Berga uneix el Carnaval i la Carlinada per omplir el febrer de disbauxa i enfrontaments entre carlins i liberals

Última revisió 03-02-2022 10:15
10/02/2020

El Carnaval i la Carlinada sumen forces per potenciar dues festes que combinen gresca i actes que recreen els enfrontaments bèl·lics entre carlins i liberals succeïts durant el segle XIX. Enguany, el Carnaval se celebrarà del 20 al 26 de febrer i incorporarà activitats que permetran sumar punts a la classificació general per decidir el bàndol guanyador de la Carlinada que es farà el 28 i 29 de febrer. Ambdues festes inclouen novetats per fomentar la disbauxa, la diversió, la creativitat i la rivalitat entre partidaris dels bàndols carlista i isabelí i també compten amb la col·laboració del teixit associatiu i comercial de la ciutat per dinamitzar els esdeveniments.

Mestra de cerimònies del Carnaval

L’artista berguedana Barbara Trash serà la Reina del Carnaval de 2020 i s’encarregarà d’encapçalar els actes inclosos en la celebració, tal com ha confirmat la regidora de Festes, Roser Valverde, que s’ha mostrat contenta de poder “comptar amb una reina tan magnífica”. Trash i la Xaranga Ho Peta realitzaran la lectura del pregó el dissabte al matí, i a la tarda, obriran la desfilada de la rua recorrent els carrers sobre un vehicle d’època descapotable.

Competició de mascotes i concurs de dol

El Carnaval d’enguany incorporarà dos nous certàmens. L’Associació de Veïns del carrer Major ha impulsat la creació d’un concurs d’animals de companyia amb diverses categories per premiar les millors disfresses de mascotes, així com dels propietaris i propietàries dels animals. El segon concurs es realitzarà el dimecres de cendra i s’adreça a les ploraneres i ploraners de la vetlla de la sardina que hauran de mostrar i compartir el seu desconsol per la mort de la Reina del Carnaval.

Les novetats del concurs de la rua

L’Ajuntament de Berga implementarà una sèrie de mesures per millorar diversos aspectes relacionats amb la qualitat i la seguretat de la rua. Per participar al concurs, caldrà inscriure’s obligatòriament, a través d’un formulari online disponible en aquest enllaç. En el moment de formalitzar la inscripció, cada comparsa haurà d’allistar-se al bàndol carlí o liberal i el resultat del concurs també computarà punts en la Carlinada.

Les comparses hauran d’entregar la pista d’àudio de les actuacions el divendres, 21 de febrer, durant la trobada informativa que es realitzarà a l’Ajuntament de Berga per establir aleatòriament l’ordre dels grups que participaran en la desfilada. Això permetrà comprovar que les actuacions no excedeixin els 3 minuts de durada establerts en les bases del concurs i també garantirà l’homogeneïtzació de la qualitat del so de les actuacions que es realitzaran a la zona del jurat situat a Cal Calderer (Ronda Moreta) i de la retransmissió en directe de l’esdeveniment per Televisió del Berguedà.

D’altra banda, l’organització realitzarà controls d’alcoholèmia als conductors i conductores dels vehicles motors de les comparses. Es tracta d’una mesura preventiva que té l’objectiu d’incrementar la seguretat del públic que omple els carrers i places que formen part del recorregut per contemplar la desfilada.

Una festa més segura i saludable

El consistori berguedà manté la voluntat de promoure unes festes segures i saludables. Per això, es puntuarà negativament l’ostentació del consum d’alcohol durant la participació en la rua. La regidora, Roser Valverde, ha recordat que la mesura es va implementar l’any passat i ha apel·lat a “la responsabilitat col·lectiva a l’hora de promoure els hàbits saludables i el consum responsable, ja que la rua del Carnaval és un acte que aglutina molts infants”.

