El primer tinent d’alcaldia i regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha comparegut virtualment aquest dilluns, 8 de març, per actualitzar la informació sobre l’evolució de la pandèmia a la ciutat. El representant municipal ha repassat l’afectació de la pandèmia als centres residencials de gent gran, la pressió hospitalària al centre sanitari d’àmbit comarcal i els serveis efectuats pels cossos policials en matèria de restriccions per la Covid-19.
La informació actualitzada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (08/03/21) mostra que la ciutat de Berga ha registrat 7 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies (+5) i també s’han comptabilitzat 9 casos en els darrers 14 dies (-2). Actualment, l’índex de risc de brot és de 97.44 punts. Es tracta d’un nivell considerat mitjà, que s’ha incrementat més del doble respecte la setmana anterior (30.40 punts). La taxa de reproducció de l’epidèmia també ha crescut i s’ha situat en els 1.79 punts. Aquest índex s’obté de la mitjana de persones que s’infecten a partir d’un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d’1, l’epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d’1, l’extensió del virus baixa.
El regidor, Ivan Sànchez, ha reiterat que cal “mantenir la prudència, perquè la pandèmia no està superada”. Tal com ha comentat Sànchez, “els indicadors de les darreres setmanes ens feien ser moderadament optimistes. Aquesta setmana l’índex de reproducció de la pandèmia ha tornat a pujar i, per tant, hem de continuar mantenint la precaució. Cuideu-vos i cuideu dels vostres perquè encara ens queden setmanes i mesos difícils”.
El regidor, Ivan Sànchez, ha explicat que la situació d’estabilitat s’ha mantingut a ambdues residències durant els últims set dies. D’una banda, la residència Sant Bernabé compta actualment amb 45 persones residents (+1) i es preveu l’ingrés de més persones en el decurs de les properes setmanes. A més, no s’han detectat casos amb diagnòstic positiu entre els usuaris i usuàries i tampoc hi ha casos amb diagnòstic positiu entre el personal laboral.
El regidor de Drets Socials ha esmentat que la residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) continua sense registrar casos positius entre les persones residents i el personal laboral. Aquestes dades permeten al centre residencial mantenir el distintiu de residència neta o verda.
Les dades facilitades per l’Hospital Sant Bernabé-Salut Catalunya Central amb data de 4 de març, mostren que el centre sanitari comptava amb 5 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19. Es tracta d’un pacient menys que la setmana anterior. Durant la setmana passada, no es van registrar ingressos de pacients per Covid-19, es va donar 1 alta, no va ser necessari traslladar pacients a altres centres hospitalaris i no hi van haver defuncions. En referència al personal sanitari, es van comptabilitzar 4 casos de professionals que han estat confinats per haver estat en contacte amb persones portadores del virus. En aquest cas, es manté la mateixa xifra que la setmana passada.
L’hospital també ha informat sobre la millora del protocol d’accés al centre sanitari per garantir la màxima seguretat als usuaris i usuàries, tenint en compte les circumstàncies de cada pacient i l’etapa de la pandèmia en què ens trobem. Aquest nou protocol estableix 4 fases en funció dels indicadors epidemiològics del Berguedà. Les fases van des de la 0, quan no hi ha incidència de Covid-19 entre la població, fins a la 3, quan hi ha la màxima incidència. Segons el nivell d’alerta, les restriccions per entrar d’acompanyant o acompanyada al centre seran més o menys severes, però sempre es tindrà en compte la situació dels pacients més vulnerables. Es consideraran casos excepcionals els i les pacients pediàtrics, obstètrics, quadres confusionals amb necessitats de supervisió constant, discapacitats i trastorns mentals severs, així com en els casos de finals de vida que ja s’estava portant a terme actualment. A més, es diferencia per diferents àrees: ambulatòria, d’hospitalització, urgències i quirúrgica, per adequar-se el màxim possible a les necessitats i situacions de cada persona.
A l’entrada de l’hospital, els usuaris i usuàries trobaran cartells informatius sobre el nou protocol que portaran associat un codi QR per poder descarregar al telèfon mòbil la informació actualitzada sobre els requisits i restriccions d’accés. També hi haurà informació en paper per a aquelles persones que no utilitzin el mòbil. Aquestes indicacions es renovaran i actualitzaran sempre que hi hagi un canvi de fase en la situació epidemiològica.
