L’Ajuntament de Berga ha reobert el camí de ronda de Queralt després de tancar-lo provisionalment durant el mes de juliol, a causa del despreniment de roques registrat els últims dies de juny que impedien el pas per aquest tram de la serra berguedana. La caiguda de roques va malmetre un tros de la tanca del camí i va obstaculitzar el pas d’excursionistes en aquesta zona. El consistori va sol·licitar l’assessorament de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya per tal d’avaluar l’afectació i la perillositat al sector de la caiguda de les roques, així com per determinar l’origen dels blocs i establir una sèrie de recomanacions i mesures per evitar nous despreniments.
Segons la informació recollida en l’informe emès per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, el despreniment es va produir al vessant sud del relleu del Castell Berguedà, en un sector situat a uns 40 metres per sobre del camí, a la part superior d’un ressalt rocós on arrelen alguns arbres. El bloc es va desprendre, va impactar al vessant i es va fracturar en dos fragments grans i un conjunt de blocs menors. Un dels fragments va malmetre diversos arbres i va quedar retingut majoritàriament a la tanca del camí, mentre que alguns dels blocs menors resultants d’algun dels impactes van sobrepassar el camí trencant la tanca i deixant marques i trossos de roca atrapats en la vegetació.
Els despreniments són esdeveniments sobtats que sovint presenten un conjunt de moviments previs i graduals en el temps. Segons indica l’informe, les pluges, els canvis tèrmics o la vegetació són factors que generen alguns d’aquests processos i poden afavorir el desencadenament de caigudes de roques. En el cas del camí de ronda de Queralt es considera que el despreniment no ha modificat substancialment la perillositat del vessant, però s’alerta que hi ha blocs que es troben en una situació d’inestabilitat.
L’informe conclou que per millorar la seguretat al vessant sud del massís caldria realitzar una purga controlada d’alguns dels blocs de la zona, especialment dels situats a la vertical on s’ha produït el despreniment. Alhora s’incideix en el desplaçament dels punts de descans a zones que presentin una menor exposició a la caiguda de roques i es recomana la col·locació de senyalització d’advertència de possibles despreniments.