Berga recorda el 82è aniversari de l'entrada de les tropes franquistes amb activitats culturals de l'1 al 20 de febrer

Última revisió 21-02-2021 11:21
31/01/2021

Berga portarà a terme la 6a edició del cicle ‘Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat’ per rememorar l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat el 2 de febrer de 1939. Enguany, es compliran 82 anys d’aquest fet i es realitzaran una sèrie d’activitats culturals relacionades amb la història, la fotografia i el teatre per fomentar la memòria històrica i difondre el coneixement sobre històries desconegudes que han estat oblidades o silenciades. La iniciativa està impulsada per l’Ajuntament de Berga i la comissió de memòria històrica i comptarà amb la col·laboració d’Òmnium Berguedà. Les activitats programades es realitzaran de l’1 al 20 de febrer i inclouen una exposició, una visita guiada virtual, píndoles audiovisuals i dues obres de teatre.

L’exèrcit franquista ocupa la ciutat

La cruïlla que enllaça el carrer del Roser amb la carretera de Sant Fruitós va ser el lloc d’entrada de les tropes franquistes dirigides pel general Sagardía, el 2 de febrer de 1939. Aquest encreuament marcava el límit de la població de Berga i era la mateixa via que portava a Solsona i Barcelona, la qual, va ser utilitzada per molts dels berguedans que van marxar al front. La capital berguedana i altres poblacions de la Catalunya Central van quedar lluny del front durant molt temps i no van patir la guerra gairebé fins al final. Tot i no haver estat un territori on es produïren enfrontaments bèl·lics directes, sí que es van notar els efectes de la guerra. Per exemple, la ciutat de Berga tenia uns 6.500 habitants i es va convertir en el lloc d’acollida de persones refugiades d’arreu del país, fet que va comportar un increment de la població.

Vencedors i vençuts

El Memorial Democràtic va impulsar la creació d’una exposició itinerant que farà estada al vestíbul del Pavelló de Suècia durant quinze dies. La mostra es titula ‘Vencedors i vençuts’ i dona testimoni a l'exili republicà durant i després de la Guerra Civil. L’alternativa comportava quedar-se en una Catalunya ocupada, privada de llibertats, on l’aparell del règim franquista desencadenaria una repressió sagnant. No només se suprimiria l’autonomia catalana, sinó que es perseguiria tot allò que pogués estar vinculat amb la llengua i cultura catalanes. No tots els que van fugir, però, van córrer la mateixa sort. Els que van arribar a França, en la majoria dels casos van ser internats en camps de concentració, on van passar fred i gana. Amb l’esclat de la Segona Guerra Mundial i l’avanç del nazisme, la situació no milloraria, ja que la persecució es va perpetuar.

L’exposició compta amb plafons explicatius que recorren totes les etapes de l’exili a través de 5 àmbits temàtics: ‘Ocupació militar a Catalunya’, ‘Retirada i exili’, ‘Els vencedors’, ‘Els vençuts’ i ‘Esperances enfrontades’. La mostra inclou prop d’un centenar de fotografies provinents de diversos arxius municipals.

L’entitat cultural Òmnium Berguedà ha promogut que l’exposició arribi a Berga i també s’encarregarà de promoure que els instituts de secundària de la ciutat visitin aquesta mostra. L’exposició estarà oberta al públic de l’1 al 19 de febrer, a excepció dels dies 12 i 15 de febrer, ja que s’estaran portant a terme les tasques de muntatge i desmuntatge de l’espai utilitzat per acollir un dels locals electorals de les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer. L’horari establert per visita la mostra serà el següent: els matins de dilluns a divendres, de 9 a 14 h i les tardes de dijous i divendres, de 16 a 18 h.

Revisió del passat a través del teatre

El cicle sobre memòria i dignitat també inclou dos muntatges escènics que es realitzaran al Teatre Municipal de Berga. La companyia mallorquina Iguana Teatre interpretarà el muntatge ‘Llum trencada’ que narra les vivències de dones que van ser empresonades, no per les seves idees polítiques, sinó perquè eren filles d’un o dones d’un altre. L’obra reivindica el paper d’altres dones, activistes, fortes i valentes que van enfrontar-se a aquelles persones que volien silenciar-les. La peça està protagonitzada per Marina Domínguez, Catalina Florit i Irene Soler i es basa en el llibre ‘Dones republicanes. Memòria de la Guerra Civil a Mallorca’ de Margalida Capellà. L’espectacle es podrà veure el diumenge, 7 de febrer, a les 18 h.

La Cia. alGalliner posarà en escena el muntatge ‘Els fusells de la senyora Carrar’ basat en un episodi desconegut i cruel de la Guerra Civil espanyola. L’obra escrita per Bertolt Brecht està inspirada en un tràgic esdeveniment de la història de la Guerra Civil àmpliament silenciat i conegut com la “Desbandá”. Es tracta d’una massacre de la població civil promoguda per l’exèrcit nacional que es va produir a la carretera que uneix Màlaga i Almeria, el febrer de 1937. L’espectacle està dirigit per Albert Gonzàlez i compta amb música en directe d’Anna Farriol i Carles Belda i les interpretacions de Montse Vidal, Santi Ricart, Marc Solé, Òscar Castellví, Núria Herrero i Pol Berch. L’obra es realitzarà el dissabte, 20 de febrer, a les 20 h.

La venda d’entrades es realitzarà a la taquilla del Teatre Municipal de Berga, una hora abans de l’inici dels espectacles, i també es podran adquirir a través de la plataforma de venda d’entrades online ticketara.com. L’àrea de Cultura també posa a disposició de la ciutadania un canal per atendre consultes i reserva d’entrades a través de l’adreça de correu electrònic cultura@ajberga.cat i al telèfon 600 463 398. L’horari d’atenció telefònica serà de dilluns a divendres, de 9 a 13 h.

Visita guiada virtual

Els fets ocorreguts durant la Guerra Civil formaran part del contingut de la visita guiada virtual que es portarà a terme el diumenge, 7 de febrer, a les 12 h. Aquesta ruta guiada és una proposta que s’ha mantingut durant les diferents edicions del cicle de memòria i dignitat. Enguany, l’activitat ha estat adaptada a les restriccions per la Covid-19 i la ruta es farà sense públic, però es podrà seguir en directe a través del perfil oficial d’Instagram de l’Ajuntament de Berga (@ajuntamentberga). La ruta comptarà amb la participació d’historiadors i historiadores que mostraran els espais que van recórrer les tropes de l’exèrcit nacional a Berga l’any 1939.

Píndoles audiovisuals

Un dels objectius del cicle de memòria i dignitat és difondre el coneixement sobre el conflicte bèl·lic i les conseqüències que va tenir al territori. Per això, una de les novetats de l’edició d’aquest any serà l’elaboració de píndoles audiovisuals breus que tractaran diverses temàtiques sobre la Guerra Civil sota el títol ‘Històries de guerra’. Els vídeos estaran protagonitzats per diversos historiadors i historiadores i es difondran a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Berga.

6a edició del cicle 'Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat'