El Punt Lila de La Patum 2024 registra gairebé 1.900 accions de sensibilització i acompanyament per a la prevenció de violències masclistes

Última revisió 10-09-2024 11:56
10/09/2024

El Punt Lila ha esdevingut un servei imprescindible per donar resposta a les necessitats de les persones que participen i assisteixen a La Patum.

És un punt de referència dinamitzat per professionals que gestionen el servei d’informació i acompanyament per a la prevenció i detecció de situacions de violències masclistes, agressions sexuals i violències lgtbifòbiques en espais d’oci nocturn. Enguany, els punts liles habilitats a la plaça de Viladomat, la plaça Cim d’Estela i el servei itinerant han registrat 1.895 accions d’informació, intervenció i acompanyament en situacions de violències masclistes. Les accions corresponen a situacions viscudes o presenciades en el mateix espai de festa, així com en altres espais o contextos no vinculats al Corpus berguedà ni al municipi.

L’habilitació de punts liles és una de les accions que formen part de la campanya “Vull la nit!” amb l’objectiu de prevenir les violències sexistes i crear espais segurs durant La Patum, però també durant les festes que es porten a terme al municipi al llarg de l’any.

La regidora de Feminisme i LGTBI, Rosa Rodríguez, ha destacat “la importància del servei i el treball en xarxa fet amb els diferents agents de la festa, així com la formació sobre prevenció i actuació davant de violències masclistes que s’ofereix des del consistori per tal que l’atenció a les persones sigui més ràpida i acurada”. Rodríguez també s’ha referit a les xifres d’agressions registrades i la necessitat de “continuar treballant durant tot l’any i, especialment en els espais de més risc, per fer que els carrers i places de la ciutat siguin espais segurs per a tothom”. La regidora ha afegit que “les polítiques feministes continuen sent necessàries i ho seran fins que acabem amb el sistema patriarcal i les violències que se’n deriven”.         

Serveis oferts durant La Patum

Els punts liles de La Patum han estat gestionats per l’equip de professionals de Mediare, una consultoria especialitzada en joves, drogues, gènere i oci nocturn. Enguany, el Punt Lila de la plaça de Viladomat va estar en funcionament durant les cinc nits de celebració de la festa, de dimecres a diumenge. L’espai estava format per un estand d’informació i un mòdul addicional per atendre de forma personalitzada. També es va instal·lar un punt lila durant les nits de concerts a l’espai cultural de les Barraques de La Patum, el divendres i el dissabte, a la plaça Cim d’Estela. A més, es va oferir el servei itinerant durant les nits de dimecres i dijous per dur a terme accions de prevenció i detecció d’agressions en espais de l’entorn de la festa.

Informació dels serveis registrats  

El recull de dades facilitat per Mediare durant els dies d’actuació del Punt Lila mostra que 1.923 persones van adreçar-se al servei i es van portar a terme 1.895 accions de sensibilització, intervenció i acompanyament en situacions de violències masclistes. Del total, 1.407 accions van ser registrades al Punt Lila de la plaça de Viladomat i 447 al Punt Lila de la plaça Cim d’Estela, mentre que 41 accions van ser efectuades per les parelles itinerants del servei. Les actuacions de l’equip de professionals contemplen accions d’acompanyament, converses de sensibilització, repartiment de material de marxandatge, realització de dinàmiques, serveis d’itinerància i recull d’agressions reportades per persones que s’han adreçat al Punt Lila.

Pel que fa a les dades d’agressions, se’n van registrar un total de 28 durant els dies de funcionament del servei. D’aquestes, 16 es van produir en el context de la festa i 12 van ser fora del context festiu. Cal destacar que no totes les agressions reportades es van produir durant la celebració de La Patum i que algunes es van donar en contextos no festius i en altres municipis.

Pel que fa a la tipologia d’agressions recollides en el context de celebració de La Patum, s’han registrat quatre tocaments no consentits o manca de respecte de l’espai dels altres durant les passades (un dels quals correspon a una edició anterior de la festa), sis tocaments durant les nits de Patum a la plaça de Sant Pere, un tocament entre menors a La Patum Infantil i cinc agressions verbals (comentaris desagradables i comentaris homòfobs).   

Els casos recollits corresponen a agressions viscudes en primera persona (pel fet de ser dona o persona LGTBI) o testimoniades per altres persones en el context de festa, agressions viscudes per part de les treballadores del Punt Lila durant la gestió del servei i situacions viscudes en primera persona o testimoniades fora del context festiu.