L’Ajuntament de Berga organitza dues formacions els dies 19 i 20 de desembre de 2019 en torn a la prevenció i detecció de situacions de violència sexual en espais d’oci nocturn. Els actes formatius, organitzats des de les àrees de Festes, Joventut i Feminisme i LGTBI, tenen l’objectiu de donar eines a la població perquè puguin formar part dels Punts Liles comptant amb un certificat que avali la seva competència en atenció i prevenció de violències sexuals. Per complir amb aquest propòsit, les formacions es duran a terme per professionals en la matèria gràcies a la col·laboració de la cooperativa Suder Gintza i de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
Les dues formacions seran gratuïtes, tindran una durada de quatre hores i es faran a l’Espai Jove de Berga. La primera sessió serà el dijous 19 de desembre a les 5 de la tarda i tractarà la dispensació responsable i les violències sexuals en espais d’oci nocturn. Les primeres dues hores aniran a càrrec d’Anton Uró, de Mediare, i les dues últimes les impartirà Mireia Foradada, de Suder Gintza. La segona serà el divendres 20 de desembre a les 6 de la tarda i formaran als assistents en quant a l’atenció i intervenció per part dels agents de Punt Lila LGTBIQ+. La sessió anirà a càrrec de Zuriñe Rodríguez i Mireia Foradada, de Suder Gintza.
Aquesta actuació s’emmarca dins de la campanya “Vull La Nit”, així com dins del “Protocol d’actuació davant les violències sexuals en espais festius” que ha desenvolupat el consistori, i té l’objectiu de formar, en especial, a les entitats que participaran en la revetlla de cap d’any d’enguany. És per això que els clubs de futbol, bàsquet i handbol de Berga, que s’encarregaran dels serveis durant la nit de cap d’any organitzada per l’ajuntament, assistiran als dos actes formatius. Tot i així, és una formació oberta al conjunt de veïnes i veïns, independentment de la seva col•laboració en actes públics.
Es lliuraran certificats d’aprofitament a cadascun dels assistents i les places estaran limitades a un màxim de 50 persones. Així doncs, caldrà una inscripció prèvia que es podrà fer a través del correu joventut@ajberga.cat o el telèfon mòbil 600 464 148.
La cooperativa Suder Gintza és un centre d’investigació feminista en pau i conflicte, que no només es dedica a la recerca sinó també a la intervenció i l’acció social per a la igualtat i la convivència des d’una perspectiva integral de gènere i feminista. Les dues formadores que provenen de la cooperativa, Mireia Foradada i Zuriñe Rodríguez, participen en programes de recerca a la Universitat de Barcelona i a la Universitat del País Basc, respectivament.
Antón Uró forma part del programa “Nit Segura” del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya com a formador i consultor especialitzat en alcohol i oci nocturn. També realitza consultoria psicosocial a Spora Sinergies en el projecte de “Q de festa!”, un distintiu de qualitat per espais de música i ball que atorga l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
Les àrees de Festes, Joventut i Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament de Berga destinaran un total de 1.350,00 € a la realització de les dues formacions.