En aquest sentit, una de les accions impulsades per promoure un consum responsable i no abusiu de begudes alcohòliques serà la dispensació gratuïta d’aigua a les comparses del Carnaval abans de l’inici de la desfilada. Tanmateix, s’habilitarà un estand a la plaça Miquel Martí i Pol per repartir aigua i fruita entre els participants.
D’altra banda, la festa comptarà amb estands d’Energy Control i el Punt Lila LGTBIQ+ que oferiran informació sobre el consum responsable d’alcohol i altres drogues i les violències sexistes, respectivament, durant el ball de dissabte a la nit. A més, el Punt Lila disposarà d’un servei itinerant durant la rua i durant la matinada, un cop hagi finalitzat el ball.

El Carnaval berguedà també vol ser un espai sense fum i, per això, es col·locaran cartells al llarg del recorregut de la rua per difondre aquest missatge. D’aquesta manera, el consistori s’adhereix a la campanya #aguantasensefumar impulsada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per combatre el tabaquisme entre el jovent que comença a fumar entre els 14 i 15 anys.

Àpats i tradicions populars

El Carnaval també té una vessant gastronòmica vinculada als àpats populars. La primera menja tradicional és la botifarrada del dijous llarder o dijous gras, a càrrec de l’Associació de Veïns de La Pietat. La vetllada es realitzarà el 20 de febrer a la plaça del Forn i estarà amenitzada pel grup musical La última y nos vamos. L’àpat costarà 3€ i els tiquets es podran adquirir anticipadament del 10 al 20 de febrer (fins a les 14h) a l’Oficina de Turisme i el Bar Cal Negre.

El dissabte, 22 de febrer, després de la rua del Carnaval hi haurà ‘La Macarronada’ a la carpa del vall, el sopar popular elaborat per La Carmanyola i que també serà apte per a persones amb celiaquia. El menú constarà de dos plats i postres: macarrons a la bolonyesa, botifarra amb patates, iogurt natural, pa i beguda. Els tiquets tindran un preu de 12€ i es podran adquirir fins a les 14h del dissabte, 22 de febrer, a l’Oficina de Turisme, a l’Oficina Jove del Berguedà i a Cal Negre.

El tercer àpat serà una sardinada popular, a càrrec de la Penya Boletaire, que es realitzarà el dimecres, 26 de febrer, després de l’enterrament de la Reina del Carnaval, a la plaça del Forn.

Programació d’activitats infantils

La celebració del Carnaval també disposarà d’una oferta d’activitats adreçada al públic infantil i familiar. El dissabte al matí, hi haurà tallers a la plaça de Sant Pere, a càrrec de les entitats locals ANC Berga, Grup Verdaguer 7 i Munt d’Arts. A la tarda, hi haurà festa del confeti a la carpa del vall amb Dani Magyk. El diumenge es realitzarà el ball de Carnaval Infantil al Pavelló Vell i comptarà amb l’espectacle ‘Donem-li la volta al cos’, interpretat pel grup Xiula. A la mitja part, hi haurà berenar per a tothom. Per últim, el dimecres de cendra es portarà a terme la Trobada Escolar de Cicle Mitjà, en què l’alumnat de 3r i 4t de primària de les escoles de la ciutat gaudirà de l’actuació d’Ai Carai! a la plaça de Sant Pere.

El Carnaval de Berga de 2020 està organitzat per les àrees de Festes i Joventut de l’Ajuntament de Berga i compta amb la col·laboració de Vull la nit!, l’Escola Municipal de Música de Berga, el Taller Coloma, l’Associació de Veïns de La Pietat, l’Associació de Veïns del carrer Major, l’Agrupació Teatral la Farsa, La Bauma dels Encantats, la Penya Boletaire de Berga i el suport de la Diputació de Barcelona.

La Carlinada s’avança al febrer

El Carnaval serà el tret de sortida de la Carlinada. Es tracta d’una de les principals novetats d’una festa que se celebrava al juliol per rememorar els combats que van posar fi a la Primera Guerra Carlina els dies 3 i 4 de juliol durant la Batalla de la Creu de la Pinya. La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha explicat que el canvi de data ha estat consensuat amb les entitats que formen part de la Carlinada amb les quals “vam valorar i considerar que tenia més sentit unir-la a la festa del Carnaval”.

