Fa només uns dies que hem iniciat el mes de desembre, l’últim de l’any! I si la pandèmia de la Covid-19 ho permet, serà un mes farcit d’activitats per celebrar les festes de Nadal a la ciutat, gràcies a la trentena de propostes lúdiques organitzades per l’Ajuntament de Berga i el teixit associatiu local. La programació compta amb una oferta d’activitats per a tots els públics que inclou tallers infantils, exposicions, espectacles, concerts, concursos, jocs virtuals, visites guiades i activitats solidàries, entre d'altres. Es tracta d’una programació ideada per a què els veïns i veïnes puguin gaudir d’unes festes lluminoses, màgiques i solidàries.
La cultura tindrà presència en la programació de Nadal amb diversos espectacles de música i teatre per a tots els públics. L’artista de reconegut prestigi internacional, Pep Bou, ja ha trepitjat l’escenari del Teatre Municipal de Berga i els propers artistes en fer-ho seran el cantant i compositor, Pau Vallvé, que presentarà el seu nou treball discogràfic titulat ‘La vida és ara’ (12 de desembre – 19 h) i el duet format per Magalí Sare & Sebastià Gris que oferiran l’espectacle ‘A boy and a girl’ (18 de desembre – 19 h). Aquests dos concerts tancaran la programació cultural de tardor realitzada a l’equipament teatral berguedà.
Berga també ha programat propostes culturals en el marc de la Festa Major d’Hivern, que se celebra en honor a la patrona de la ciutat, Santa Eulàlia. D’una banda, es presentarà la primera exposició de ‘Berguedart’, una entitat cultural de nova creació que aplega artistes i artesans de la comarca del Berguedà. L’exposició permetrà conèixer alguns dels treballs realitzats per membres de l’entitat, al convent de Sant Francesc, a l’entorn del claustre (de l’11 al 13 de desembre – D’11 a 14 h i de 17 a 20:30 h). L’activitat compta amb la col·laboració del Grup Verdaguer 7.
El públic podrà gaudir d’un espectacle familiar titulat ‘Teatre arrossegat’, a càrrec de la companyia Teatre Nu (12 de desembre – Pl. de les Fonts – 12 h). Es tracta d’una proposta sobre la història del Teatre Arrossegat de Catalunya, una companyia que mou el seu escenari pel món, per representar a places i carrers les històries més conegudes i estimades del repertori universal.
La Cobla Pirineu també participarà en la Festa Major d’Hivern d’enguany realitzant un concert de sardanes format per un repertori de peces de temàtica berguedana de diverses autories, tant locals com foranes (13 de desembre – Pl. Francesc Palau i Quer – 11:30 h).
L’església de Sant Francesc acollirà un concert de música de cambra, a càrrec de l’alumnat de l’Escola Municipal de Música de Berga i el Conservatori de Música dels Pirineus. Hi participaran dos quartets de clarinets i de violoncels, un trio de vents i un quintet de corda, que interpretaran composicions de diversos autors oferint un recorregut que inclou des de peces de música barroca fins a peces del segle XX (13 de desembre – Església de St. Francesc – 18 h).
La solidaritat és un dels valors que caracteritza la festivitat de Nadal. Per això, les entitats socials promouran activitats en benefici de diverses causes solidàries. D’una banda, Càritas Parroquial de Berga disposarà d’una parada de regals solidaris per col·laborar amb l’entitat (19 de desembre – Pl. Sant Joan – de 10 a 20 h) i també es vendran llantions per il·luminar els balcons i les finestres de les llars berguedanes durant la Nit de Nadal (24 de desembre). A més, també es podrà adquirir artesania nadalenca per obtenir finançament per a la investigació del càncer, a iniciativa de l’associació Ginkgo (de l’1 al 23 de desembre – Botiga de Ginkgo. C/ Ciutat, 2).
L’Associació Governador Francesc Puig de Sorribes, d’Amics del Castell de Berga, oferirà dues visites guiades per conèixer el passat de la ciutat vinculat al Castell de Berga. La primera activitat es titula ‘La Guerra de Successió i el Castell de Berga’ i consistirà en una ruta, des de la plaça de Sant Joan fins a la fortificació, per recórrer diversos indrets on esdevingueren els fets més significatius de la Guerra de Successió (20 de desembre – Pl. Sant Joan – 11 h). La segona ruta programada estarà dedicada a les guerres carlines. Destruïda parcialment l’any 1812, la fortalesa del Castell de Berga va ser reconstruïda i millorada durant les guerres carlines, esdevenint un símbol de la ciutat. El públic assistent descobrirà les característiques i el paper que va tenir el castell durant els tràgics esdeveniments (10 de gener – Entrada principal del Castell de Berga – 11 h).
L’entorn virtual ofereix un munt de possibilitats per desenvolupar la imaginació i la creativitat a través d’aventures i reptes. La Cia. de Jocs l’Anònima portarà a terme una sessió de jocs amb paper i boli. Es tracta d’un viatge lúdic per descobrir un ampli ventall de jocs adaptats a l’entorn digital per poder jugar des de casa fent ús d’un paper i un bolígraf (20 de desembre – Cadascú des de casa – 17 h). Les persones interessades en participar-hi hauran d’inscriure’s a través de l’adreça de correu electrònic jocsanonima@gmail.com.
