Berga s'uneix a la commemoració del 8M amb propostes per promoure la visibilitat de les dones en diversos àmbits

Última revisió 03-02-2022 10:03
03/03/2021

El 8 de març es commemora el Dia Internacional de la Dona. L’origen del 8M es basa en diversos fets puntuals: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes del 1857 i l'incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company (Nova York) el dia 25 de març de 1911, on van morir unes 149 persones, la majoria dones, moltes d'elles immigrants i molt pobres que treballaven en condicions precàries.

Les grans mobilitzacions que se’n van derivar suposen l’origen del Dia Internacional de les Dones. La data del 8M està reconeguda per l’Organització de les Nacions Unides i les reivindicacions han arribat als nostres dies amb l’objectiu de promoure la igualtat de drets i oportunitats de les dones en tots els àmbits. Per tot això, Berga se suma als actes de commemoració del 8M programant activitats que es portaran a terme de l’1 al 15 de març. Les propostes han estat impulsades per les àrees de Feminisme, Joventut i Cultura del consistori berguedà juntament amb la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, la Bauma dels Encantats, l’Associació de Dones del Berguedà i la col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Concurs fotogràfic a Instagram

La Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet ha ideat un concurs fotogràfic titulat ‘8 de març. Dóna una altra mirada’ adreçat a usuaris i usuàries d’Instagram, majors de 14 anys. La iniciativa consisteix en publicar fotografies que reflecteixin valors positius associats a la igualtat entre dones i homes, així com posar en valor la contribució de les dones en diferents esferes de la vida pública. La temàtica de les fotografies pot ser diversa i plasmar diversos aspectes com per exemple: corresponsabilitat i conciliació, coeducació, sororitat, comunicació no sexista, esport femení, publicitat, literatura, art, etc. Les publicacions caldrà fer-les des del perfil de l’usuari o usuària participant, hauran d’incloure l’etiqueta #donaunaaltramiradabberga i anomenar el perfil oficial de la biblioteca (@bibliotecadeberga). El concurs està en marxa i la fotografia que hagi sumat un major nombre de “mirades” (m’agrada) guanyarà un lot de llibres valorat en 100 €. El termini per a la publicació i obtenció de “likes” finalitzarà el dilluns, 15 de març, a les 18 h.

Exposició sobre violències sexuals 2.0

Diversos locals comercials en lloguer situats al centre de la ciutat acolliran una exposició gràfica sobre les violències sexuals que es donen a través d’Internet. La mostra es titula ‘Aturem les violències sexuals 2.0’ i forma part de la campanya ‘Vull la xarxa!’, adreçada principalment al jovent, tenint en compte que és el públic que fa un ús més freqüent de les xarxes socials. En aquest sentit, les xarxes socials han esdevingut una eina potent de comunicació, però també pot ser maliciosa depenent de l’ús que se’n faci.

L’any 2020 va néixer la campanya ‘Vull la xarxa!’, com a extensió del projecte ‘Vull la nit!’ a l’entorn digital amb l’objectiu de prendre consciència sobre el ciberassetjament i les pràctiques abusives com per exemple: outing, cyberstalking, catfishing, gooming o sexting. L’exposició reprèn l’acció que va quedar aturada per la irrupció de la Covid-19 i la trasllada al carrer dotant-la de nou contingut i imatges per arribar a tota la ciutadania. La mostra es podrà veure als locals del carrer de la Ciutat (18 i 28), la placeta Ciutat (4 i 9) i la plaça de Sant Pere (6). Paral·lelament, la campanya es podrà visualitzar a les xarxes socials de @vull_la_nit i @bergajove.

Darrera de la pantalla

La campanya ‘Vull la xarxa’ comptarà amb una nova iniciativa audiovisual titulada ‘Unfollow’, que s’estrenarà a les xarxes socials de @vull_la_nit i @bergajove el 8 de març. Es tracta d’un vídeo que pretén posar el focus en les interaccions personals que es realitzen a través de les xarxes socials. És una peça per prendre consciència sobre la incertesa de saber qui pot haver-hi a l’altre costat de la pantalla. La campanya audiovisual ha estat creada per la dissenyadora, Paula Gonfaus, i també inclou una versió musical de la cançó ‘Fucking perfect’ de Pink. El vídeo ha comptat amb la participació de Júlia Vegas, Eudald Feliu, Gala Torres, Gerard Vilardaga, Marc Canturri, Judit Sitges, Isaac Roca, Dúnia Bordell, Cesc Prat, Mauro Canova, Jan Cervera i Joel Jimenez. La versió instrumental de la cançó ha estat interpretada per Júlia Camprubí i Miquel Escànez i compta amb les veus de Clàudia Arisó i Guillem Cardona.

