Berga avança la celebració de la 5a edició d’El Forn, la mostra d’estiu d’arts escèniques, que es farà de l’1 al 3 de juliol en diversos espais del nucli antic de la ciutat.
La modificació de les dates de l’esdeveniment ha estat consensuada amb les entitats participants i està motivada per la necessitat de no coincidir amb altres activitats que es porten a terme durant la primera setmana de setembre. La mostra d’estiu dedicada a les arts escèniques al carrer comptarà amb una programació que inclourà propostes de circ, espectacles de diferents disciplines i unes instal·lacions participatives. Enguany, el festival se celebrarà en diferents ubicacions com per exemple el Parc del Lledó i altres espais del centre històric (carrer Menorets, plaça de Sant Joan, plaça Maragall, la Berruga i l’Espai del Circ).
El Forn és una iniciativa impulsada per les entitats de teatre local, Tràfec Teatre i La Farsa, i l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona a través del Programa.cat. La mostra es va recuperar l’any 2018 amb la voluntat de promoure la cultura teatral berguedana amb espectacles innovadors de diversos formats.
Un dels objectius del festival és promoure la programació de propostes formatives que permetin apropar i oferir al públic activitats de coneixement i posada en pràctica de diferents arts escèniques. En aquesta edició es farà un taller d’aeris (trapezi i teles), malabars, cable i bola, a càrrec de La Crica. Es tracta d’una activitat gratuïta i oberta a tothom, que estarà dinamitzada per educadors i educadores. El taller es durà a terme el divendres, 1 de juliol, a la zona de l’amfiteatre del Parc del Lledó, de 10 a 13 h.
La Cia. Hotel Iocandi presentarà una proposta titulada ‘Peix’ que es farà el divendres, 1 de juliol, a l’amfiteatre del Parc del Lledó, a les 19:30 h. L’espectacle reflexiona sobre la trista, però lleugera conformitat d’allò que és inevitable. La singularitat del projecte es basa en l’exploració i la investigació amb un objecte poc habitual en el circ contemporani: l’escala d’equilibris. Però és també una recerca de la simplicitat i un enfrontament amb la soledat: dues escales de ferro i una persona sola a la pista, enfrontada a l’eterna contradicció del que significa viure en un món on sovint, allò petit és engolit per allò més gran. Una reflexió des de la poètica de l’absurd i el pallasso, sobre la “mallorquinitat”, l’impacte del turisme, la lluita de poders, la buidor, el silenci i la solitud davant la immensitat, la ridiculesa de ser grans i l’enyorança de ser petits. En aquesta proposta, les disciplines artístiques implicades són el circ i la música, on aquest hi té un paper dramatúrgic important. La idea, creació i interpretació de l’espectacle és de Tomeu Amer i va rebre el suport a la creació de Fira Tàrrega 2019.
Tombs creatius comptarà amb dues propostes que es portaran a terme el dissabte, 2 de juliol, a l’entorn proper de la plaça de Sant Joan i el carrer Menorets, de 10 a 13 h. D’una banda, ‘L’estrany viatge del senyor Tonet’ és una proposta que consisteix en una sèrie de jocs, cadascun en una caixa, que s’instal·laran al carrer Menorets. En cada caixa, hi ha una història. I en cada història, una criatura nova. De senyor Tonet, només n’hi ha un. Deixeu-vos fascinar pels tresors del Senyor Tonet, la seva vida és fascinant, les seves aventures són un tresor per descobrir. La instal·lació ens permet compartir les seves troballes úniques, totes les criatures màgiques que va conèixer en les seves expedicions; dins de cadascun dels 10 jocs construïts amb material en desús, s’amaguen els seus secrets. Descobrireu un món de so, llum i moviment que es fa real a través de la robòtica. Aquesta proposta és adequada per a tots els públics, especialment pel públic familiar.
