrà facilitar el número de la targeta sanitària de la persona participant en el moment de completar el formulari d’inscripció. Les places disponibles per participar al taller s’assignaran per ordre d’inscripció.
L’organització implementarà les mesures preventives necessàries per poder desenvolupar el taller d’skate amb seguretat. Es prendrà la temperatura a les persones participants i també als monitors i monitores, a l’inici i al final de la sessió. Els infants o joves que presentin símptomes de la Covid-19 hauran d’abstenir-se de participar en l’activitat. Es farà ús de la mascareta, sempre que no es pugui mantenir la distància de seguretat i la desinfecció de mans serà regular i obligatòria. L’ús del casc també serà obligatori i l’organització en proporcionarà als participants que no en tinguin, però hauran de fer-se’n responsables fins a la finalització del taller. Pel que fa a les proteccions (mans, colzes, genolls o cul) són recomanables i els participants hauran de proveir-se’n per mitjans propis, en cas que les necessitin.
D’altra banda, les activitats del taller es faran en grups de 6 participants per cada monitor o monitora. Es tracta de grups de convivència, tal com especifica la normativa. L’organització comptarà amb una persona que s’encarregarà de vetllar pel compliment del protocol d’higiene i seguretat, així com d’informar a l’equip de monitors i monitores, els infants i joves participants i les seves famílies de les mesures que cal prendre en cada moment.
En l’arribada dels participants al taller serà necessari mantenir la distància de seguretat i utilitzar la mascareta. Una persona podrà portar i recollir cada participant, fent ús de la mascareta. Un quart d’hora abans del final del taller es recollirà l’espai i s’iniciarà el retorn a casa dels participants de forma esglaonada. Les famílies que hagin de recollir els participants podran arribar al lloc del taller a partir d’aleshores, però no abans per tal d’evitar concentracions de persones.
Durant el període en què es realitzarà el taller d’skate, l’ús de l’skatepark estarà restringit i només podran fer-ne ús les persones que participin en l’activitat.