Berga celebrarà el XVIè aniversari de la proclamació de La Patum com Patrimoni de la Humanitat amb un acte d’homenatge a Josep Comellas Pascual, músic d’Els Saletes (1960-1971) i de la Cobla Pirineu (1971-1991); Montserrat Garrós Boatella, modista de la comparseria patumaire fins l’any 2005 i Ramon Prat Navarro, tabaler de La Patum (1971-1986). L’esdeveniment estarà conduït pel periodista Marc Canturri i consistirà en la projecció d’una nova edició de l’audiovisual "Vides de Patum", enregistrat per Produccions MC, que recull els records i vivències de les persones homenatjades en format d’entrevista breu. L’alumnat de l’Escola de Ballet Maria Alba farà una actuació de dansa per tancar l’acte, que es portarà a terme el divendres 26 de novembre, al Pavelló de Suècia, a les 20 h.
Josep Comellas Pascual va ser músic de la Cobla Principal del Berguedà (Els Saletes) entre els anys 1960 i 1971, i després va formar part de la Cobla Pirineu fins al 1991. Els Saletes era una cobla-orquestra de Berga fundada l’any 1924 per Francesc Sala Guitart. L’any 1971, la formació musical va fusionar-se amb La Cobla Principal de l’Alt Llobregat (Puig-reig), donant lloc a la creació de la Cobla Pirineu. En l’entrevista, Comellas explica els seus inicis com a músic de La Patum, la dificultat que suposava tocar de memòria i sense partitures, la fusió de les dues cobles berguedanes i el nom escollit per anomenar la nova formació o els canvis que ha experimentat la festa en l’àmbit musical.
Montserrat Garrós Boatella va ser modista de les comparses de La Patum fins al 2005. Les seves mans han cosit vestits de ple, bates de guitaires o camises de geganters durant molts anys. La seva tasca va començar de la mà d’una altra modista de la ciutat a qui ajudava arranjant algunes peces de vestuari de la comparseria. Garrós recorda especialment la confecció dels vestits dels portadors de l’Àliga, la recerca i compra de teixits o les peces que comporten més dificultat a l’hora d’elaborar-les.
Ramon Prat Navarro va ser tabaler de La Patum entre el 1971 i el 1986, prenent el relleu al seu pare i aquest a un oncle. El Ramon no oblidarà la primera vegada que va carregar el Tabal, els canvis que va introduir en el recorregut de les passades o les anècdotes viscudes que ens apropen a la realitat política i social del final de la dictadura i els primers anys de la democràcia a través de les visites institucionals de Carrero Blanco, Franco o els Reis d’Espanya.
La celebració del XVIè aniversari de la proclamació de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat també comportarà l’aplicació de la gratuïtat a l’exposició de La Patum que acull el Convent de Sant Francesc, la qual, permet contemplar els elements de la comparseria de prop i també es poden veure diverses peces de vestuari antic, fotografies, textos i audiovisuals.
L’espai del convent franciscà també compta amb una exposició temporal sobre la tradició de les falles que se celebra anualment a una seixantena de pobles fallaires dels Pirineus. La mostra, promoguda per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, està formada per plafons que contenen informació i fotografies i també conté una petita col·lecció de falles d’una quinzena de poblacions on es porten a terme les festes de foc. Aquesta exposició es podrà visitar fins al 28 de novembre, en horari d’obertura del Convent de Sant Francesc: divendres, de 17 a 20 h; dissabte i diumenge, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.