El festival musical dels vespres d’estiu de Berga centrarà la vuitena edició en les arts amb propostes multidisciplinàries.
Enguany, el certamen aposta per combinar les actuacions musicals amb altres disciplines artístiques com per exemple el cinema, la pintura, la poesia o la dansa. Per l’escenari itinerant del SonaB passaran artistes emergents i reconeguts com Ferran Aran; la Cia. Roger Canals; Heura Gaya, Marçal Ramon i Ivó Jordà; Gemma Abrié & Bianca Nguema i el quartet Kebyart.
La programació inclou cinc concerts gratuïts, que es portaran a terme els dijous, del 27 de juny al 25 de juliol de 2024, a les 21:30 h. El SonaB és un festival musical impulsat per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Buster Keaton va crear el seu personatge, palface, com a contraposició a Charles Chaplin. Keaton no és un còmic que vol fer riure l’espectador, Keaton ens mostra un personatge amb “cara de pal”, impertorbable, que transcorre per les seves pel·lícules ple de dignitat i noblesa. El que sorprèn, és la seva manca de sorpresa davant qualsevol situació.
El músic Ferran Aran presentarà una proposta titulada El somriure de Buster Keaton, que consisteix en la projecció de tres curtmetratges amb la interpretació, amb piano i en directe, de la música creada especialment per a aquest projecte. El públic tindrà l’oportunitat de gaudir de l’essència del cinema mut, en blanc i negre, a través de tres curtmetratges dels anys vint del segle passat: Cops (La Mudança) (1922), La casa elèctrica (1922) i L’espantaocells (1920). Un homenatge a Buster Keaton a ritme de piano amb les melodies interpretades pel músic gironí. L’actuació es portarà a terme el dijous 27 de juny, al carrer Harmonia, a les 21:30 h.
Per diferents raons històriques, socials i culturals, el naixement del Jazz es va produir a Nova Orleans, a través del conjunt de manifestacions de la música negra, en contacte amb la tradició popular musical blanca. L’estil Nova Orleans, també anomenat Dixieland, es caracteritza pel predomini dels instruments de metall.
Viatjazz a Nova Orleans serà la segona proposta del SonaB. Un viatge musical explosiu i animat a la ciutat més gran de l’estat de Louisiana (Estats Units) i també és una experiència pictòrica mitjançant el graffiti. Una audició participativa que reflexiona sobre les emocions més universals de la música trenant un diàleg amb l’art urbà, en què els colors llampants de l’esprai, pinten la música de l’època del blanc i negre amb composicions musicals i adaptacions de temes tradicionals del Dixieland. La companyia Roger Canals i Werens (Ramón Puig) d’Impaktes Visuals (grafit) protagonitzaran aquest espectacle que es farà el dijous 4 de juliol, a la plaça de la Pietat, a les 21:30 h.
Re·Romanç és una producció que parteix de l’obra etnomusicològica i de recerca del músic Felip Pedrell, del qual l’any 2022 es va commemorar el centenari de la seva mort. Pedrell ha estat un músic de gran reconeixement pel seu llegat musical com a compositor més proper al món de la clàssica, havent compost més de tres-centes obres entre òperes, composicions de cambra, poemes simfònics... i nombrosos escrits de teoria i història de la música. També va ser cabdal i pioner en la labor musicològica de recopilació de repertori de tonades tradicionals de tot l’estat.
Aquest espectacle té la voluntat de portar algunes de les peces recollides per Pedrell en l’actualitat. Per això, diferents poetesses i poetes del panorama actual, a partir de les escasses estrofes recollides pel músic, completaran els romanços portant-los a una dimensió actual, en concordança a l’època que vivim. Re·Romanç comptarà amb la interpretació d’Heura Gaya (veu i percussions), Marçal Ramon (acordió diatònic) i Ivó Jordà (gralla) juntament amb els textos dels poetes i poetesses Meritxell Cucurella, Josep Pedrals, Amat Baró, Anna Gual, Jordi Lara i Raquel Santanera. L’actuació es farà el dijous 11 de juliol, a la plaça de Sant Pere, a les 21:30 h.
La plaça de Santa Magdalena acollirà la quarta proposta del SonaB, el dijous 18 de juliol, a les 21:30 h. Les artistes Gemma Abrié i Bianca Nguema protagonitzen la performance Blues in the dark, on la música expressa el color i la pintura canta l’emoció de la veu i el contrabaix. La proposta és fruit d’una trobada d’ambdues creadores abans d’actuar conjuntament per primera vegada a l’espai d‘art i creació de Can Manyé d’Alella.
D’una banda, Gemma Abrié, la polifacètica cantant barcelonina s’atreveix amb un espectacle en format “solo”, té un primer disc com a autora de les seves cançons, Amalgama, i diversos com a cantant solista, i és col·laboradora habitual de músics de renom com Manel Camp, Vicens Martín o Martí Serra. D’altra banda, la pintora tianenca, Bianca Batlle Nguema, focalitza el gruix de la seva obra en la figura de la dona afrodescendent i des de fa uns anys incorpora en el seu projecte el format performance com a forma d’expressió artística, actuant en solitari a festivals com Afroconciencia Madrid i Black Barcelona i col·laborant també amb les formacions Bandabòlid i Maio de Sal.
Pere Méndez, Víctor Serra, Robert Seara i Daniel Miguel integren el quartet de saxos Kebyart, un terme balinès que significa “esclatar de sobte” o “obrir-se de cop”. La formació va néixer a Barcelona l’any 2014 i és una de les agrupacions més prometedores de l’escena musical actual. Aquests quatre músics plens de talent comparteixen una passió infinita per la música de cambra i el desig de fer bufar nous aires en la forma de transmetre la música clàssica. El seu afany per a transformar les seves actuacions en una experiència singular resulta en una posada en escena enèrgica i dinàmica, lloada pel públic i per la crítica especialitzada. La signatura inconfusible de Kebyart es reflecteix en una visió creativa del repertori construïda al voltant de tres eixos: la literatura original, el compromís amb la nova creació i els arranjaments propis d’un ampli ventall d’estils.
Kebyart clourà el SonaB protagonitzant el concert inaugural de la cinquena edició de l’Acadèmia Mestral de Berga, en què joves saxofonistes comparteixen classes, concerts i activitats amb músics de renom durant una setmana, a les instal·lacions de l’Escola Municipal de Músic de Berga. Kebyart oferirà una actuació carregada amb nous aires a la música clàssica, que es complementarà amb improvisació de moviment corporal en una de les peces. La dansa anirà a càrrec d’Estel Diaz Pereiro, ballarina berguedana, graduada del Grau Professional de Dansa Contemporània al Conservatori Oriol Martorell de Barcelona. Actualment, cursant el Bachelor Dance Arts in Context a la Fontys Academy of the Arts, a Tilburg, Països Baixos. El concert es farà el dijous 25 de juliol, al claustre del Convent de Sant Francesc, a les 21:30 h.