"La Patum Tot l'Any" omple el maig amb propostes culturals i la presentació dels nous vestits dels gegants

Última revisió 30-04-2024 17:52
30/04/2024

La remor patumaire ha començat a percebre’s a la ciutat a través de la programació d’activitats de ‘La Patum Tot l’Any’.

La iniciativa creada l’any 2022 consisteix en programar actes culturals vinculats a La Patum i el Corpus, més enllà dels dies propis de celebració de la festa, per a tots els públics, i amb l’objectiu de mantenir l’essència patumaire al llarg de l’any. La programació es durà a terme del 4 al 25 de maig, i inclou cinc propostes relacionades amb el disseny, les manualitats, l’artesania i el vestuari patumaire, entre d’altres.

La programació està impulsada per l’àrea de Patum amb la col·laboració del Museu Comarcal de Berga, la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga, la Cobla Ciutat de Berga, la Cobla Pirineu, la Cobla Berga Jove, les entitats veïnals del Carrer Major, els Quatre Cantons, la plaça Sant Ramon, la plaça de Sant Pere i el Capdamunt de la Vila i la col·laboració de la Federació Catalana de Catifaires i la comparsa dels gegants de La Patum.

Samarreta oficial

La Patum de Berga disposa d’una samarreta oficial des de l’any passat. Es tracta d’una iniciativa que va néixer amb la voluntat de crear comunitat entre els patumaires, contribuir a finançar la festa i enfortir la marca Patum. La idea és que cada edició de la festa compti amb una samarreta amb un disseny renovat. Enguany, el ninotaire berguedà Jaume Capdevila ‘Kap’, ha estat l’encarregat de dissenyar la samarreta oficial de La Patum de 2024.

Capdevila ha explicat que el disseny inclou la diversitat de La Patum: patumaires, comparseria, músics, etc. “La pretensió era fer un dibuix que representi bé La Patum i que connecti amb la gent. Sent conscient d’aquesta responsabilitat, he fet un dibuix senzill, efectiu, maco i divertit, en què tothom es pugui sentir identificat, reconegut o vinculat d’alguna manera. Cada Patum és única i cada persona la viu de forma diferent. Per això, aquesta samarreta és un cant a la diversitat”.  

La presentació de la samarreta es durà a terme el dissabte 4 de maig, a la plaça de Sant Pere, a les 12 h. En aquest acte s’homenatjarà als músics que han tocat a La Patum al llarg de la història i, per primera vegada i de forma inèdita, tocaran juntes la Cobla Ciutat de Berga, la Cobla Pirineu, la Cobla Berga Jove i la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga sota la direcció de Robert Agustina.

Des del mateix dissabte, la samarreta es podrà comprar en tres punts de venda: la Botiga de la Manela, a la plaça de Sant Pere, 4; Fígols Home-Dona, a la plaça Viladomat, 1; i La Patumaire, al passeig de la Pau, 1. El preu de la samarreta és de 15 € i se’n fabricaran 2.500. 

L’art de crear una catifa patumaire amb flors

Per tercer any, s’elaborarà una catifa de flors de Corpus. Es tracta d’una activitat artesanal que comporta hores de feina i milers de pètals de flors de colors i altres elements per confeccionar una peça d’art floral efímera. Enguany l’activitat es portarà a terme a l’interior de l’església de Santa Eulàlia i la catifa reproduirà un disseny patumaire creat per a l’ocasió per l’artista berguedana Angelina Vilella.

Vilella ha comentat que “amb la catifa cada any expliquem un tros de la nostra Patum. Aquest any estarà dedicada a l’àliga, que estarà ubicada al centre i envoltada de mandales. A una banda hi haurà l’escut de Berga i a l’altra, hi haurà mocadors i barrets de color verd, vermell i negre per fer la sanefa dels mandales. També hi estarà representada la música perquè és molt important en La Patum”. L’artista ha esmentat que per confeccionar la catifa s’utilitzaran diferents elements com clavells, terra, escorça o arròs, etc.  

La catifa de Corpus es podrà visitar durant tot el cap de setmana a l’església situada a la plaça de Sant Pere, en els horaris següents: dissabte 11 de maig, de 17 a 20 h; diumenge 12 de maig, de 10 a 12 h; de 13 a 14 h i de 17 a 20 h.