Riure com a teràpia

Crear situacions que ajudin a alliberar les tensions físiques i/o emocionals per aconseguir riure de manera natural. Aquest és l’objectiu del taller de risoteràpia que es farà el divendres, 5 de març, a l’Espai Jove (C/ Mossèn Espel, 13), a les 18 h. L’activitat estarà dinamitzada per Dona Cançó i s’adreça a dones majors de 18 anys. Es tracta d’un taller desenfadat per treballar les habilitats comunicatives, així com per aprendre a convertir allò que és negatiu en positiu. L’activitat tindrà una durada de 2 hores i per participar-hi caldrà inscriure’s enviant un missatge de WhatsApp al telèfon 667 840 303 o emplenant un formulari disponible en aquest enllaç. El taller és gratuït i les places són limitades. L’activitat ha estat finançada pel Consell Comarcal del Berguedà.

Comparseria femenina popular

Els actes del Dia de la Dona també inclouran una exposició de la imatgeria femenina de la ciutat, a càrrec de la Bauma dels Encantats. La mostra comptarà amb diferents elements de la comparseria festiva de Berga que es podran veure als baixos de l’Ajuntament de Berga, del 5 al 7 de març. L’horari establert per visitar la mostra serà les tardes de divendres, dissabte i diumenge, de 17 a 20 h, i el matí de diumenge, de 10 a 13 h.

Aquelarre cabareter

El Teatre Municipal de Berga acollirà una proposta de cabaret musical el dissabte, 6 de març, a les 20 h. The Feliuettes ens conviden al seu ‘Akelarre’, on ens interpel·len, es pregunten sobre el món que els ha tocat viure i sobre com transformar-lo sent dones. A través de l’esperit nascut al cabaret més personal, personatges inesperats qüestionaran situacions quotidianes i no tan quotidianes, deformant-les amb un mirall ple de possibilitats. Humor negre, faula idiota i perversa, el kitsch, l’absurd, l’stand up comedy, l’esperit punk... són els ingredients d’aquest còctel per parlar amb llibertat i humor. The Feliuettes (Laia Alsina, Anna Herebia i Laura Pau) retornen al cabaret més genuí amb música, gamberrisme, reivindicació, comèdia i autoparodia sota la direcció de Míriam Escurriola i amb textos de Clàudia Cedó, Cristina Clemente, Xavi Morató, Mireia Giró, Gerard Sesé, The Feliuettes i Míriam Escurriola i música de Clara Peya, Arnau Tordera, Ariadna Cabiró i Gerard Sesé.

Les entrades tindran un preu de 10 € i es podran adquirir a la taquilla del Teatre Municipal de Berga, una hora abans de l’inici dels espectacles, i a través de la plataforma de venda d’entrades online ticketara.com. L’àrea de Cultura també posa a disposició de la ciutadania un canal per atendre consultes i reserva d’entrades a través de l’adreça de correu electrònic cultura@ajberga.cat i al telèfon 600 463 398. L’horari d’atenció telefònica serà de dilluns a divendres, de 9 a 13 h.

Manifest del 8M

El dilluns, 8 de març, es realitzarà la lectura del manifest del Dia Internacional de la Dona, a càrrec de l’Associació de Dones del Berguedà. L’acte es farà a la plaça de Sant Pere, a les 19:10 h.

Sessions sobre sexualitat als centres educatius

La campanya del 8M també arribarà als centres d’educació secundària de la ciutat a través de sessions i tallers sobre sexualitat. L’alumnat de 1r de Batxillerat de l’Institut Guillem de Berguedà i l’Escola Xarxa participaran en aquestes activitats dinamitzades per professionals de Sexus, un programa desenvolupat per l’Associació Benestar i Desenvolupament ABD ONG. Els tallers de SexTalk tindran una durada de 90 minuts, en què s’oferirà una visió feminista i integral de la sexualitat per promoure actituds responsables respecte les decisions que es prenen en l’àmbit de la sexualitat mitjançant l’ètica de la cura i el plaer compartit, el respecte mutu i la comunicació en les relacions afectives i sexuals. Es tracta de desenvolupar la capacitat de decisió personal sobre les pràctiques i relacions sexuals.