Berga serà la capital de la rumba catalana acollint un festival musical i gastronòmic que es farà del 9 a l'11 d'agost

Última revisió 05-08-2024 12:45
26/07/2024

La capital berguedana és un dels municipis que acollirà el festival itinerant de rumba catalana que se celebrarà en diverses poblacions catalanes i del sud de França durant l’estiu.

La iniciativa s’emmarca en els actes de suport que està duent a terme la Plataforma de la Defensa de la Rumba Catalana perquè la UNESCO reconegui aquest gènere musical com a patrimoni de la humanitat. El festival musical es durà a terme a la plaça de Viladomat, del 9 a l’11 d’agost, i inclourà actuacions musicals amb grups emergents, tallers de rumba catalana, un mercat “rumbero” i un espai gastronòmic.

La iniciativa està impulsada per Sabors Catalans Produccions, l’Associació d’Autors i Creadors de Rumba Catalana i la Plataforma per la Defensa de la Rumba Catalana amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga.

Potenciar la rumba catalana

El Festival de Rumba Catalana va iniciar-se a la Barceloneta el passat mes de juny i aterrarà a Berga a l’agost per donar visibilitat a aquest gènere musical que es caracteritza pel moviment que es fa amb la mà colpejant la caixa de la guitarra rítmicament, combinant harmonia i percussió.

Josep Maria Soldevila, gerent de SC Produccions i director del festival, ha explicat que van apostar pel projecte perquè “vam creure que era una necessitat i també una oportunitat de portar la rumba catalana arreu de Catalunya, ja que forma part de la nostra cultura i la nostra tradició i estava una mica oblidada”. Soldevila ha afegit que el festival neix amb la intenció de créixer i que l’any que ve pugui convertir-se en un certament setmanal itinerant arreu de Catalunya.

Sicus Carbonell, ànima del grup Sabor de Gràcia i director artístic del festival, s’ha referit a la necessitat de potenciar i incrementar la presència de la rumba catalana. “La rumba catalana s’associa habitualment a les grans capitals, sobretot a Barcelona. Hi ha moltes poblacions catalanes que també són rumberes, però no tenen un festival de rumba com a tal. Volem portar la rumba a aquests llocs i que no sigui una flor d’estiu, sinó que pugui implementar-se cada any”. 

La regidora de Programació Cultural de l’Ajuntament de Berga, Ermínia Altarriba, s’ha mostrat satisfeta de poder acollir el festival. “Ens ho van proposar i estem encantats de poder vestir tres dies d’activitats amb actuacions de grups rumberos i una fira que ocuparà tota la plaça de Viladomat”. La regidora també ha agraït “la predisposició dels paradistes del mercat setmanal, ja que el festival comportarà que les parades hagin de desplaçar-se uns metres, però creiem que el festival també serà un reclam per a la ciutat i la gent que estiueja als càmpings i cases d’agroturisme”.    

Tres dies de música, artesania i gastronomia

El festival de rumba catalana inclourà actuacions d’artistes emergents i grups de petit format com per exemple: Aaron Carmona, Rumba FM, Triampa, Pepe Sayago, Landry, Rumba Heritage o Rumberto. També hi haurà rumba per a la canalla amb l’artista Landry i un taller de guitarra, palmes, percussió i ball de guerra, a càrrec de Sicus Carbonell. L’esdeveniment es completarà amb una fira d’artesania i alimentació i un espai gastronòmic.   

Sicus Carbonell, Ermínia Altarriba i Josep Maria Soldevila durant la presentació del Festival de Rumba Catalana, a la plaça de Viladomat
Sicus Carbonell, Ermínia Altarriba i Josep Maria Soldevila durant la presentació del Festival de Rumba Catalana, a la plaça de Viladomat
Autor: Ajuntament de Berga