Taller infantil patumaire

Una altra de les activitats incloses en la programació serà un taller infantil per elaborar carotes de La Patum, a càrrec d’Angelina Vilella. L’artista ha detallat que serà “una activitat per a infants d’entre 3 i 10 anys, però no farem una carota de reglament perquè necessitaria uns assecats, uns volums, etc. Nosaltres la farem plana, però farem un taller divertit i esperem que vingui molta canalla”.  

L’activitat organitzada pel Museu Comarcal de Berga també forma part dels actes de commemoració del Dia Internacional dels Museus 2024. El taller es farà el dissabte 18 de maig, al Convent de Sant Francesc, a les 10 h. Les places són limitades i per participar-hi caldrà inscriure’s prèviament a l’Oficina de Turisme, per telèfon (93 821 13 84) o enviant un correu electrònic (aj022.ofturisme@ajberga.cat).

Descobrint els nous vestits dels gegants

El secret més ben guardat dels últims mesos veurà la llum el dissabte 25 de maig, a les 12 h. El claustre del Convent de Sant Francesc acollirà la presentació dels nous vestits dels gegants de La Patum. La ciutadania podrà contemplar el vestuari renovat de les dues parelles de gegants amb un acte a càrrec de Jordi Rafart, dissenyador i modista berguedà; Albert Rumbo, historiador; Daniel Massana, cap de colla dels gegants de La Patum i Ivan Sànchez, alcalde de Berga i regidor de Patum.

Ivan Sànchez ha destacat la importància de “presentar els vestits abans del dimecres de Corpus perquè la ciutadania pugui veure’ls amb detall. Era important que el Jordi pugui explicar com neix la idea i com s’acaba portant a terme, que l’Albert mostri l’evolució dels vestits al llarg de la història i que el Dani recordi els diferents canvis que ha viscut”.

Jordi Rafart ha coincidit en la necessitat de presentar els vestits perquè tothom valori de prop com han estat elaborats i per resoldre dubtes i curiositats. Rafart s’ha mostrat orgullós de “poder vestir els millors gegants de Catalunya” i ha recordat que “els vestits són pura artesania, d’alta costura, estan fets a mà amb els millors materials i pels millors professionals que hi ha actualment a Catalunya”. Pel que fa al disseny, ha esmentat que “són uns vestits que tenen una continuïtat perquè hi ha un fil conductor de com han estat al llarg de la història, però que els acosten a la modernitat. És evident que hi ha un canvi, però es tractava de fer una evolució i adaptar-los a l’actualitat”.  

Els nous vestits dels gegants es podran veure durant tot el cap de setmana: el dissabte 25 de maig, de 12 a 14 h i de 17 a 20 h i el diumenge 26 de maig, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.  

Retrospectiva del vestuari dels gegants

La presentació dels nous vestits els gegants es complementarà amb una exposició titulada “100 anys d’història a través de la mirada dels gegants”. Es tracta d’una mostra de la indumentària dels quatre gegants de La Patum, des del 1927 fins al 2023. El públic podrà contemplar l’evolució de vestuari dels gegants al llarg d’un segle, ja que s’exposaran els cinc vestits que han lluït les dues parelles de gegants en els últims cent anys. Per exemple, es podrà observar el canvi de colors emprats en les diferents peces, la riquesa i profusió de pedreria, la incorporació de complements, etc. A més, també s’exposaran altres elements més antics com el cosset del gegant vell (1908), el casquet de la geganta nova (1891), la beina del punyal (1891) i l’espasa del gegant nou (1927) o l’espasa del gegant vell (no es pot datar, tot i que es pressuposa que la portava d’ençà de la seva estrena, l’any 1866). 

Jordi Rafart (dissenyador i modista), Angelina Vilella (artista), Jaume Capdevila 'Kap' (ninotaire) i Ivan Sànchez (alcalde de Berga i regidor de Patum), en la presentació de 'La Patum Tot l'Any'
Jordi Rafart (dissenyador i modista), Angelina Vilella (artista), Jaume Capdevila 'Kap' (ninotaire) i Ivan Sànchez (alcalde de Berga i regidor de Patum), en la presentació de 'La Patum Tot l'Any'
Autor: Ajuntament de Berga