La festa berguedana ha rebut el distintiu de qualitat en oci nocturn ‘Q de Festa!’ que atorga l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
El distintiu reconeix les festes majors, discoteques, festivals i festes universitàries que disposen de serveis que garanteixen la salut i el benestar de les persones.
Joan Colom, subdirector general d’Addiccions, VIH, Infeccions de Transmissió Sexual i Hepatitis Víriques de l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha fet entrega del distintiu de qualitat en oci nocturn a l’alcalde de Berga i regidor de Patum, Ivan Sànchez. El lliurament del distintiu ‘Q de Festa!’ s’ha fet aquest dijous 10 d’octubre a l’espai expositiu de la comparseria patumaire del Convent de Sant Francesc i ha comptat amb l’assistència de representants de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, l’Ajuntament de Berga, el Consell Municipal de La Patum i el Consell Comarcal del Berguedà.
El regidor de Joventut de l’Ajuntament de Berga, Isaac Santiago, ha obert l’acte recordant els primers passos que es van fer l’any 2017 amb els locals d’oci nocturn, els bars i els centres d’educació secundària per promoure unes festes lliures de sexisme a través de la campanya “Vull la nit!”. Posteriorment, es va apostar per les formacions de dispensació responsable, les barres de còctels sense alcohol, les accions de prevenció de les violències sexuals i la Patumaigua, entre d’altres.
Joan Colom, subdirector general d’Addiccions, VIH, Infeccions de Transmissió Sexual i Hepatitis Víriques de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, ha explicat com va sorgir el projecte ‘Q de Festa!’ i com es van determinar els ítems del distintiu per treballar en la prevenció i la reducció de riscos associats al consum i a la festa.
La tècnica de Joventut de l’Ajuntament de Berga, Janina Vilana, ha repassat les xifres de les accions efectuades pels diferents serveis durant l’última edició de La Patum. Els professionals de l’estand d’informació i salut van fer 601 sensibilitzacions, 231 intervencions, 15 acompanyaments, 42 activitats amb les ulleres de simulació d’embriaguesa i 83 tests d’alcoholèmia. En les barres de còctels sense alcohol es van repartir 20.000 unitats de la Patumaigua de forma gratuïta, 1.000 còctels sense alcohol i 600 sandvitxos dolços i salats al preu d’1 €. Als punts liles es van fer 1.895 accions de sensibilització, intervenció i acompanyament, es van repartir 2.000 xapes LGTBI, 2.000 xapes i 5.000 adhesius de la campanya “Per una Patum lliure de sexisme”. Enguany es van formar 25 persones integrants de comparses i personal municipal en prevenció i detecció de violències sexuals. A més, 1.180 persones van fer ús dels autobusos de Patum per assistir a la festa des de diferents municipis berguedans.
L’alcalde de Berga i regidor de Patum, Ivan Sànchez, ha recordat que les primeres accions implementades van ser qüestionades i objecte de burla. També ha esmentat que fa uns anys, molts berguedans havien crescut amb la dita “Patum i mam”, però confia que ara les generacions més joves parlaran de “Patum responsable i de qualitat”. Sànchez ha dit que el reconeixement de La Patum servirà d’exemple perquè altres festes del país implementin accions per obtenir el distintiu i ha expressat la voluntat de consolidar i crear noves accions preventives.
L’acte ha finalitzat amb un refrigeri en l’espai habilitat per mostrar alguns dels serveis com el Punt Lila i la barra de còctels sense alcohol. Els representants de l’Agència de Salut Pública de Catalunya han visitat l’exposició permanent de La Patum acompanyats per l’alcalde i regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, que els ha explicat diferents aspectes sobre l’origen i l’evolució de la festa i diferents curiositats sobre els elements de la comparseria patumaire.