Berga se suma a la campanya de prevenció del suïcidi del Departament de Salut en què participen set municipis de la Catalunya Central

Última revisió 19-02-2024 19:09
19/02/2024

Un vinil instal·lat a terra simulant un forat negre intenta posar èmfasi en la detecció i prevenció de les conductes que atempten contra la vida pròpia i demanar ajuda, si cal al 061/Salut Respon.

La campanya a la Catalunya Central es fa durant quinze dies a Manresa, Berga, Solsona, Moià, Prats de Lluçanès, Vic i Manlleu.

Campanya a la Regió Sanitària de la Catalunya Central

El Departament de Salut ha portat a 7 municipis de la Regió Sanitària Catalunya Central una campanya que intenta incidir en la detecció i prevenció de les conductes suïcides. Es tracta de la instal·lació d’un vinil de forma rodona, amb un diàmetre de 260 centímetres, i color negre que simula un pou. A l’interior d’aquest vinil negre s’hi pot llegir “Si coneixes algú a punt de caure en el pou del suïcidi, escolta’l i demana ajuda al 061”. Aquesta acció forma part d’una àmplia campanya per a prevenir el suïcidi que el departament va posar en marxa el passat mes de desembre i que ara intenta que arribi a la ciutadania a través d’un element que capti l’atenció a la via pública.

Detecció de senyals d’alerta i prevenció

La gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central, Alba Oms, ha visitat avui dues de les ubicacions on s’han instal·lat vinils en forma de punt negre que simbolitza allà on es poden trobar les persones amb ideació suïcida. Amb aquesta instal·lació, Salut vol posar èmfasi en la detecció de senyals d’alerta i en la prevenció per part de l’entorn de les conductes que atempten contra la pròpia vida i, també en demanar ajuda, si cal, trucant al 061/Salut Respon. Oms ha assenyalat que “és una campanya molt necessària perquè interpel·la tothom. Està bé portar als carrers dels nostres municipis elements que ens recordin la importància de ser accessibles a persones que puguin passar per una situació greu de salut mental”Oms ha destacat el treball que es fa a la Catalunya central de manera coordinada. El darrer exemple n’és la formació a professionals amb les jornades interdepartamentals que aquest 2023 es van fer sobre els desafiaments del suïcidi i en les quals van participar més de 700 persones de diferents àmbits. “Hi ha un equip de persones de l’àmbit de la salut mental, els cossos d’emergències, l’atenció primària, l’educació que treballen de manera coordinada en l’abordatge de situacions de crisi amb ideació al suïcidi, però també en accions per a promoure la prevenció i detecció d’aquestes situacions”, ha afegit Oms.

Un miler de trucades de la Catalunya central al 061 en relació amb el suïcidi

El 061/Salut Respon, del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va rebre l’any passat 1.180 trucades de persones de la Catalunya Central amb consultes sobre suïcidi que van comportar 1.042 intervencions de professionals sanitaris activant diferents recursos assistencials. A més de les trucades, i segons dades provisionals registrades en el programa Codi Risc Suïcidi, a la Regió Sanitària Catalunya Central, s’han identificat un total 288 episodis d’ideació suïcida en persones majors de 18 anys, un increment 2,5% respecte al 2022.

Una major detecció i atenció en episodis d’ideació suïcida possibilita una intervenció precoç, i més efectiva, per part dels professionals de salut. Només l’any 2023 i segons el registre a partir de les actuacions del SEM, es van consumar a la Catalunya Central 35 suïcidis, la majoria d’homes (85,4%) de franges compreses entre 50 i 55 anys. Les dades més greus es van registrar al Bages amb fins a 19 situacions consumades, 12 a Osona, 2 al Berguedà, 1 al Solsonès i 1 al Moianès.

La campanya que ara s’impulsa intenta treballar des de la prevenció i la conscienciació del paper que tothom pot tenir per ajudar una persona en una situació de crisi. A la Catalunya Central, s’han instal·lat vinils a la plaça Crist Rei de Manresa; a la plaça Sant Pere de Berga; a la plaça Santa Clara de Vic; davant del CAP de Moià; davant del Centre Sanitari del Solsonès a Solsona; a la plaça de l’Ajuntament de Manlleu i al Passeig Lluçanès a Prats de Lluçanès.

(*) Notícia elaborada pel departament de comunicació del Servei Català de la Salut.