Berga s'adhereix a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus per promoure la conscienciació mediambiental

Última revisió 26-11-2022 16:44
15/11/2022

Prendre consciència sobre la necessitat d’allargar la vida útil dels béns de consum i evitar el malbaratament dels recursos materials. Aquest és un dels objectius de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que es portarà a terme del 19 al 27 de novembre de 2022.

Es tracta d’una iniciativa que es desenvolupa conjuntament a Europa per fomentar estratègies i accions sostenibles per reduir els residus, que enguany se centrarà en l’àmbit tèxtil. En aquesta ocasió, la capital berguedana tornarà a adherir-se a la iniciativa a través de la programació d’una sèrie d’activitats i tallers impulsats per les àrees de Medi Ambient i Educació de l’Ajuntament de Berga i la participació en una iniciativa d’àmbit comarcal anomenada ‘ReFireta del Berguedà’.

Generar complicitats  

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Berga, Guillem Canal, ha destacat la feina del teixit associatiu que treballa en la recuperació de roba i altres productes tèxtils, ja que “això té un impacte positiu en l’economia local i comarcal. Des de l’ajuntament creiem que aquesta és una línia de treball a seguir com a societat prioritzant sempre la reutilització dels productes, ja sigui roba, mobles, electrodomèstics, mitjans de transport, etc.”. Per a Canal, “la ‘ReFireta’ suposa una gran oportunitat per generar sinergies entre les entitats de la comarca i que es puguin donar a conèixer a la societat a través d’activitats per teixir complicitats i prendre consciència d’hàbits de consum més respectuosos amb el medi ambient”.   

El conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal del Berguedà, Vicenç Linares, ha posat el focus en l’impacte ambiental de l’actual sistema de producció i consum del sector tèxtil destacant algunes dades. Linares ha explicat que “el sector tèxtil és altament consumidor de recursos, principalment aigua, energia i matèries primeres, i un important generador de residus i emissions. A Catalunya, cada persona genera més de 20 kg de residus tèxtils a l’any i menys d’un 5 % es recuperen”.    

Consciència mediambiental

L’Ajuntament de Berga ha apostat fermament per fomentar hàbits i actituds respectuoses amb el medi ambient i la reducció de la generació de residus. Des de l’any 2016, el consistori ha participat activament en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus mitjançant la programació de xerrades i tallers de reparació de petits electrodomèstics, aprofitament alimentari, elaboració de productes naturals de neteja i higiene personal, restauració de mobles i reparació de bicicletes, entre d’altres. En diverses ocasions, aquestes activitats també han estat incloses en la programació de l’Escola de Famílies amb l’objectiu d’incentivar la participació dels centres educatius i les famílies per prendre consciència que vivim en un planeta finit, on els recursos són limitats.

Economia circular i hàbits més sostenibles  

La Fundació Horitzó del Berguedà és una de les associacions implicades en la programació d’activitats durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus. La directora de l’entitat, Eva Sànchez, ha recordat la tasca iniciada fa uns anys amb la implantació de contenidors de roba amiga al Berguedà i algunes zones del Bages. Sànchez ha comentat que a més de la reutilització de la roba, “intentem anar més enllà amb projectes coordinats amb altres entitats que treballen amb el residu tèxtil arreu de Catalunya”. Una de les iniciatives en les quals està treballant l’entitat és la reutilització de samarretes per convertir-les en bosses de roba. Mayé Rego, treballadora de la fundació ha explicat que “es tracta de reciclar samarretes que ja no tenen ús i convertir-les en bosses per recollir la roba que la gent deixa als nostres contenidors. Posteriorment, caldrà buscar el sistema perquè aquestes bosses puguin arribar a la població”. Rego ha afegit que l’entitat també facilitarà la instal·lació de contenidors a les escoles i supermercats de la ciutat perquè els veïns i veïnes puguin dipositar la roba en desús durant la setmana de prevenció de residus.

La ReFireta del Berguedà

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus es plasmarà al Berguedà amb una iniciativa batejada com a ‘ReFireta del Berguedà’ que engloba la programació d’activitats a Bagà, Berga, Gironella, Puig-reig i Vilada impulsades pel Consell Comarcal del Berguedà i els ajuntaments dels municipis participants. La ‘ReFireta del Berguedà’ comptarà amb una Fira de Prevenció de Residus i el Consum Responsable que se celebrarà a Berga el dissabte, 26 de novembre, a la plaça de Viladomat, de 10 a 14 i de 16 a 20 h. L’esdeveniment inclourà diferents iniciatives com per exemple: un mercat d’intercanvi de roba, llibres, parament de la llar, eines, mobiliari de petites dimensions, petits electrodomèstics i joguines; una desfilada de moda amb roba de segona mà; una exposició sobre malbaratament alimentari, una xerrada sobre problemàtiques ecològiques i socials i diferents tallers de manualitats amb materials reciclats, costura, restauració de mobles o elaboració de sabó líquid o amb pastilla, entre d’altres.

Confecció tèxtil

Una de les propostes programades per l’ens local serà un taller de didaltruck, en què les persones participants podran arranjar, allargar la vida i crear nous articles tèxtils. L’activitat estarà dinamitzada per una costurera especialitzada i equipada amb les eines i els mitjans necessaris per transformar robes i teixits. Cada persona haurà de portar les peces de roba que vulgui arranjar o transformar. L’activitat és gratuïta i estarà dinamitzada per l’entitat Solidança, que promou l’economia social i solidària. L’activitat de confecció es farà el dissabte, 26 de novembre, a la plaça de Viladomat (de 16:30 a 19:30 h) en el marc de la ‘ReFireta del Berguedà’. El taller organitzat per l’Ajuntament de Berga està finançat mitjançant un recurs de la Diputació de Barcelona.

Alforges per a bicicletes i patinets i pedalada popular

Berga tancarà les activitats de la Setmana Europea de Prevenció de Residus amb un taller de construcció d’alforges amb material sostenible per a la bicicleta i el patinet, a càrrec de Maraki en bicicleta. Les persones participants podran aprendre a muntar i decorar unes alforges amb material reciclat per integrar-les en la bicicleta o el patinet. L’activitat es farà el diumenge, 27 de novembre, a la plaça de Viladomat, a les 10:30 h. El taller es completarà amb una pedalada popular pels carrers de la ciutat per fomentar l’esport i reivindicar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport quotidià i sostenible. La ruta ciclista, apte per a totes les edats, començarà a la plaça de Viladomat, a les 12 h.

Presentació de la Setmana Europea de Prevenció de Residus
Mayé Rego, Guillem Canal i Vicenç Linares en la presentació de la Setmana Europea de Prevenció de Residus
Autor: Ajuntament de Berga