Berga promourà el coneixement de l'Anella Verda amb propostes divulgatives i esportives del 27 al 29 de setembre

Última revisió 16-09-2024 10:26
16/09/2024

L’Anella Verda és un espai natural, principalment agroforestal que, al voltant d’un espai urbà, uneix una sèrie de punts d’interès històric, cultural, natural, paisatgístic o geogràfic.

Es tracta d’un itinerari circular, al voltant del terme municipal, que té uns 21 quilòmetres i uns 800 metres de desnivell. És una ruta que enllaça diferents camins existents i que ha estat senyalitzada per facilitar-ne el recorregut. A més, l’itinerari es pot consultar a Wikiloc, una aplicació per a dispositius mòbils on es poden trobar rutes a l’aire lliure per a fer excursions de senderisme o rutes en bicicleta, entra d’altres. També s’ha editat un fulletó desplegable que inclou els trams i camins que conformen l’itinerari de l’Anella Verda, així com les onze espècies d’amfibis que es poden trobar a l’entorn natural de la ruta.

Per donar a conèixer l’Anella Verda de Berga s’han organitzat una sèrie d’activitats divulgatives i esportives, que es portaran a terme del 27 al 29 de setembre. Les propostes consistiran en una jornada de treball entorn de la Torre de la Petita, una sortida guiada per conèixer els amfibis que habiten l’Anella Verda i diferents proves esportives que recorreran l’itinerari de l’Anella Verda

La programació està impulsada per les àrees d’Educació, Medi Ambient i Esports de l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració dels Amics del Castell de Berga, la Societat Catalana d’Herpetologia, l’Institut Serra de Noet, l’Associació Esportiva Mountain Runners del Berguedà i el Club Atlètic Berga amb el suport del Consell Esportiu del Berguedà i la Diputació de Barcelona.    

Què és l’Anella Verda?

El concepte d’anella verda no és només la delimitació d’un espai per al gaudi dels ciutadans sinó que és una proposta sobre la ciutat que volem en el futur, un mecanisme de control del creixement urbà. I és, també, una proposta d’autorespecte, d’adonar-nos dels valors que ens envolten i de crear actituds que facin que aquests valors millorin i perdurin per a les generacions futures. Cal contemplar els espais que formen l’anella verda de Berga com espais ciutadans que es reivindiquen, evolucionen i milloren amb la participació del conjunt de la ciutadania, la qual hi pren part de forma activa amb propostes d’actuació. És una proposta dinàmica, viva i participativa que fa dels espais de l’anella verda espais d’identificació i d’autoestima, espais de lleure, però al mateix temps espais educatius, espais que milloren la salut, les relacions socials i la qualitat de vida de la ciutadania

L’objectiu de les activitats programades és que la ciutadania conegui l’Anella Verda i la comenci a concebre com un espai comú, dinàmic, viu i participatiu i que esdevingui un espai que millori espais de lleure, però al mateix temps espais educatius, espais que milloren la salut, les relacions socials i la qualitat de vida. El regidor de Medi Ambient, Guillem Canal, ha explicat que “la vessant patrimonial, la natural i la de salut són els tres pilars on se sustenta l’Anella Verda i això ens permet teixir complicitats amb les entitats, però també entre infants i adults. Tenim ganes que es facin aquestes jornades perquè més gent conegui aquest itinerari i els interessos que hi pot trobar al llarg del recorregut”.  

Propostes divulgatives i esportives

La programació s’iniciarà el divendres 27 de setembre amb una jornada de treball comunitari al voltant de la Torre de la Petita, que consistirà en la neteja i arranjament de l’entorn natural d’aquest element patrimonial berguedà. El punt de trobada serà a la mateixa torre (17 h) i l’activitat s’allargarà fins a la posta de sol. L’activitat estarà dinamitzada per l’entitat Amics del Castell de Berga i es recomana portar roba i calçat còmode, guants de treball, aigua, gorra o barret i lot o frontal per a la baixada. 

El dissabte 28 de setembre es durà a terme una sortida de camp per visitar alguns dels hàbitats de les diferents espècies d’amfibis que es poden trobar al llarg del recorregut de l’Anella Verda. També es presentarà el díptic editat sobre els amfibis de l’Anella Verda. L’activitat s’emmarca en la programació de l’Escola de Famílies 2024-25, i comptarà amb la participació de l’Institut Serra de Noet i d’Alejandro García Salmerón, membre de la Societat Catalana d’Herpetologia i autor de les fotografies del fulletó desplegable dels amfibis. L’activitat és oberta a tothom i cal inscriure’s prèviament a l’adreça de correu electrònic educacio@ajberga.cat. El punt de trobada serà a la plaça Font del Ros, a les 10 h. Es recomana portar calçat adequat i aigua.

El diumenge 29 de setembre es farà una cursa (9 h) i una marxa esportiva (9:15 h) que recorrerà els 21,75 quilòmetres de l’Anella Verda de Berga. El Parc del Lledó serà el punt d’inici i arribada de la cursa i marxa organitzada pels Mountain Runners del Berguedà i el Club Atlètic Berga. A més, també hi haurà una marxa familiar que recorrerà un tram de l’Anella Verda (6,63 km) i que començarà a les 10 h. Podeu consultar la informació i formalitzar la inscripció en aquest enllaç. Aquestes proves esportives també formen part de la campanya ‘bergActiva’, una jornada impulsada per promoure els hàbits saludables i la mobilitat urbana sostenible.

Albert Penyaranda (Mountain Runners del Berguedà), Guillem Canal (Regidor de Medi Ambient) i Mònica Alcaraz (Club Atlètic Berga) durant la presentació de les activitats de l'Anella Verda
Albert Penyaranda (Mountain Runners del Berguedà), Guillem Canal (Regidor de Medi Ambient) i Mònica Alcaraz (Club Atlètic Berga) durant la presentació de les activitats de l'Anella Verda
Autor: Ajuntament de Berga