D’altra banda, la plaça de Sant Joan acollirà la proposta ‘El viatge’, un viatge al límit. Hi ha experiències que només es viuen un cop a la vida. O dos. Dins del que sembla una caravana de fira tradicional, s’amaga un aparell únic manegat per un mecànic peculiar que ens convida a endinsar-nos en l’artefacte i fer un viatge sideral que ens portarà al límit. El camí s’ha de recórrer individualment i porta cada persona a la frontera definitiva. Dins l’aparell ple d’enginys mecànics, qui s’atreveixi a entrar a l’espectacle i fer aquest viatge viurà una experiència única, intransferible, tan curta com intensa i que deixa al cor de cadascú un secret per guardar. El mecànic misteriós s’encarrega de treure de la màquina l’espectador o espectadora protagonista i de tancar la història amb una única frase. T’atreveixes a sentir-la? El cicle no s’atura, la història torna a començar per a un nou viatger o viatgera. Aquesta instal·lació és adequada per a persones a partir de 12 anys i no recomanada per a persones amb claustrofòbia.
La companyia Filigranes torna a Berga amb la proposta ‘Plis, Plas’. El dissabte, 2 de juliol, la plaça Maragall (12:30 h) acollirà aquest espectacle de circ i pallassos. Es tracta d’una proposta adreçada a un públic familiar, participatiu, amb trucs i entremaliadures constants. ‘Plis Plas’ és un muntatge on el Toti i el Makutu no paren de fer-se la “punyeta”: s’enfaden a tort i a dret, però l’amistat sempre acaba prevalent. Amb una cadira, un embut o una galleda ens faran, amb el seu toc personal, gags clàssics combinats amb malabars i música en directe. La clau d’aquesta obra és un joc constant d’estira i arronsa, que dona lloc a una relació impregnada de fantasia, semblant al món real en què viu la canalla, alhora entranyable i conflictiva. Entre el Clown (Makutu) i l’August (Toti) hi ha una relació on s’equilibren curosament la rivalitat i la complicitat. L’espectacle és gratuït i tindrà una durada d’uns 50 minuts.
El dissabte, 2 de juliol, serà el torn de l’Agrupació Teatral La Farsa, que posarà en escena unes espurnes de teatre, a les 19 h. La proposta inclou tres obres de teatre de curta durada que es portaran a terme en tres espais propers a la plaça de Sant Pere, que serà el punt de trobada per iniciar el recorregut per gaudir de les peces dirigides per Angelina Vilella. La primera proposta es titula ‘La Reclusa’ d’Imma Monsó. Ell i ella, un home i una dona asseguts dins d’un cotxe aturat en una clariana solitària del bosc, amb les portes i finestres tancades tret d’una escletxa de dos dits... per tal que hi passi l’aire, potser? La segona proposta es titula ‘Grecalònia’ de Màrius Serra. En aquest cas, ens trobarem que un xofer uniformat espera hieràticament al seient del conductor i convida el públic a fer un viatge turístic sense moure’s de la seva posició, parlant amb un fil de veu parapetat rere un mur de timidesa. La tercera proposta es titula ‘Quieta nit’ de Pere Calders i explica la història d’una família que està celebrant la Nit de Nadal després d’haver anat a la Missa del Gall, quan els sorprèn uns repics a la porta...
Totes les propostes de La Farsa són adequades per a tots els públics i el preu de l’entrada serà de 5 €, tot i que pels infants de fins a 10 anys serà gratuïta. El públic realitzarà un recorregut breu per gaudir de les tres propostes que tindran una durada aproximada de 90 minuts.
El diumenge, 3 de juliol, es clourà el festival a la plaça del Forn amb la proposta de Tràfec Teatre titulada ‘Les Mans d’Eurídice’ de Pedro Bloch, a les 20 h. L’obra es va estrenar el mes de març al Teatre Municipal de Berga, i el públic tindrà una nova oportunitat de gaudir d’aquesta peça adaptada al format de carrer. El muntatge compta amb la interpretació de Pep Mollar que encarna el personatge de Gumersind Tavares, el qual torna a casa després de 7 anys d'absència i s'adona que tot ha canviat. Comença llavors a explicar al públic els motius d'aquesta absència. Inicia un recorregut pel seu passat, va i ve per escenes sovint inconnexes i intenta justificar un reguitzell de males decisions que l'han portat fins a aquest punt tan fosc i sense retorn de la seva vida. L’obra tindrà una durada de 75 minuts, aproximadament i s’adreça a públic jove i adult. S’aplicarà el sistema de taquilla inversa.