L’octubre és un dels mesos més actius per a l’Associació de Persones Afectades de Càncer del Berguedà, Ginkgo, ja que el 19 d’octubre es commemora el Dia Internacional del Càncer de Pit. Es tracta d’una malaltia que afecta una de cada vuit dones i que en el cas dels homes, es considera minoritària perquè té una incidència d’entre l’1 i el 2%. Un dels objectius de l’entitat és promoure el coneixement i la conscienciació sobre el càncer i, per això, s’han programat activitats divulgatives i esportives durant les properes setmanes entre les que s’inclouen xerrades amb metges especialitzats, una sessió de tatuatges oncològics i la segona edició de la Cursa de la Dona.
Per segon any consecutiu, Ginkgo i l’Ajuntament de Berga impulsaran la Cursa de la Dona. Es tracta d’una prova esportiva no competitiva que consistirà en completar un recorregut de sis quilòmetres al voltant de la Serra de Noet. L’esdeveniment es farà el diumenge, 20 d’octubre, a les 10 del matí i comptarà amb dues modalitats que permetrà als participants realitzar el recorregut caminant o corrent. El punt d’inici i arribada serà la Pl. Font del Ros i per participar-hi caldrà inscriure’s prèviament al local de Ginkgo, situat al carrer de la Ciutat, 2 (Cal Fàbregas), a l’alçada dels quatre cantons. El preu de la inscripció és de 10€ i inclou una samarreta commemorativa de la cursa de color rosa, que és el color amb què s’identifica la lluita contra el càncer de pit. Les inscripcions es podran fer els dimarts, de 5 a 8 de la tarda a Cal Fàbregas i el mateix dia de la cursa a la Pl. Font del Ros. L’entrega dels dorsals es farà el 19 d’octubre, de 10 del matí a 1 del migdia i de 5 a 8 de la tarda, a Cal Fàbregas.
L’organització espera poder superar la xifra de participació de l’any passat que va ser d’unes 600 persones. La presidenta de Ginkgo, Aurora Fernàndez, s’ha mostrat “satisfeta de la bona acollida que va tenir la primera Cursa de la Dona perquè ens va permetre recaptar uns 4.000€ per destinar-los a la investigació del càncer”.
La divulgació és una de les eines per fer front al desconeixement sobre la malaltia del càncer i, per això, l’associació ha programat dues conferències que comptaran amb la participació de persones vinculades a la recerca i el tractament de la malaltia. El dimecres, 16 d’octubre, hi haurà una conferència a l’Hotel d’Entitats (18h) realitzada per Oriol Casanovas, investigador que forma part del programa PROCURE de l’Institut Català d’Oncologia de l’Hospital Duran i Reynals que explicarà les dificultats i els reptes de la investigació del càncer. El dimecres, 23 d’octubre, serà el torn d’Elena Ceilan, doctora del Servei d’Oncologia de l’Hospital Sant Bernabé que parlarà sobre els efectes secundaris derivats de la malaltia i els tractaments per vèncer el càncer. La xerrada es farà a la sala d’acte del l’hospital, a les 5 de la tarda.
El dilluns, 28 d’octubre, es portarà a terme una nova sessió de tatuatges oncològics. Es tracta d’una tècnica per millorar la imatge de les persones afectades de càncer de mama i que consisteix en la recuperació de l’arèola del mugró a través de la realització d’un tatuatge a la pell. La sessió es portarà a terme a l’estudi Roy’s Tattoo de Berga.
L’Ajuntament de Berga tornarà a sumar-se als actes de commemoració del Dia Internacional del Càncer de Pit col·locant un llaç rosa al balcó del consistori i il·luminant la façana de l’edifici amb llum rosada. El regidor de Drets Socials de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, ha valorat positivament les activitats que es portaran a terme per promoure el coneixement sobre el que suposa patir una malaltia com el càncer i també ha aprofitat l’ocasió per agrair a l’entitat la tasca realitzada. Tal i com ha comentat Sànchez, “les entitats són importants perquè cobreixen funcions que haurien d’assumir les administracions, però malauradament no fan, com per exemple destinar els recursos necessaris a la investigació”.