La corda protagonitzarà la 4a. edició del festival de música SonaB que estrena nous espais per adaptar-se a la Covid-19

Última revisió 10-03-2021 14:17
25/06/2020

El SonaB tornarà a ocupar els vespres d’estiu de Berga amb una programació dedicada als instruments de corda. La 4a edició del festival de música en directe comptarà amb cinc actuacions gratuïtes que es portaran a terme tots els dijous, del 2 al 30 de juliol, a les 21:30h. El certamen organitzat per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona inclourà diverses novetats per adaptar-se a les mesures de seguretat per la Covid-19. Per exemple, hi haurà control d’aforament als concerts, se suprimiran els tallers divulgatius i algunes de les actuacions es realitzaran fora del barri vell. La regidora de Cultura, Roser Valverde, ha explicat que l’aposta per la corda pretén consolidar el festival i ampliar-ne el públic. Segons Valverde, “explorar el camp musical de la corda dona molt de joc, permet oferir una major varietat d’espectacles i atraure nous públics”.

Dinamització de nous espais

El SonaB és un projecte que va néixer per promoure la difusió cultural i l’experimentació musical, així com per dinamitzar les places del barri vell. Enguany, la necessitat de poder comptar amb espais més amplis per donar compliment a les mesures preventives per la Covid-19, especialment el distanciament entre persones, farà que el festival s’estengui més enllà del barri vell i arribi a altres zones de la ciutat com per exemple el passeig de la Indústria, el passeig de la Pau o el Convent de Sant Francesc. D’aquesta manera, el certamen mantindrà l’essència d’un festival de proximitat amb propostes de petit i mitjà format comptant amb nous emplaçaments per afavorir la dinamització cultural arreu de la ciutat. En aquest sentit, Roser Valverde, ha apuntat que “buscàvem la manera per fer que la cultura fos un revulsiu més pel teixit econòmic de la ciutat. Per aquest motiu, i de manera excepcional, hem apostat per moure el festival d’alguns dels emplaçaments habituals del barri vell per tal d’apropar-lo als diferents eixos comercials de la ciutat”.

Mesures de seguretat

L’organització aplicarà les mesures preventives corresponents per garantir que el festival es pugui desenvolupar amb seguretat. El públic haurà de fer ús de la mascareta en el moment d’accedir al concert i sempre que no sigui possible mantenir la distància de seguretat recomanada entre persones. També hi haurà gel hidroalcohòlic per a la desinfecció de mans de les persones assistents, caldrà respectar la distància interpersonal i l’aforament serà limitat, en funció de les característiques dels espais que acullin les actuacions.

Folk d’arrel

La primera proposta del SonaB Corda arribarà el 2 de juliol de la mà de la polifacètica Guida Sellarès que encapçala un nou projecte basat en el ball folk d’arrel anomenat Els Elements. La proposta serà en format concert i parteix de l’enregistrament dels temes de ball folk que Sellarès ha incorporat al seu repertori al llarg dels últims anys. Alguns dels temes fa temps que viatgen per les places del país fent les delícies dels peus dels balladors i balladores, mentre que d’altres temes tot just acaben de ser creats. L’actuació titulada Radical Lliure conté una selecció acurada del repertori de base vuitcentista, de folk europeu i folk català, des d’una òptica neó. Per a aquesta proposta, Guida Sellarès (acordió i veu) s’ha envoltat d’altres músics com Coloma Bertran (violí), Adrià Bonjoch (guitarra) i Pep Coca (contrabaix). El concert es realitzarà al capdavall del passeig de la Pau.

Un viatge al món dels somnis amb arpa

El claustre del Convent de Sant Francesc acollirà l’actuació de l’arpista, Berta Puigdemasa, el 9 de juliol. Es tracta d’una artista enèrgica i alegre que transmet amb entusiasme la seva passió per la música obsequiant el públic amb interpretacions plenes de caràcter i tendresa. Puigdemasa oferirà un espectacle titulat Les yeux fermés (Els ulls clucs), proposant un viatge al món dels somnis, un món que la captiva des de petita. En aquesta ocasió, utilitza un arpa preparada (fent referència al piano preparat de John Cage), una combinació de sons produïts pels seus dits i per diversos estris: una baqueta de timbales, una pua de guitarra, una espàtula, una clau anglesa, unes pinces, una forquilla, una cullera, un mesclador de capuccino... Aquest concert és una invitació a despertar-se amb els ulls clucs.

Una proposta íntima de violí i veu

La tercera actuació es farà el 16 de juliol a la plaça de Francesc Palau i Quer, a tocar de la plaça de La Pietat. El Duo Coloma Bertran & Ju és un projecte liderat per la violinista Coloma Bertran, que després d’una llarga trajectòria com a membre de diversos projectes musicals, presentarà el seu primer treball discogràfic en solitari titulat Nocturns i diamants. Es tracta d’una proposta on la violinista es redescobreix com a creadora amb una sonoritat més pròpia i pinzellades que evidencien el seu recorregut pel món del jazz, la música clàssica i la música popular. En aquest disc ha comptat amb la col·laboració de les veus d’artistes com Sanjosex, Gemma Humet, Carles Belda, Arnau Tordera, Ju, Guillem Soler i Dia Sañé. La proposta que presenta al SonaB és un concert íntim i carregat de sensibilitat, que explora i explota les possibilitats del violí juntament amb la veu de l’artista convidada Ju. Un format original i innovador que incorpora loops i pedals d’efectes i que converteixen cada actuació en única i irrepetible.

Pop, rock, dance i bandes sonores a ritme de cello

Northern Cellos és el grup que protagonitzarà la proposta que es farà al passeig de la Indústria, el 23 de juliol. El quartet de violoncels i percussió oferirà un espectacle titulat Let’s cello per acostar al públic un instrument originalment vinculat a la música clàssica, a través de bandes sonores i música moderna. La primera part del concert conté una selecció de les millors bandes sonores de la història del cinema a través de medleys (popurris) de pel·lícules com La vida es Bella, Cinema Paradiso, El Senyor dels Anells, La La Land o de sèries tan exitoses com Narcos i Game of Thrones. En la segona part del concert, es podran escoltar alguns dels hits de pop, rock i dance que ens han acompanyat i fet ballar els últims anys de grups i artistes tan emblemàtics com Queen, J. Legend, Ed Sheeran, Guns N’ Roses, Survivor, Avicii o David Guetta.

Guitarra i cant flamenc

El festival es clourà el 30 de juliol amb un recital de flamenc, a càrrec de Lidia Mora & Ruselito, a la plaça de Sant Pere. Lidia Mora prové del barri de Sant Andreu (Barcelona) i es presenta com una cantaora autodidacta. S’ha nodrit del flamenc del carrer i del seu barri, acostant-se a aquest tipus de cant després d’escoltar i cantar cantaoras de referència com Mairena, Porrina de Badajoz o Farina, entre d’altres. Víctor Rosell, Ruselito, és una jove promesa de la guitarra flamenca del barri de Roquetes (Barcelona). S’inicià al món de la guitarra amb noms com Cristian Cantero, Chicuelo o Rafael Cañizares. Ruselito ha acompanyat cantaoras i bailaoras, a més de tenir dots com a concertista solista. Lidia Mora & Ruselito és una proposta musical sorgida del projecte Cabal Musical d’innovació social per a la inclusió basat en l’acompanyament artístic de talents musicals joves.

Cartell SonaB Corda 2020
Autor: Albert Sant