El Punt Lila de La Patum 2023 va registrar més de 3.000 accions de sensibilització i prevenció de violències masclistes

Última revisió 06-09-2023 14:03
06/09/2023

El Punt Lila s’ha convertit en un servei imprescindible durant les festes de La Patum en relació a les violències sexistes en l’àmbit de l’oci nocturn, des que es va posar en marxa l’any 2018.

Enguany, els punts liles habilitats a la plaça de Viladomat, la plaça Cim d’Estela i el servei itinerant han registrat 3.254 accions d’informació i prevenció de violències masclistes. Es tracta d’una xifra superior a l’edició de 2022 (2.118 accions), tenint en compte l’ampliació dels horaris i els serveis prestats respecte a l’any passat. També cal esmentar que el Punt Lila de La Patum s’ha convertit en un espai de denúncia social, on s’adrecen persones per explicar situacions de violències masclistes i sexuals que s’han donat en altres espais o contextos no vinculats a les festes del Corpus berguedà.

L’habilitació de punts liles és una de les accions que formen part de la campanya “Vull la nit!” impulsada el novembre de 2017 per l’Ajuntament de Berga amb el suport de la Diputació de Barcelona per tal de promoure unes festes lliures de sexisme al municipi.

Serveis oferts durant La Patum

Els punts liles de La Patum han estat gestionats per l’equip de professionals del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS). Aquest any, el Punt Lila de la plaça de Viladomat va estar en funcionament durant les cinc nits de celebració de La Patum, de dimecres a diumenge, i va incrementar la visibilitat amb la retolació de l’espai per tal que fos identificat amb més facilitat pel públic assistent a la festa. Enguany també es va habilitar un estand durant les nits de concerts a l’espai cultural de les Barraques de La Patum, de dijous a dissabte, a la plaça Cim d’Estela. A més, es va reforçar el servei amb parelles itinerants durant les nits de dimecres a dissabte, per incidir en la detecció d’agressions masclistes.

Les parelles itinerants són una gran eina de prevenció pel seu potencial d’interactuar amb moltes persones. En els recorreguts efectuats pels espais on transcorre la festa, la parella itinerant s’encarrega d’explicar en què consisteix la campanya “Vull la nit!”, repartir material específic de la iniciativa, aportar informació sobre què són les agressions masclistes, com actuar si vivim o veiem una agressió masclista, escoltar de manera activa les experiències de les persones amb relació a les agressions viscudes i informar sobre l’existència del Punt Lila i altres serveis o recursos específics.

Dades dels serveis

El recull de dades facilitat pel Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS) durant els dies d’actuació del Punt Lila mostra que es van portar a terme 3.254 accions de sensibilització i prevenció de violències masclistes. Del total, 2.325 accions van ser registrades al Punt Lila de la plaça de Viladomat i 929 al Punt Lila de la plaça Cim d’Estela, mentre que 205 accions van ser efectuades per les parelles itinerants del servei. Les actuacions de l’equip de professionals contemplen assessoraments, recull d’agressions sense assessorament, intervencions, accions informatives al Punt Lila i accions informatives fetes per les parelles itinerants.

Perfil sociodemogràfic dels usuaris i usuàries

Segons mostren les dades recollides, les dones d’entre 19 i 25 anys han estat les que han mostrat un major interès en la campanya. Això es deu a la interpel·lació directa de la campanya cap a situacions, experiències o vivències en primera persona o entorns, a més d’una presa de contacte i familiarització superior dels conceptes.

Pel que fa a les xifres concretes, el 77 % de les persones que van acostar-se al Punt Lila de la plaça de Viladomat eren dones, mentre que el 23 % eren homes. En el cas del Punt Lila de la plaça Cim d’Estela, el 72 % eren dones i el 28 % eren homes. També es va registrar una persona que s’identificava com a no binària.

Per franges d’edat, les persones que van interactuar majoritàriament amb el personal del Punt Lila de la plaça de Viladomat van ser les de 19 a 25 anys (29 %), seguides de les de més de 35 anys (22 %), les de 16 a 18 anys (20 %), les de 26 a 35 anys (15 %) i les menors de 16 anys (14 %). Pel que fa al Punt Lila de la plaça Cim d’Estela les persones que van interactuar més amb el servei van ser les de 19 a 25 anys (31 %), les de més de 35 anys (20 %), les de 26 a 35 anys (19 %), les menors de 16 anys (16 %) i les de 16 a 18 anys (14 %).    

La informació recollida sobre el territori de procedència de les persones informades de la campanya, posa de manifest que el 93 % eren persones del municipi de Berga, mentre que el 7 % restant correspon a persones d’altres municipis. Per tant, la campanya està arribant a les persones en el context on es realitza la festa.

Més sensibilització i formació

Rosa Rodríguez, regidora de Feminisme i LGTBI, ha explicat que el servei de Punt Lila s’ha anat ampliant des de l’any 2018 perquè “la proposta va tenir una molt bona rebuda i detectàvem la necessitat de poder arribar a més persones”. La regidora ha comentat que “les violències masclistes són encara massa presents i normalitzades al nostre país, ho veiem cada dia a les notícies i, per tant, tenim clar que les polítiques feministes continuen sent imprescindibles en tots els espais”.

Rodríguez ha esmentat que “més enllà dels punts liles, que intentarem continuar millorant especialment en relació amb el suport i visibilitat del col·lectiu LGTBIQ+ i amb una mirada més transversal, també s’ha continuat amb la formació arribar al personal que està de cara al públic durant les festes de La Patum”.

Punt Lila habilitat a la plaça de Viladomat durant La Patum 2023
Punt Lila habilitat a la plaça de Viladomat durant La Patum 2023
Autor: Àrea de Joventut