Una batalla enfarinada

La Guerra de la Farina serà un dels actes que obrirà la Carlinada el diumenge, 23 de febrer. A la 1 del migdia començarà la batalla a la plaça de Sant Pere, on els combatents llançaran centenars de bombardes de farina. La batalla acabarà amb la proclamació del bàndol guanyador i posteriorment, es realitzarà un vermut de germanor a la Plaça de Sant Joan. La Guerra de la Farina està organitzada per la Bauma dels Encantats i comptarà amb la participació de la xaranga Entrompats Band.

L’essència de la Carlinada

La Carlinada mantindrà l’essència mitjançant una sèrie d’activitats lúdiques i esportives per fomentar la rivalitat entre carlins i liberals. No hi faltaran els combats de làser tag pels carrers del capdamunt de la vila que es faran el divendres, 28 de febrer, de 6 de la tarda a 9 del vespre. El dissabte, 29 de febrer, hi haurà campionats de billar i botifarra al Casal Cívic i torneig de tenis taula a la plaça Maragall, de 10 del matí a 1 del migdia. La Cia de Jocs l’Anònima dinamitzarà una sessió de jocs a la plaça de Sant Pere i, posteriorment, es realitzarà el tradicional concurs de coneixements ‘Berga o Barbàrie’ presentat per Albert Cols. La regidora, Roser Rifà ha comentat que “la majoria d’actes se centralitzaran a la plaça de Sant Pere perquè és el punt d’unió de diversos eixos comercials i es dona la circumstància que la celebració de la Carlinada coincideix amb les Gangues al Carrer”.

Les activitats es reprendran a la tarda amb una ruta teatralitzada titulada ‘Por Dios, por la Patria y el Rey... i Berga! realitzada per La Farsa. L’activitat s’iniciarà a l’antic edifici de Cal Gironella, situat a la cruïlla entre la plaça de la Creu i el carrer del Roser. A 2/4 de 7 de la tarda es procedirà al recompte de punts, l’entrega de premis i la proclamació del bàndol vencedor, a la plaça de les Fonts. Tot seguit, es farà la hissada de la bandera, a la plaça de la Creu.

Els clubs esportius berguedans participaran a la Carlinada identificant-se amb un dels bàndols i convertint les victòries assolides en les seves competicions regulars en punts pels seus respectius bàndols.

Carlinada en joc

La Unió de Botiguers i Comerciants de Berga també s’ha sumat a la Carlinada a través d’un concurs obert a tothom que consistirà en esbrinar diversos aspectes històrics sobre les guerres carlines observant els aparadors dels establiments comercials adherits a l’entitat. Els comerços disposaran d’uns cartells informatius que els identificaran amb un dels dos bàndols, i en alguns casos, també inclouran una inscripció que servirà per completar una frase oculta que els participants hauran de conformar i respondre. El concurs està en marxa i finalitzarà el 27 de febrer. El 29 de febrer, es portarà a terme un sorteig de 10 vals de 20€ entre els participants que hagin aconseguit completar correctament el repte de la ‘Carlinada en Joc’.

Un sabre carlí exposat al museu

El projecte ‘Àgora Cultural Berga’ també dedica el mes de febrer a la Carlinada exposant una peça vinculada a les guerres carlines. Es tracta d’un sabre carlí de 83 centímetres de llargada i 3 centímetres d’amplada, datat del 1875 i fabricat durant la Tercera Guerra Carlina, a la prestigiosa Fàbrica d’Armes de Toledo. L’objecte s’exposarà al Museu Comarcal de Berga fins al 5 de març. La iniciativa es completarà amb una conferència a càrrec de Toni Gol, escriptor, investigador històric i estudiós de les guerres carlines.

La Carlinada està organitzada per les àrees de Promoció Econòmica i Joventut de l’Ajuntament de Berga i compta amb la col·laboració de Vull la nit!, Àgora Cultural Berga, Bergacomercial, la Cia. de Jocs l’Anònima, l’Agrupació Teatral La Farsa, l’Handbol Berga, el Club Esquí Berguedà, el Club Esportiu Berga, l’Associació Esportiva Bàsquet Berga, el Berga Tennis Club i el suport de la Diputació de Barcelona.

Roser Valverde i Roser Rifà durant la presentació del Carnaval i la Carlinada 2020