El Departament de Cultura reforça el seu compromís amb la Patum de Berga

Última revisió 20-06-2022 08:15
19/06/2022

La consellera Garriga i l’alcalde Ivan Sànchez signen un conveni per a la promoció de la festa en els propers anys que fomenta la sostenibilitat, la inclusió social i la igualtat de gènere.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, han signat avui un conveni per contribuir a la continuïtat i el reforçament de la festa de la Patum de Berga. El Departament de Cultura reconeix l’excepcional importància que té la Patum de Berga per a la cultura popular i tradicional catalana, i col·laborarà amb l’Ajuntament de Berga per garantir la salvaguarda, el creixement i la projecció de futur d’aquesta manifestació festiva. Tot i que el conveni no comporta un compromís econòmic, durant la vigència de l’acord —de 2022 a 2024— el Departament de Cultura podrà atorgar subvencions nominatives a l’Ajuntament de Berga per a donar suport a la festa. També ha assistit a la signatura del conveni la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya.

El conveni preveu, com a mesura destacada, que enguany l’Ajuntament de Berga crearà i dotarà, econòmicament i amb personal, una oficina tècnica de la festa de la Patum que enfortirà la seva estructura organitzativa, i treballarà durant tot l’any per garantir els objectius i compromisos previstos al conveni de col·laboració. En aquesta mateixa línia, el passat  29 d’abril, el Departament de Cultura va concedir una subvenció nominativa a l’Ajuntament de Berga, per un import de 100.000 euros, per a fer front a les depeses programació, sostenibilitat, igualtat i innovació de la Patum durant l’any 2022. Una subvenció què, per primer cop, comporta un suport econòmic global a la festa, i que fins ara s’havia vehiculat a través de convocatòries públiques i per un import anual total sensiblement inferior.  

La consellera Garriga ha destacat que “la Patum és una festa excepcional, única i singular” i que per això enguany s’ha signat “l’acord per preservar, conservar i ajudar a la celebració de la festa , per millorar tot allò que calgui”. En aquest sentit, Garriga ha apuntat que enguany “hem acordat un ajut molt superior al que s’havia donat mai i això ha d’ajudar, per exemple, a que tota la imatgeria es pugui preservar i conservar en millors condicions”. Garriga també ha ressaltat que aquesta legislatura el Departament de Cultura “ha volgut fer un increment pressupostari molt important en la Direcció General de Cultura Popular, perquè estava infradotada”. Volem arribar a tot el territori perquè la cultura popular és la base de la nostra cultura”, ha afegit.

D’altra banda, l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha assenyalat que avui és un dia important per Berga i per La Patum. “Hem signat aquest conveni amb la idea de preservar, mantenir i millorar no només la comparseria, sinó també la festa amb una base de 100.000 euros que esperem que pugui créixer en els pròxims anys”. Sànchez ha destacat que “La Patum és de Berga, però també és patrimoni de la humanitat i és un dels patrimonis més emblemàtics de Catalunya”. L’alcalde ha afegit que “estem molt contents amb la conselleria per fer aquesta aposta i aquest pas endavant amb la festa i crec que aquests anys que vindran continuarem treballant colze a colze i per augmentar la xifra econòmica si La Patum ho necessita”.

D’altra banda, en el marc de l’acord, l’Ajuntament vetllarà per la correcta conservació i per l’adequat manteniment de tota la imatgeria festiva i els elements que formen part de la festa, per als quals comptarà amb l’assessorament del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya del Departament de Cultura. L’Ajuntament de Berga també donarà suport tècnic al Departament en els procediments de la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional dels elements mobles vinculats a la festa.

El conveni signat avui també incideix en promoure la sostenibilitat, la inclusió i la igualtat de gènere en la festa. Així, per mitjà d’accions de formació i de sensibilització destinades a les comparses i totes les persones i entitats que participen en la Patum, l’Ajuntament fixarà objectius per celebrar una festa cada cop més sostenible, que afavoreixi el desenvolupament i l’economia locals, així com també les compres verdes i la contractació pública sostenible. També mantindrà la línia de treball iniciada l’any 2017 d’actualització dels estatuts de les comparses de Patum en clau d'igualtat de gènere, i treballarà per evitar possibles pràctiques que reprodueixin prejudicis i estereotips, adequant i actualitzant protocols, detectant i actuant en situacions problemàtiques i conflictives, erradicant totalment qualsevol tipus de violència masclista i sexista, i vetllant per la perspectiva de gènere a tots els àmbits de la festa. D’altra banda, el consistori  continuarà treballant en la prevenció i la sensibilització de la problemàtica sociosanitària que comporta el l’abús de drogues i altres situacions associades, com pot ser la violència de gènere, en contextos i escenaris festius. A més, l’Ajuntament mantindrà i potenciarà les accions d'inclusió social destinades a afavorir l'accés a la Patum per part dels col·lectius més vulnerables o amb més dificultat, com són la tercera edat, les persones amb discapacitat i els col·lectius amb risc d'exclusió o de població nouvinguda. En la mateixa línia destinarà recursos per donar a conèixer la festa a centres educatius de fora de la població i de la comarca, amb la voluntat de propiciar possibles intercanvis culturals o altres activitats que tinguin la festa com a comú denominador.

Una festa única

La Patum de Berga és una festa única per la singularitat dels elements que la configuren, pel manteniment de la tradició i, en especial, per la participació activa del públic a la festa. La Generalitat de Catalunya la va declarar Festa Patrimonial d’Interès Nacional l’any 2009 i va reconèixer com a elements festius patrimonials d’interès nacional una sèrie d’elements que configuren la Patum: les maces, els turcs i cavallets, els nans vells, els nans nous, l’àliga, les guites, els gegants, el tabal, els plens i el tirabol amb les seves particularitats i músiques. A més, la la festa va rebre la distinció d’Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat l’any 2005.

La Patum de Berga és el nom que rep la festa de Corpus en aquesta població. La primera referència documental d’aquesta festivitat data de 1454, mentre que l’estructura actual està documentada al 1725, mantenint-se amb lleugeres variants fins avui. Les característiques actuals, els espais, les músiques i els elements, es van fixar a final del segle XIX i es mantenen perfectament vigents. Els dies centrals de la festa van de dimecres a diumenge de la setmana de Corpus i els actes principals es desenvolupen a la plaça de Sant Pere, on tenen lloc les danses executades per les diferents comparses i el salt de Plens. Altres actes a destacar són les passades, la prova dels quatre fuets i la Patum infantil que té lloc el divendres i és exactament igual a la Patum d’adults.

Aquesta festa d’origen religiós, però d’arrelament profundament popular, s’ha mantingut per la cohesió dels berguedans al seu entorn, essent gestionada tradicionalment des de l’ajuntament i, des de l’any 2001, per un patronat municipal composat per membres del consistori i per representants de les comparses de la festa.

(*) Notícia elaborada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Ivan Sànchez i Natàlia Garriga durant la signatura del conveni de La Patum
Ivan Sànchez i Natàlia Garriga durant la signatura del conveni de La Patum
Autor: Ajuntament de Berga