El Teatre Municipal de Berga és a punt d’alçar el teló per iniciar una nova temporada cultural, malgrat les restriccions d’activitat i mobilitat actuals. En aquesta ocasió, la programació cultural d’hivern i primavera inclourà onze propostes de teatre, clown, música, cabaret, màgia i microteatre que es portaran a terme entre els mesos de gener i juny de 2021. Set dels espectacles seran nous, mentre que la resta de propostes corresponen a espectacles cancel·lats per la pandèmia, però que s’han pogut programar novament (‘Calma!’, ‘Llum trencada’, ‘La nena dels pardals’ i ‘Els Brugarol’). La regidora de Cultura, Roser Valverde, ha explicat que “en aquesta situació extraordinària en què molts espectacles culturals s’han suspès per les restriccions de les autoritats governamentals i sanitàries, la nostra voluntat sempre ha estat la de reprogramar totes les propostes possibles, que han estat la majoria”. Valverde també ha defensat que “la cultura és un bé essencial que permet fomentar el desenvolupament i el creixement integral de les persones, així com el fet de poder gaudir d’experiències col·lectives que ens retornin l’autoestima en aquest context de pandèmia que estem vivint”.
La programació ha estat impulsada per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració de l’àrea de Joventut, l’Escola Municipal de Música de Berga i el Conservatori de Música dels Pirineus i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i Programa.cat. El material de difusió de la programació ha estat dissenyat per l’estudi FURA.
‘CALMA!’ és l’espectacle que obrirà la programació cultural que es farà al Teatre Municipal durant el primer semestre de 2021. El conegut clown, Guillem Albà, farà gaudir el públic d’una experiència còmica, poètica i catàrtica. Albà explicarà sol i sense paraules, un fet tan complex i quotidià com la pressa. El clown, els titelles, el gest, les ombres i la música formen part d’aquest muntatge que farà que els assistents es qüestionin el dia a dia i el propi viatge vital, pensant si val la pena córrer tant, si estem fent allò que realment ens omple i si tenim la capacitat de canviar-ho i deixar de córrer tothora. ‘CALMA!’ es farà el diumenge, 24 de gener, a les 7 de la tarda.
Des de Mallorca arriba Iguana Teatre amb el muntatge ‘Llum trencada’ que narra les vivències de dones que van ser empresonades, no per les seves idees polítiques, sinó perquè eren filles d’un o dones d’un altre. L’obra reivindica el paper d’altres dones, activistes, fortes i valentes que van enfrontar-se a aquelles persones que volien silenciar-les. La peça està protagonitzada per Marina Domínguez, Catalina Florit i Irene Soler i es basa en el llibre ‘Dones republicanes. Memòria de la Guerra Civil a Mallorca’ de Margalida Capellà. L’espectacle es podrà veure el diumenge, 7 de febrer, a les 6 de la tarda i forma part del cicle de memòria històrica.
Melanie Cacho és la il·lusionista que protagonitza l’espectacle de màgia ‘Enchantée’. A la maga Melanie li agrada començar l’espectacle coneixent el públic que l’acompanyarà durant una hora farcida de màgia, il·lusió, música i humor. També li encanta emportar-se un record dels llocs que visita i, per això, es farà una foto amb el públic, però no serà una selfie qualsevol... serà una fotografia sorprenent! ‘Enchantée’ és un espectacle gratuït adreçat al públic familiar que es farà el dissabte, 13 de febrer, a les 6 de la tarda. L’actuació formarà part dels actes de celebració del Carnestoltes i per assistir-hi caldrà inscriure’s prèviament al web ticketara.com.
La Cia. alGalliner posarà en escena el muntatge ‘Els fusells de la senyora Carrar’ basat en un episodi desconegut i cruel de la Guerra Civil espanyola. L’obra escrita per Bertolt Brecht l’any 1937 està inspirada en un tràgic esdeveniment de la història de la Guerra Civil àmpliament silenciat i conegut com la “Desbandá”. Es tracta d’una massacre de la població civil promoguda per l’exèrcit nacional que es va produir a la carretera que uneix Màlaga i Almeria, el febrer de 1937. Màlaga va resistir l’aixecament militar dels colpistes durant set mesos. La seva població també va haver de suportar les amenaces constants del general Queipo de Llano a través de la ràdio, el qual, des de Sevilla va dedicar-se a atemorir la població civil amb amenaces de mort pels milicians i de violació per a les seves companyes. L’espectacle està dirigit per Albert Gonzàlez i compta amb música en directe d’Anna Farriol i Carles Belda i les interpretacions de Montse Vidal, Santi Ricart, Marc Solé, Òscar Castellví, Núria Herrero i Pol Berch. L’obra es realitzarà el dissabte, 20 de febrer, a les 8 de la tarda i forma part del cicle de memòria històrica..
