Pintor, caricaturista i poeta... Josep Maria de Martín i Gassó (1920-2005) va ser un creador singular, un apassionat de la modernitat, una ànima sensible i un artista exigent.
Aquest dijous, 27 d’octubre, a les 7 de la tarda, Berga inaugura una exposició per reivindicar la figura de l’artista berguedà que es podrà visitar al Convent de Sant Francesc fins al gener de 2023. De Martín va estudiar Dret i va fer de professor de pintura i d’ensenyament mitjà. Excel·lí com a pintor, dibuixant, poeta i crític d’art. Artista singular i exigent, va ser un dels personatges de referència entre la intel·lectualitat del seu temps. El centenari del seu naixement va ser l’any 2020, però la pandèmia va impedir celebrar-ho com calia. La capital berguedana vol reivindicar un dels seus artistes més destacats amb aquesta exposició ideada, realitzada i comissariada per Salvador Vinyes i Jaume Capdevila ‘KAP’.
Jaume Capdevila ‘KAP’ ha explicat que l’exposició pretén fer accessible l’obra de Josep Maria de Martín. “Hem intentat explicar de Martín des de totes les facetes i incorporant el factor humà. Per a nosaltres, que el vam conèixer i el vam tractar, aquest factor és imprescindible perquè la persona està relacionada amb l’obra i l’obra està relacionada amb la persona. A Berga, tothom que té una certa edat recorda de Martín com una persona seriosa, que passejava un gos molt estrany, però potser no el coneixen profundament i no coneixen les seves inquietuds intel·lectuals, el seu sentit de l’humor, el seu rigor extrem... Tot això ho hem volgut mostrar i fer evident”.
Salvador Vinyes ha elaborat el disseny de l’exposició i ha dit que “la meva visió com a dissenyador gràfic és que ha de ser simple i això emana la complexitat, que de fet és el que feia de Martín... Ell dibuixava un quadre, feia una caseta i ja està... No és això! A darrere hi ha moltes més coses: el color precís, els matisos precisos, etc. Doncs aquesta exposició vull que sigui això, vull que una persona, amb les mans a la butxaca, es passegi i la vegi ràpid, però una altra persona s’hi pugui estar dos dies, fixant-se en tots els detalls. I aquí comença un altre univers, però la primera visió que és la de dissenyador gràfic pur, em sembla que l’hem solucionat”.
L’alcalde i regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, ha compartit un parell d’anècdotes sobre les seves primeres aproximacions a la figura de de Martín durant la seva adolescència. Sànchez també ha destacat la importància de l’exposició i ha comentat que “la mostra ha de servir perquè tota la gent que va tenir la sort de conèixer de Martín, es pugui sentir reflectida en aquesta exposició, i que tota la gent que no el va conèixer, pugui descobrir la gran figura que hi ha darrere de Josep Maria de Martín, un dels artistes més importants que ha tingut aquesta ciutat”.
L’exposició explora totes les seves facetes creatives. Hi descobrirem el pintor, el poeta, l’escriptor, el ninotaire, el cartellista, el crític d’art, l’il·lustrador, el grafista, l’activista cultural o el pedagog. Alhora, podrem descobrir com van veure de Martín els seus amics o els principals especialistes en art, pintura i literatura del moment, amb cites sobre ell i la seva obra que ens acompanyen al llarg de tot el recorregut.
Es mostren objectes o documents pràcticament inèdits, que inclouen correspondència personal o esbossos, i material molt interessant que permet explorar la seva relació amb Gabriel Ferrater: s’hi veuran les dedicatòries dels llibres de Ferrater, o els capítols manuscrits d’una segona novel·la, inacabada, que van fer a quatre mans, així com els esbossos per al retrat de Ferrater de la galeria de reusencs il·lustres.
L’exposició permet endinsar-se en l’univers de Martín i captar la profunda passió intel·lectual que va orientar tota la seva vida. Dins el marc incomparable que és el claustre del convent de Sant Francesc, l’exposició es divideix en dos grans àmbits. En un explorem la faceta més humana i personal, en l’altre la faceta creativa.
