Berga ha renovat el portal web oficial dedicat a la festa berguedana per fer-la més atractiva i funcional.
Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’àrea de Festes de l’Ajuntament de Berga que té l’objectiu d’adequar la pàgina web a l’aplicació mòbil estrenada l’any 2019. Això permetrà homogeneïtzar l’estructura de la informació, l’estètica i l’autogestió per a la creació i edició dels continguts d’ambdues eines. La nova pàgina web ja està operativa i es pot consultar a través de l’adreça www.lapatum.cat.
La regidora de Patum, Roser Valverde, ha explicat que “la renovació de la pàgina web de La Patum respon a la necessitat de generar més continguts i millorar la vessant comunicativa de la festa”. Valverde ha afegit que el nou portal web es basa en els elements gràfics dissenyats i cedits desinteressadament per Salvador Vinyes com per exemple el logotip, els pictogrames o la cronologia històrica de la festa, entre altres. La regidora ha dit que “la nova web pretén ser atractiva per a les persones patumaires, però també per a les persones visitants que volen conèixer la festa”.
El programador web de l’empresa berguedana La Padrina, Miquel Escànez, ha comentat que “la web ha estat desenvolupada amb una tecnologia similar a la de l’aplicació mòbil i això fa que sigui molt més ràpida i intuïtiva”, fet que suposa una bona millora respecte a la web anterior creada l’any 2014. Escànez ha esmentat que “la part d’administració connecta directament la web i l’aplicació mòbil a través d’un únic panell que permet actualitzar els continguts de forma més àgil”.
El nou portal web de La Patum està disponible en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) i conté informació històrica sobre els orígens de la festa, els itineraris de les passades, els elements principals de la festa, la música i la seva reproducció en línia, un glossari per explicar diferents conceptes bàsics de la festa, recomanacions sobre seguretat i la indumentària adequada per participar a La Patum. La pàgina també inclou un apartat d’actualitat patumaire on es poden consultar les notícies i l’agenda d’actes relacionats amb la festa. A més, hi ha una pestanya sobre les funcions, l’activitat i la composició del Patronat Municipal de La Patum, l’òrgan de participació sectorial encarregat d’administrar, conservar i coordinar el desenvolupament de la festa.
Una de les novetats que presenta el portal web respecte a l’anterior versió és la incorporació d’un apartat dedicat al projecte ‘Vides de Patum’, que recull el testimoni de persones que han estat vinculades a La Patum amb l’objectiu de deixar constància de l’evolució de la festa a través dels seus records i vivències. En aquest apartat es poden visualitzar més d’una desena d’entrevistes realitzades des de l’any 2016 amb motiu de la celebració de l’aniversari de la proclamació de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco.
La Padrina, l’estudi berguedà de comunicació, disseny gràfic i disseny web, ha estat l’encarregada de renovar el portal web de La Patum i ha tingut un cost d’uns 2.500 €. El projecte es va iniciar abans de l’esclat de la pandèmia de la Covid-19, però va quedar aturat i s’ha reprès per poder estrenar-la abans de la celebració de La Patum de la represa.