The Feliuettes ens conviden al seu ‘Akelarre’, on ens interpel·len, es pregunten sobre el món que els ha tocat viure i sobre com transformar-lo sent dones. A través de l’esperit nascut al cabaret més personal, personatges inesperats qüestionaran situacions quotidianes i no tan quotidianes, deformant-les amb un mirall ple de possibilitats. Humor negre, faula idiota i perversa, el kitsch, l’absurd, l’stand up comedy, l’esperit punk... són els ingredients d’aquest còctel per parlar amb llibertat i humor. The Feliuettes (Laia Alsina, Anna Herebia i Laura Pau) retornen al cabaret més genuí amb música, gamberrisme, reivindicació, comèdia i autoparodia sota la direcció de Míriam Escurriola i amb textos de Clàudia Cedó, Cristina Clemente, Xavi Morató, Mireia Giró, Gerard Sesé, The Feliuettes i Míriam Escurriola i música de Clara Peya, Arnau Tordera, Ariadna Cabiró i Gerard Sesé. ‘Akelarre’ es farà el dissabte, 6 de març, a les 8 de la tarda.
L’Orquestra del Conservatori de Música dels Pirineus conjuntament amb l’alumnat de les escoles municipals de música de Berga, Puigcerdà i la Seu d’Urgell oferiran el concert simfònic d’enguany. Es tracta del setè projecte simfònic del CMP des de la seva creació, ampliant l'àmbit d’acció i l’intercanvi d’experiències entre l’alumnat del Berguedà, la Cerdanya i l’Alt Urgell. En aquesta ocasió, es presenta un repertori amb música dels segles XIX i XX. Per ordre cronològic, s’interpretarà la Simfonia en Re Major de Johann Stamitz, el “Valse triste” de Jean Sibelius i ja ben entrat el segle XX, l’obra “Fratres” d’Arvo Pärt i “Aeternam” de Bernat Vivancos. L’actuació es portarà a terme el dissabte, 13 de març, a les 6 de la tarda. Les entrades es podran adquirir a través del portal web entrapolis.com.
‘La nena dels pardals’ és un espectacle poètic i emocionant sobre heroïnes i herois quotidians, el respecte a la vida i la saviesa innata dels infants. La representació adreçada a tot tipus de públics, especialment a partir de 5 anys, es basa en un fet històric real que es remunta al 1958, moment en què Mao Zedong va declarar la guerra als pardals i va provocar la quasi extinció d’aquests ocells a la Xina. La mesura va fer que no hi haguessin ocells que es mengessin els insectes i les plagues van arrasar les collites, fet que va produir la mort d’entre 30 i 40 milions de xinesos, a causa de la fam. L’actuació protagonitzada per Xavi Idàñez i Txell Botey compta amb música en directe de La Tresca i la Verdesca. L’espectacle es realitzarà el diumenge, 11 d’abril, a les 6 de la tarda.
Roba Estesa protagonitzarà el concert jove de la festa de Sant Marc el dissabte, 24 d’abril, a les 7 de la tarda. La formació fusiona les músiques urbanes i festives amb la instrumentació i melodies folk. En l’àmbit textual, investiguen com parlar de les contradiccions quotidianes partint d’un marc teòric que enllaça les seves experiències des de l’esperit crític: el feminisme. Un any després de la publicació del seu segon disc titulat ‘Desglaç’, Roba Estesa presenta la nova gira anomenada ‘Orgull’. És un espectacle renovat, festiu i combatiu que esdevé una oda a la diversitat, una crida a performar-nos com a subversives, amb cossos diversos i dissidents que es troben en la festa i en la lluita i són capaços de crear mons que escapen de l’heterònoma. Amb aquesta proposta Roba Estesa ens convida així, a pensar-nos com a subjectes polítics, a habitar el món des dels nostres cossos i a reflexionar sobre què ens porta a formar part d’aquest orgull col·lectiu. Amb una concepció molt clara d’espectacle global, Roba Estesa uneix performativitat, qualitat musical i posada en escena per convertir la cultura en un espai de transformació social.