D’entrada s’explica l’origen de la nissaga familiar dels de Martín, antics barons de Balsareny, de l’avi, Francesc de Martín, que arribarà a ser alcalde de Berga; el pare, metge molt conegut i apreciat; i el germà, Carlos, que també fou metge i s’interessà per la pintura.
A continuació, s’ofereix un tast de l’Univers de Martín, on ell és l’epicentre d’una xarxa d’amistats i complicitats. Des dels intel·lectuals barcelonins de la postguerra (Ferrater, Luján, Perucho, Castellet, Palau i Fabre, barral, Sacristán, de Caralt...), als principals artistes del moment (Rogent, Villà, Ràfols, Casamada, Tàpies, Ponç, Cuixart...) o el cercle berguedà, on ell exerceix de vèrtex inspirador.
Finalment, el públic visitant podrà descobrir diferents aspectes de la faceta més personal i humana de l’artista i, com aquests aspectes influeixen en la seva obra: la seva timidesa, el seu sentit de l’humor, la seva obsessió per la perfecció.
Com a intel·lectual total, explorà amb passió diverses àrees del coneixement. L’exposició permet degustar una mostra de la seva faceta de pintor, però el més important és que s’acompanya de claus per tal que el visitant comprengui les motivacions estètiques i el ressò que la seva obra va obtenir en la premsa del moment. El mateix amb la seva poesia, o els seus articles de crítica d’art, que es recuperen aquí, junts per primera vegada.
El públic visitant podrà veure també tots els llibres que va publicar de Martín, des del volum humorístic Loco retablo de la Patum (1944), als estudis Para comprender el cine (1943) o La prensa periòdica bergadana (1812-1969). També rar volum titulat tan sols 9, on hi ha les semblances i les caricatures dels 9 amics que feien la revista Alerta: Perucho, Luján, Valls, Vilanova, Mayans, Riera, Fisas i Torres, a banda de Martín.
A banda, fou portadista d’obres de Carner, Espriu, Ferrater o Gil de Biedma i il·lustrà Steinbeck, Greene, Mann, Faulkner o Simenon. No hi pot faltar un espai per als dibuixos, il·lustracions, caricatures i ninots. I el públic berguedà agrairà trobar cartells i programes de La Patum, la festa dels bolets, Santa Eulàlia o la Fira de Maig. Naturalment, també els popularíssims calendaris de la farmàcia Cosp.
L’Àmbit de Recerques del Berguedà ha impulsat l’edició del catàleg de l’exposició, que recull el material de la mostra. Josep Cunill, membre l’entitat s’ha mostrat agraït de poder participar en el projecte i ha volgut destacar la qualitat del catàleg, assegurant que “és magnífic, tant la part de documentació que ha fet el Jaume, com el disseny fet pel Salvador”. Cunill ha reiterat la voluntat de l’Àmbit de Recerques del Berguedà de “continuar treballant en tot allò que contribueixi en divulgar el coneixement sobre Josep Maria de Martín”. El catàleg es podrà adquirir a la recepció del Convent de Sant Francesc.
L’exposició ‘Josep Maria de Martín. Passió intel·lectual’ es podrà visitar al Convent de Sant Francesc, a partir del dijous 27 d’octubre, de dijous a diumenge, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h. A partir del 2 de gener, la mostra estarà oberta els dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.
L’exposició comptarà amb la programació de dues activitats complementàries. El dissabte, 19 de novembre (18 h) hi haurà una conferència i presentació del llibre ‘Gabriel Ferrater. L’art de la pintura’, a càrrec d’Abel Figueres, llicenciat en Belles Arts, catedràtic d’Ensenyament Secundari i professor del Batxillerat d’Arts Plàstiques, Imatge i Disseny.
El dissabte, 3 de desembre (12 h), es farà una visita guiada amb els comissaris de l’exposició, els artistes Salvador Vinyes i Jaume Capdevila ‘KAP’. Per participar en aquesta activitat, caldrà inscriure’s al Museu Comarcal de Berga, enviant un correu electrònic a l’adreça aj022.ofturisme@ajberga.cat o al telèfon 93 821 13 84.