Una cita inèdita moderada pel periodista berguedà Marc Canturri, que es farà el divendres 28 de juny, a les 19 h, a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga.
Fa 24 anys que Joan Maria Pou i Ricard Torquemada són peces clau de les transmissions del Barça a la ràdio. Tots dos van incorporar-se a les narracions de RAC1 i Catalunya Ràdio, respectivament, el mateix any: el 2000. Pou va fer-ho com a narrador, l’any de la fundació de RAC1, en un rol que encara ara manté. I Torquemada es va incorporar a l’equip de Joaquim Maria Puyal com a analista, un rol que també manté actualment, tot i que des del 2018 també és director de la transmissió, després d’agafar el relleu a Puyal.
En tots aquests anys, Pou i Torquemada han posat veu als partits del millor Barça de la història, però també els ha tocat descriure l’ambient de les golejades més doloroses encaixades pels blaugrana. Les primeres Copes d’Europa després de Wembley, la nit d’Iniesta a Stamford Bridge, la maneta de Guardiola al Madrid de Mourinho, però també l’eliminació contra l’Inter a les portes de la final al Bernabéu o l’horror del 2 a 8 davant el Bayern de Hansi Flick, que acaba de fitxar pel Barça.
Sempre ho han explicat tot a pocs metres de distància, des de cabines diferents i per emissores que es fan competència. Però aquest juny a Berga compartiran micròfon durant 90 minuts —la durada d’un partit de futbol— en una nova xerrada del cicle ‘Àgora Cultural Berga’. Serà divendres 28 de juny, a les 19 h, a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga, i la moderarà el periodista berguedà Marc Canturri. En aquest sentit, Canturri ha esmentat que es tracta d’una cita inèdita, ja que “la primera vegada que els sentirem junts serà a Berga i entre tots hauríem de donar-li el valor que té aquesta conferència”. Canturri ha avançat que en la xerrada es parlarà sobre l’actualitat del Barça i també es podrà escoltar una selecció d’arxius sonors que recullen moments importants de les seves retransmissions de Pou i Torquemada.
El debat entre Pou i Torquemada dona continuïtat al cicle de xerrades sobre periodisme que es va encetar l’abril del 2023, amb la conferència d’Antoni Batista sobre l’intent d’assalt d’ETA a la caserna de Berga, i que va continuar a principis d’octubre, amb la conferència de Vicenç Lozano sobre els secrets amagats al Vaticà.
El cicle s’emmarca en el projecte ‘Àgora Cultural Berga’, una iniciativa nascuda l’any 2018 amb l’objectiu de difondre el patrimoni històric i cultural de la ciutat a través d’activitats de divulgació. L’artífex d’aquesta extensió sobre periodisme és el comunicador i empresari, Xavier Gual, que va proposar-ho a l’Ajuntament amb la idea d’obrir les portes a patums de la comunicació perquè vinguin a Berga a explicar aspectes importants de la història de l’àmbit al qual treballen. Gual ha comentat que “la idea es donar continuïtat a aquest cicle fent dues o tres xerrades a l’any”. Gual ha avançat que la pròxima conferència del cicle estarà protagonitzada per Joan Roura, periodista de la secció d’Internacional de TV3 i especialista en el Pròxim Orient.
L’alcalde de Berga i regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, s’ha mostrat satisfet amb l’acollida que ha tingut el projecte ‘Àgora Cultural’ impulsat juntament amb l’Alba Perarnau (directora del museu), la Dolors Santandreu i l’Anna Parcerisa “per donar-li un aire diferent al museu”. Sànchez ha afegit que “els museus han canviat, els museus són oberts, els museus són vius i els museus surten de les seves sales i omplen de cultura tots els racons de l’ajuntament i de la ciutat”. L’alcalde també ha fet referència al cartell anunciador de la xerrada elaborat pel dissenyador Salvador Vinyes, en què es pot veure l’element principal de les retransmissions radiofòniques, un micròfon. Ivan Sànchez, ha afirmat que “és un cartell molt visual, una petita obra d’art, ja que transmet el que passarà divendres amb els dos conferenciants”.
El cicle, a més, suma en aquest segon any de vida la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Des d’aquest juny, la demarcació Catalunya Central del Col·legi s’implica en la producció de les conferències a Berga amb la idea d’acostar-se a tots els territoris que formen la demarcació. Mar Martí, presidenta de la demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha destacat que “aquest és el gran eix de treball de la junta de la demarcació des del 2022”. Per això, des d’aleshores “la junta compta amb membres de diferents comarques amb la intenció d’organitzar actes més enllà de Manresa”. En aquest sentit, el març del 2023 els Premis Batec, els guardons anuals que dona el Col·legi, es van lliurar per primera vegada a Berga, a la Sala Casino, i aquest 2024 s’han entregat des d’Igualada.
Amb la incorporació a la producció del cicle sobre periodisme d’‘Àgora Cultural Berga’, la demarcació s’implica en un nou cicle a la Catalunya central, després de consolidar el Pessics de Vida a Manresa i d’impulsar l’En[raona] a Igualada.