Ramon Madaula, Jaume Madaula i Estel Solé posaran en escena l’obra ‘Els Brugarol’ sota la direcció de Mònica Bofill. El muntatge explica la història d’una família de l’alta burgesia catalana. L’Anna, activista social i feminista, decideix canviar-se el primer cognom pel de la mare. Això suposa un fet inconcebible pel seu pare, Antoni Brugarol, qui recorrerà a tota mena d’argúcies i xantatges per aconseguir que l’Anna es faci enrere. Ramon Madaula escriu i protagonitza aquesta comèdia familiar amb grans dosis d’humor àcid i intel·ligent que enfronta cara a cara les contradiccions dels seus protagonistes. Dues generacions i dues maneres d’entendre el món en una societat on tots voldríem creure’ns un model de coherència absoluta. L’obra es portarà a terme el dissabte, 8 de maig, a les 8 de la tarda.
Berga es convertirà en una de les seus del Festival Píndoles, cita de referència de teatre breu a Catalunya que celebrarà la setena edició de l’11 al 13 de juny al Castell de Montjuïc de Barcelona, on s’estrenaran 6 obres inèdites de teatre breu i altres disciplines. Enguany, el certamen incorpora dues novetats amb l’objectiu de consolidar-se com a un projecte de territori i oferir suport a la creació a les companyies seleccionades. Amb la voluntat d’estrènyer vincles i apropar el teatre breu a nous públics en diverses localitats, Berga acollirà la pre-estrena de les 6 peces inèdites el divendres, 21 de maig. Al matí, l’alumnat de secundària podrà gaudir d’un circuit itinerant per veure tres peces de microteatre amb l’objectiu d’apropar el teatre breu al jovent. A la tarda, la proposta inclourà un circuit de tres peces breus de teatre pel públic general que es representaran en espais singulars que esdevindran escenaris efímers, al Parc del Lledó a les 7 de la tarda.
La cantant i actriu de Vilada, Xuel Díaz, tancarà la programació amb el concert de presentació del seu primer disc titulat ‘Vacaciones en los ojos’. Cançons com ‘Media hora’, ‘Noche’ o ‘Vacaciones en los ojos’ han nascut en èpoques convulses. Són peces mig rescatades de pensaments abocats a una llibreta de quan era adolescent i mig fruit de la crisi econòmica i emocional, de la pandèmia, de les ganes de viure malgrat tot, de la crueltat i de la tendresa. Les seves lletres ens ofereixen un viatge per les seves obsessions a ritme de pop urbà i mediterrani. Ha estat un disc cuinat a foc lent tenint en compte cada detall i un directe cuidat fins al mil·límetre. L’actuació es farà el diumenge, 20 de juny, a les 6 de la tarda i també inclourà temes de dones que han inspirat la Xuel Díaz i que són referents directes o indirectes de la seva música i les seves lletres.
La venda d’entrades es realitzarà a la taquilla del Teatre Municipal de Berga, una hora abans de l’inici dels espectacles, i també es podran adquirir a través de la plataforma de venda d’entrades online ticketara.com, excepte el concert del Projecte Simfònic que caldrà comprar-les a través del portal web entrapolis.com. L’àrea de Cultura també posa a disposició de la ciutadania un canal per atendre consultes i reserva d’entrades a través de l’adreça de correu electrònic cultura@ajberga.cat i al telèfon 600 463 398. L’horari d’atenció telefònica serà de dilluns a divendres, de 9 a 13 h.
El Teatre Municipal de Berga mantindrà el protocol de prevenció establert la temporada passada per garantir la seguretat dels artistes i el públic. L’ús de la mascareta serà obligatori per accedir al recinte i també durant el desenvolupament dels espectacles. L’equipament disposa de dispensadors de gel hidroalcohòlic per a la desinfecció de mans. S’ha reduït l’aforament de la sala i es porten a terme les tasques de desinfecció i ventilació de l’espai, seguint els protocols d’higiene i seguretat. El públic assistent haurà de respectar les butaques assignades i no podrà fer ús dels seients bloquejats. Es recomana la compra d’entrades online i el pagament amb targeta a la taquilla. Per tal d’evitar aglomeracions als accessos del teatre, es recomana al públic arribar al recinte amb antelació. Per últim, la sortida de la sala es realitzarà de forma esglaonada i per files, seguint les indicacions del personal del teatre.