El retorn als orígens per retre homenatge als antics oficis vinculats al gremi de Sant Eloi va ser el leitmotiv de la passada edició de la festa d’Els Elois. Enguany, la celebració dedicada a l’aigua i els animals de càrrega utilitzats pels traginers vol consolidar el coneixement i la difusió de les professions relacionades amb el ferro, el metall i el fang amb activitats tradicionals, lúdiques i culturals que es portaran a terme al centre de la ciutat i al barri vell durant l’últim cap de setmana del mes de juliol.
La regidora de l’Ajuntament de Berga, Roser Valverde, ha explicat que “la voluntat de l’organització és consolidar les activitats que s’han anat introduint en els últims anys per a què on tothom pugui trobar el seu espai i participar-hi activament”. Per la seva banda, Josep Cuberas, membre de la junta conservadora de la festa d’Els Elois, també ha fet una crida a la participació gaudint “d’una festa que és dels berguedans i berguedanes i que fem entre tots”.
Tal i com ha succeït en els darrers anys, el barri vell serà l’emplaçament que acollirà la majoria dels actes de la festa d’Els Elois. L’objectiu és revitalitzar el capdamunt de la vila programant activitats que permetin als veïns i veïnes redescobrir alguns dels racons més emblemàtics del barri vell. Per exemple, la mostra d’oficis antics estarà repartida en quatre espais: la Plaça del Carme, on es mostrarà l’ofici de baster i hi haurà una exposició sobre la sella catalana; a la font de la Rectoria hi haurà una fosa de metalls; a la Plaça de la Pietat es podrà veure com treballa un ferrer i a la Plaça de Sant Pere es farà la demostració de com es col·loquen i es fixen les ferradures a un cavall.
D’altra banda, a la Plaça de Palau i Quer, al costat de la Plaça de la Pietat, hi haurà tallers infantils de manualitats, audició de sardanes, sopar popular i la festa de comiat de solteres i solters durant el dissabte, 27 de juliol. L’Agrupació de veïns i comissió de festes del carrer de la Pietat s’encarregarà d’elaborar el sopar popular que consistirà en entrepà de pinxo o botifarra, a partir de 2/4 de 10 del vespre. La venda anticipada de tiquets es realitzarà a l’Oficina de Turisme de Berga, del 22 al 27 de juliol, i el preu serà de 4€ (entrepà i una beguda). Els tiquets també es podran adquirir el mateix dia del sopar, a partir de les 8 de la tarda a la Pl. Palau i Quer i costaran 5€.
L’organització vol fomentar el tracte respectuós envers els animals que participen a la festa i, per això, es mantindran les mesures adoptades l’any passat per garantir el benestar dels rucs i ases. En aquest sentit, les persones que vulguin participar a la passada de diumenge al matí hauran d’acreditar-se presentant el DNI. L’entrega dels rucs es farà a partir de les 7 del matí per ordre d’arribada a la zona d’aparcament del camp de futbol. S’assignarà un ruc per persona i caldrà retornar-lo al mateix lloc de recollida de l’animal. A més, els menors d’edat hauran d’anar acompanyats d’una persona adulta i presentar una autorització del pare, mare i/o tutor/a legal.
L’organització també col·locarà cartells al llarg del recorregut de la passada de diumenge al matí amb missatges sobre el benestar dels animals com per exemple, evitar tirar aigua directament a la cara dels cavalls i rucs, no sobrecarregar-los ni fer ús de cap tipus d’utillatge per fer-los avançar. Es tracta d’una sèrie de recomanacions que també s’inclouen en el programa de mà i el fulletó desplegable per incidir en el tracte respectuós dels animals.
Per primera vegada, el Ballet de Déu comptarà amb una parella de balladors i balladores que ha estat escollida per sorteig i que es renovarà bianualment. Aquesta parella dansarà juntament amb la parella veterana que es va incorporar l’any passat. La dansa que tanca la representació de la boda típica de l’Alt Berguedà realitzada per l’Agrupació Teatral La Farsa es farà el diumenge al migdia a la Plaça de Sant Joan. L’entitat teatral també s’encarregarà de portar a terme la recreació del rapte de la núvia que consisteix en la vetlla que es feia a la núvia la nit anterior al casament.
La campanya ‘Vull la nit!’ també tindrà presència durant la festa d’Els Elois per promoure unes festes lliures de sexisme. En concret, s’instal·larà un estand informatiu a la Plaça de Palau i Quer durant les activitats musicals de la festa de comiat de solteres i solters, que inclourà les actuacions dels grups Apardalats i Sense Sal, a partir de 2/4 d’11 de la nit.
El consistori ha editat 8.000 tríptics informatius que es distribuiran a les llars berguedanes per donar a conèixer la programació dels actes principals de la festa d’Els Elois. A més, també s’han imprès mig centenar de programes de mà que es podran adquirir gratuïtament a l’Oficina de Turisme i a l’Ajuntament de Berga, a partir del dilluns 22 de juliol. El disseny i la maquetació del material de difusió ha estat elaborat per la dissenyadora, Montse Forradelles.
La festa d’Els Elois se celebrarà el 27 i 28 de juliol i està organitzada per la regidoria de Festes de l’Ajuntament de Berga i la Junta conservadora d’Els Elois. També compta amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música de Berga, l’Agrupació de veïns i comissió de festes del carrer de la Pietat, l’Agrupació Teatral La Farsa, la Colla de Trabucaires de Castellar del Riu i la Colla Sardanista Cim d’Estela.