Berga promou una jornada participativa per debatre les propostes del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible

Última revisió 13-05-2024 18:15
13/05/2024

L’Ajuntament de Berga impulsa una sessió per donar a conèixer i debatre les propostes tècniques incloses en el nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS).

Es tracta d’una jornada oberta a la ciutadania per tractar els eixos temàtics següents: mobilitat a peu, mobilitat en bicicleta, mobilitat en transport públic, mobilitat amb vehicle privat i aparcament i distribució urbana de mercaderies. La jornada participativa es portarà a terme el dijous 16 de maig, a l’Hotel d’Entitats (18 h) i per participar-hi es recomana inscriure’s en aquest enllaç. Al migdia (14:30 h), hi haurà una sessió adreçada al sector comercial que estarà coordinada per Bergacomercial. Per participar en aquesta sessió dedicada al teixit comercial caldrà inscriure’s a través de l’entitat.   

Què són els PMUS?

Els plans de mobilitat urbana sostenible són una eina bàsica per a les administracions locals a l’hora de planificar de manera integrada les diferents xarxes que conformen el sistema de transport del municipi, amb un horitzó temporal de sis anys. El seu caràcter transversal també fa que les aportacions del PMUS contribueixin a la millora del medi ambient, de l’entorn urbanístic i del nivell socioeconòmic dels municipis.

Actualització del PMUS

El nou PMUS de Berga es basa en l’actualització del pla aprovat l’any 2014. Aquest nou document ha de definir l’estratègia que permeti aconseguir una mobilitat més segura, sostenible, equitativa i eficient per gaudir d’un entorn urbà més atractiu i saludable per a la ciutadania. L’objectiu del pla és prendre mesures per garantir l’accessibilitat universal a tothom; reduir la contaminació atmosfèrica i acústica; millorar la seguretat dels desplaçaments i reduir l’accidentalitat; augmentar l’eficiència i l’eficàcia del transport i millorar l’ús i gaudir de l’espai públic.

Elaboració del PMUS

El consistori berguedà va iniciar l’elaboració del PMUS el novembre de 2022. El procés de redacció del pla inclou espais de deliberació mitjançant sessions participatives per tal que la ciutadania formi part del procés de reflexió i faci aportacions per implementar accions de qualitat a la planificació de la mobilitat del municipi. El març de l’any passat es va dur a terme la jornada MOU-TE!, que va consistir en completar diferents itineraris a peu i en bicicleta per identificar punts conflictius i elements a millorar respecte a la mobilitat del municipi.

El PMUS de Berga està encapçalat per làrea de Serveis Tècnics de l’Ajuntament de Berga amb el suport de l’Oficina Tècnica de Mobilitat i Seguretat Viària de la Gerència de Serveis d’Infraestructures Viàries i Mobilitat de la Diputació de Barcelona

Pla de Mobilitat Urbana Sostenible
Pla de Mobilitat Urbana Sostenible
Autor: Albert Sant