Berga s'adhereix a la campanya "No eren bruixes: eren dones" de la revista Sàpiens per dignificar les dones perseguides per bruixeria

Última revisió 09-04-2021 12:26
07/04/2021

L’Ajuntament de Berga s’ha adherit a la campanya ‘No eren bruixes: eren dones’ promoguda per la revista d’investigació i divulgació històrica Sàpiens. Es tracta d’una iniciativa vinculada a la publicació sobre la cacera de bruixes a Catalunya entre els segles XV i XVIII, que va realitzar la revista en el número del mes de març.

La campanya té l’objectiu de recuperar la memòria de dones innocents, sense prejudicis ni falsedats, dignificar-les per mitjà d’actes de desgreuge per tot el territori i reivindicar totes les dones que han estat reprimides al llarg de la història. Al Berguedà, s’han comptabilitzat un total de 22 processos judicials per bruixeria, entre els quals s’inclou el cas de Mariana Cots, una dona que vivia a Berga. El consistori berguedà s’ha adherit al manifest de la campanya a iniciativa de l’àrea de Feminisme

Atles de la cacera de bruixes

La campanya inclou la creació d’un Atles de la cacera de bruixes. Es tracta del lloc web més complet que existeix sobre els judicis per bruixeria celebrats entre els segles XV i XVIII a Catalunya i Andorra, on es mostren per primera vegada els esdeveniments, els anys i els llocs on van succeir, així com les persones i institucions que hi van participar i les sentències dels judicis. Aquest atles històric també conté un mapa interactiu i un cens del total de persones, dones i homes, jutjades per crim de bruixeria. La informació ha estat extreta de la base de dades confeccionada al llarg de l’última dècada per l’historiador, Pau Castell Granados (IRCVM - Universitat de Barcelona). L’atles recull informació de més de 700 persones jutjades per bruixeria.

Processos judicials al Berguedà

En l’Atles de la cacera de bruixes s’han recollit 22 procediments judicials de persones relacionades amb la comarca del Berguedà. Són processos que es van portar a terme entre el 1467 i el 1647 pels tribunals de la Baronia de Bagà, la Baronia de Gironella, la Baronia de Pinós, la Baronia de la Quar i la Portella i el Sant Ofici de la Inquisició de Barcelona. Al cens de l’atles s’hi pot trobar informació referent al nom, l’any o anys del judici, el tribunal i la sentència. En alguns casos, es desconeix el nom o la quantitat de persones que van ser jutjades en un mateix procés o any. Les persones jutjades residien a la Baronia de Bagà, Berga, Gironella, Olvan i el Mas Loçà de Serra (Bagà). El resultat de les sentències emeses pels diferents tribunals en relació amb els 22 processos judicials va ser el següent: desterrament (1), assots i desterrament (1), mort a la forca (10), apel·lació al Reial Consell (8) i absolució (2).

Mariana Cots va ser una de les persones que va haver d’afrontar un judici per crim de bruixeria. Cots vivia a Berga i va ser jutjada pel tribunal del Sant Ofici de la Inquisició de Barcelona l’any 1647. El desenllaç del judici va portar Mariana Cots a rebre assots i ser desterrada.

Campanya 'No eren bruixes: eren dones'
Autor: Sàpiens