Es mantenen les tasques de vigilància i els controls efectuats conjuntament per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra sobre les restriccions d’activitat i mobilitat vinculades a la Covid-19. De l’1 al 8 de març, la Policia Local ha efectuat 23 serveis ordinaris, la majoria dels quals han estat planificats. En aquesta ocasió, s’han interposat 3 sancions. En concret, s’han tramitat 2 sancions per no fer ús de la mascareta i 1 per no respectar el confinament nocturn.
Aquest dilluns, 8 de març, han entrat en vigor algunes modificacions de les mesures especials per a la contenció de la Covid-19 a Catalunya davant de les actuals dades epidemiològiques. Aquestes mesures inclouen novetats en l’àmbit de l’hostaleria, l’educació, l’esport i la cultura, tal com va anunciar el Govern de la Generalitat el passat dijous, 4 de març. El període d’aplicació de les mesures serà del 8 al 14 de març a tot Catalunya.
Les novetats principals són les següents: els bars i restaurants poden oferir el servei de consum a l’establiment de forma continuada, de 7:30 a 17 h. Per tant, s’eliminen les franges de matí i migdia. En l’àmbit esportiu, es permeten les competicions de lligues federades, a partir dels 16 anys, sense públic. També es permeten les activitats extraescolars i l’esport escolar a educació secundària, batxillerat i cicles formatius, en grups de 6 persones, excepte quan siguin del mateix grup escolar estable. Pel que fa als gimnasos i instal·lacions esportives, es permet l’ús dels vestidors quan sigui necessari i, preferentment, pels usuaris i usuàries de piscines.
L'educació de nivell universitari pot recuperar la presencialitat progressivament, fins al 30% d'aforament. Cada universitat decidirà com aplica aquesta limitació d'aforament. A l'escola es manté l'ensenyament presencial en infantil, primària i ESO, i semipresencial al batxillerat i els cicles formatius. El lleure i l'esport extraescolar s'amplia a secundària, batxillerat i formació professional. L'esport escolar pot fer els entrenaments habituals sense límit de persones, i poden participar en les competicions que estiguin permeses. Les colònies estan permeses sempre que es facin amb el grup bombolla, i es pot sortir de la comarca.
Pel que fa al sector cultural, els museus, les galeries d'art, les sales d'exposicions, els arxius i les biblioteques poden reprendre els actes culturals amb públic, amb un 50% d'aforament. L'accés a aquests equipaments manté l'aforament màxim del 50%. Als centres cívics es permet la represa de l'activitat a l'aire lliure de persones més grans de 60 anys, sempre en grups de 6 persones com a màxim. La resta d'activitats d'aquests centres s'han de continuar fent per via telemàtica. També es mantenen suspeses totes les activitats de cultura popular i tradicional i tampoc es permet la celebració presencial de congressos, convencions, fires comercials i, en general, d'esdeveniments amb risc de generar aglomeracions de persones.
Les restriccions mantenen el confinament perimetral comarcal durant tota la setmana i el toc de queda nocturn, de 22 a les 6 h. També es manté la limitació de 6 persones en les trobades socials, però sense límit en el nombre de bombolles de convivència. Pel que fa al comerç, poden obrir tots els comerços, els centres comercials i els de més de 400 metres quadrats amb l'aforament limitat al 30%, però el cap de setmana només poden fer-ho els comerços considerats essencials.
Berga tornarà a sumar-se al conjunt de municipis que donen suport a les campanyes de donació de sang a Catalunya organitzades pel Banc de Sang i Teixits, facilitant espais per acollir jornades d’acapte. Els dies 10 i 11 de març, s’habilitarà un espai de donació de sang i plasma al Pavelló de Suècia, de 10 a 14 h i de 17 a 21 h. Per realitzar el procés de donació amb seguretat, les persones que vulguin participar-hi hauran de reservar cita prèvia a través del web donarsang.gencat.cat o mitjançant el telèfon d’atenció a les persones donants 935 573 566.