L’àrea de Joventut de l’Ajuntament de Berga ha organitzat un Room Escape virtual. L’aventura es titula ‘desguardNITS’ i les persones participants hauran de descobrir el misteri amagat als guarniments de l’arbre de Nadal, trobar-los i col·locar-los a l’arbre virtual de la plaça de Sant Pere. El joc es podrà realitzar del 15 de desembre al 7 de gener i està inspirat en paisatges i elements emblemàtics de la ciutat. L’objectiu del joc serà esbrinar l’enigma fent ús de la lògica, l’habilitat, la rapidesa i el treball en equip abans que s’esgoti el temps de la missió. Properament, es donaran a conèixer més detalls sobre l’activitat a les xarxes socials de l’àrea de Joventut (@Bergajove).
El 23 de desembre hi haurà un taller de tions, a la Plaça de Sant Pere. Merollabergueda s’encarregarà de dinamitzar l’activitat que permetrà als infants crear, dissenyar, vestir i decorar el seu propi tió de Nadal. El taller s’iniciarà a les 11 del matí i, posteriorment, es realitzarà un espectacle infantil interpretat per Dani Magyk que finalitzarà fent cagar el tió als nens i nenes.
Els personatges del text de Serafí Pitarra prendran vida i es traslladaran als carrers de la ciutat els dies 26 i 27 de desembre. Els intèrprets de l’Agrupació Teatral La Farsa representaran escenes d’Els Pastorets en alguns dels racons més emblemàtics del Barri Vell. L’activitat s’iniciarà al Museu Comarcal de Berga i finalitzarà al Teatre Municipal de Berga. Per participar en aquesta activitat caldrà inscriure’s prèviament al web elspastoretsdeberga.cat.
El parc d’skate del Lledó acollirà l’edició de Nadal del Taller d’Skate amb BraveSkate, que es farà del 28 al 30 de desembre. L’activitat és gratuïta i s’adreça a nens i nenes majors de 8 anys. L’ús del casc serà obligatori i per participar-hi caldrà formalitzar la inscripció enviant un missatge de WhatsApp del Canal Berga Jove (667 84 03 03) o un correu a l’adreça electrònica joventut@ajberga.cat. Les places del taller seran limitades.
La cursa de Sant Silvestre serà solidària i adaptarà el seu format a les restriccions d’activitats per la Covid-19. Enguany, no es realitzarà la cursa urbana de 5 quilòmetres que concentra prop d’un miler de participants la tarda del 31 de desembre. En aquesta ocasió, l’organització convida a tothom a completar una distància de 5.000 metres realitzant el circuit que esculli cada corredor/a. El repte es podrà realitzar del 19 al 28 de desembre i per participar-hi caldrà adquirir el dorsal a les botigues d’esports i els centres esportius de la ciutat. Cada participant podrà realitzar l’aportació voluntària que desitgi i la recaptació obtinguda es destinarà íntegrament a l’entitat Càritas Parroquial de Berga. La cursa està organitzada pel Club Atlètic Berga i l’Ajuntament de Berga.
Bergacomercial portarà a terme una nova edició del joc de l’element discordant. Es tracta d’un repte adreçat als veïns i veïnes de la ciutat que hauran de recórrer els aparadors dels establiments associats a l’entitat comercial per tal d’identificar l’element discordant, és a dir, l’element o el producte que és diferent al que ofereix cada botiga habitualment. Les persones que aconsegueixin completar la butlleta del joc, podran prendre part en el sorteig d’una bicicleta de muntanya.
Una altra de les accions incloses en la campanya de Nadal ha estat la instal·lació de set tions de Nadal en diversos eixos comercials de la ciutat. Es tracta de tions de grans dimensions que han estat engalanats i il·luminats mitjançant diferents elements decoratius. L’objectiu de l’acció és incrementar la decoració nadalenca als carrers i promoure que tothom qui vulgui, pugui contemplar i fotografiar els tions.
Els patges reials i els Reis d’Orient passaran per la ciutat de Berga, però ho faran de forma diferent per la pandèmia de la Covid-19. D’una banda, s’instal·laran tres bústies en els espais on tradicionalment es fa la rebuda dels patges per tal que els infants puguin dipositar-hi les seves cartes. A més, els nens i nenes també podran conversar amb el patge virtualment, concertant una videotrucada. Melcior, Gaspar i Baltasar estan ultimant la seva visita presencial a Berga. Aquest any, la cavalcada adoptarà un format estàtic i es realitzarà al Convent de Sant Francesc. Els detalls de l’arribada dels Reis d’Orient es donaran a conèixer els pròxims dies.
L’oferta d’activitats nadalenques ha estat elaborada per les àrees de Cultura, Festes, Joventut, Esports i Promoció Econòmica i ha comptat amb la col·laboració de les entitats berguedanes següents: Cia de Jocs l’Anònima, Banc del Temps del Berguedà, Berguedart, Grup Verdaguer 7, Càritas Parroquial de Berga, Associació Governador Francesc Puig de Sorribes d’Amics del Castell, Agrupació Teatral La Farsa, Club Atlètic Berga, Ginkgo i Bergacomercial.
La realització de les activitats que requereixen l’assistència de públic estan subjectes a la normativa vigent establerta per les autoritats governamentals i sanitàries per la Covid-19. En aquest sentit, l’organització es reserva el dret de modificar o cancel·lar qualsevol de les activitats previstes, en funció de la pròrroga o la publicació de noves mesures i restriccions vinculades a l’evolució de la pandèmia.