Berga redistribueix les parades de roses i llibres per celebrar la diada de Sant Jordi amb seguretat per la Covid-19

Última revisió 22-04-2021 10:59
21/04/2021

El divendres, 23 d’abril, se celebrarà la diada de Sant Jordi de 2021. Es tracta d’una jornada significativa en la cultura catalana que perpetua una tradició basada en l’amor i la cultura representats per la rosa i el llibre. La pandèmia de la Covid-19 va impedir la celebració de la festivitat de Sant Jordi de 2020, la qual, va ser posposada a l’estiu.

Enguany, la diada podrà celebrar-se seguint una sèrie de recomanacions establertes per les autoritats governamentals i sanitàries. A Berga, el consistori redistribuirà les parades de roses i llibres en diversos espais de la ciutat per poder celebrar l’esdeveniment amb seguretat.

Es tracta d’una mesura que permetrà instal·lar les parades amb una major distància entre elles per evitar que es produeixin aglomeracions de persones. L’organització de la diada ha estat treballada entre les àrees de Cultura, Promoció Econòmica i Governació amb la voluntat de garantir la seguretat de l’esdeveniment i donar cabuda a tots els comerços i entitats que han volgut participar en la diada d’aquest any. La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha explicat que “serà una diada de Sant Jordi diferent perquè hi haurà dos espais principals on se situaran les parades, el carrer Major i el passeig de la Indústria, però la gent podrà fer aquest recorregut passant per la plaça de Sant Pere i també serà maco”. En aquest sentit, la regidora de Cultura, Roser Valverde, ha afegit que “s’han esmerçat molts esforços per poder gaudir d’aquesta jornada magnífica amb la màxima normalitat possible, tenint clares les mesures sanitàries i de seguretat. La voluntat del consistori sempre ha sigut la de poder mantenir, en la mesura del possible, tots els actes culturals i tradicionals, adaptant-los a les directrius sanitàries vigents”. La jornada es completarà amb la programació d’actes culturals relacionats amb la literatura i la música.

Distribució de les parades

Les parades de roses i llibres tornaran a omplir l’espai públic, però s’han establert dos eixos principals per ubicar-les: el carrer de la Ciutat (carrer Major) i el passeig de la Indústria. El carrer Major és la zona que tradicionalment concentrava una major quantitat de parades, però les característiques del carrer i la situació actual de pandèmia no permeten situar-hi totes les parades mantenint la distància mínima requerida per les autoritats (10 metres entre parades). Per aquest motiu, s’ha limitat la instal·lació de parades prioritzant els establiments de la zona que volen col·locar un estand davant dels seus locals comercials, així com les entitats que disposen d’un local als carrers adjacents o més propers. La resta de parades s’ubicaran al passeig de la Indústria, ja que és un espai més ampli que permet encabir-les. Rifà ha comentat la dificultat que ha suposat reorganitzar les parades, tenint en compte totes les peticions rebudes per ser presents en la diada. Segons la regidora, “ha sigut més complex d’organitzar del que inicialment pensàvem, ja que treballàvem amb la previsió d’una distància menor entre parades (3 metres), que és la que es demanava en l’organització de les fires, però ens hem trobat que la distància ha de ser de 10 metres”. També hi haurà altres parades disseminades en zones del carrer del Roser o el passeig de la Pau.

Per garantir el bon desenvolupament de la jornada, es demana a la ciutadania que es respecti la distància entre persones, els torns i les cues que hi puguin haver a les parades, que s’evitin les aglomeracions i que se segueixin les indicacions dels comerciants i paradistes a l’hora de tocar o manipular qualsevol producte.

Microcontes itinerants a les comarques centrals

Des de fa alguns anys, els Serveis Territorials de Cultura de la Catalunya Central aposten per la promoció de noves iniciatives literàries i per això, es va posar en marxa el projecte dels microcontes itinerants a les comarques centrals. Es tracta d’una iniciativa que consisteix en l’exposició de contes breus en llocs emblemàtics de diverses poblacions de la regió central. El cicle de microcontes compta amb textos breus elaborats per Jaume Huch, Pasqual Farràs, Ramon Erra, Joan Pinyol, Antoni Pladevall i Jordi Estrada que es podran llegir als municipis de Manresa, Berga, Solsona, Moià, Igualada i Taradell. La façana de l’Hospital Vell, a la plaça Doctor Saló, lluirà una pancarta amb el microconte de Jordi Estrada: 'Cinc minuts abans de néixer ja demanava el pit. Cinc minuts abans de començar a caminar ja corria amunt i avall. Cinc minuts abans d'anar a escola ja escrivia i llegia el seu nom del dret i del revés. Cinc minuts abans de conèixer-la ja n'estava enamorat. Cinc minuts abans de començar a viure ja era mort. L'endemà d'haver-les collides encara fan olor, les roses.'

Propostes culturals a la biblioteca

La Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet ha organitzat un seguit de propostes que es realitzaran durant la jornada de Sant Jordi. D’una banda, l’equipament comptarà amb paradetes bibliogràfiques i decoració amb motiu de la diada. A la sala infantil, s’exposarà una il·lustració realitzada sobre capses de cartró per l’il·lustrador Subi. La biblioteca també acollirà la presentació d’una obra poètica escrita per l’autora berguedana, Begoña Riu Moya, que es titula (A)mar. Ojos de mar. A més, la biblioteca col·laborarà amb una iniciativa impulsada pel centre de dia Cim d’Estela que consistirà en el repartiment de punts de llibre entre els usuaris i usuàries de la biblioteca. Es tracta de punts de llibre elaborats per les persones usuàries del centre de dia perquè els lectors i lectores no perdin el fil. Per últim, es realitzaran accions a través de les xarxes socials (@bibliotecadeberga).

Concert de sardanes

La plaça del Forn serà l’escenari d’un concert de sardanes i ballables interpretat per la Cobla Pirineu, que es farà a les 19 h. El públic assistent podrà gaudir d’un repertori majoritàriament berguedà, tant en la música com en compositors. L’actuació inclourà peces d’autors berguedans com Josep Farràs o Lluís Pujals, així com músiques d’Els Elois. L’aforament per assistir a aquesta activitat serà limitat.

Marató de lectura

Òmnium Cultural del Berguedà portarà a terme la 8a edició de la Marató de Lectura. Enguany, les lectures es realitzaran a la zona central del passeig de la Indústria, a l’alçada del carrer Lluís Millet. L’esdeveniment es desenvoluparà en un format reduït i es dividirà en dos torns, de 9 a 13:30 h i de 17 a 20 h. Al matí, hi haurà les lectures de l’alumnat dels centres de primària i secundària de la ciutat, mentre que a la tarda hi intervindran persones representants de diverses entitats. En aquesta edició hi participaran el Consorci per a la Normalització Lingüística, l’IES Guillem de Berguedà, l’IES Serra de Noet, l’Escola d’Adults, l’Escola La Valldan, l’Escola Santa Eulàlia, l’Escola Xarxa, l’Escola Vedruna Berga, Punt i Seguit, Casal Panxo, Anònim Teatre, Tràfec Teatre, l’Agrupació Teatral La Farsa, Munt d'Arts i la Berguedana de Folklore Total.

Cartell - Sant Jordi 2021. Disseny: Rubén Torres

Documents adjunts