Els boscos berguedans han començat a rebre els primers boletaires que recorren les muntanyes buscant un dels elements més preuats de la natura: els bolets.
Una tradició que continua ben viva en l’imaginari berguedà i que aconsegueix reunir familiars i amics al voltant de la taula per degustar els bolets que algú ha tingut la traça de trobar. A la capital berguedana, una de les dates assenyalades de la temporada de tardor és el primer diumenge d’octubre, en què se celebra la Festa dels Bolets al Pla de Puigventós (Castellar del Riu) i a Berga.
Enguany, l’aplec boletaire inclourà l’esmorzar popular, el Concurs Infantil de Boletaires, el Concurs de Dibuix Infantil, el 66è Concurs de Boletaires i una mostra de productes artesanals i agroalimentaris relacionats amb el món boletaire. Els actes es completaran amb una audició de sardanes i la cremada de la falla. L’esdeveniment l’organitza la Penya Boletaire de Berga i els ajuntaments de Castellar del Riu i Berga amb la col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
La Festa dels Bolets se celebrarà el diumenge 6 d’octubre i mantindrà la tradició promovent el respecte per l’entorn natural. El president de la Penya Boletaire de Berga, Ramon Minoves, ha fet èmfasi en la importància de tenir cura de la natura quan anem a buscar bolets i ha posat alguns exemples. “Qui no conegui un bolet, que no l’agafi perquè fa alguna funció. Els boscos són espais naturals i no és necessari esgarrapar el terra, cal recollir la brossa que generem, respectar el bestiar i estacionar els vehicles adequadament”. Minoves també s’ha referit a la regulació d’accés als boscos vinculada a l’activitat boletaire. “Des de l’entitat sempre hem reivindicat el fet de mantenir la tradició i la situació d’esbarjo d’anar a buscar bolets amb la família o els amics, però cal buscar l’equilibri i resulta necessari regular la recol·lecta professionalitzada de bolets”.
Ermínia Altarriba, regidora de Programació Cultural i Turisme de l’Ajuntament de Berga ha recordat la trajectòria de l’aplec boletaire. “Els 66 anys del certamen boletaire avalen aquesta festa i estem contents de poder celebrar-la un any més i que el Berguedà reivindiqui aquest producte, la festa i el seu coneixement a tot Catalunya”.
Ramon Caballé, president del Consell Comarcal del Berguedà, també ha destacat l’esperit boletaire de la comarca i l’afluència de persones que visiten els municipis berguedans durant la temporada de bolets. Caballé ha fet “una crida a pujar a Puigventós per celebrar la festa, a menjar bolets al llarg de la tardor i a visitar els mercats de bolets de la comarca”.
Cistells plens de bolets
El 66è Concurs de Boletaires mantindrà les tres categories habituals: rovellons, llenega negra i rovelló de més pes. A més, la categoria dedicada als rovellons comptarà amb tres subcategories (més de 40 kg, entre 20 i 40 kg i menys de 20 kg) per atraure el públic familiar. A més, se celebrarà la 17a edició del Concurs Infantil de Boletaires que inclourà diverses categories per distribuir els infants d’entre 4 i 10 anys. Les inscripcions pels dos concursos tindran un preu de 5 € i es podran fer fins al 5 d’octubre a la botiga Confeccions Fígols i el Bar Sol (Plaça de Viladomat).
Al llarg del matí, es farà l’entrega de premis dels concursos de bolets, així com del concurs de dibuix infantil en què participen les escoles de la comarca. A més, també es farà el nomenament dels Boletaires d’Honor de 2024 que seran les persones següents: Marc Bernal Casas, futbolista berguedà que enguany ha debutat amb el primer equip del FC Barcelona; Sílvia Culell Vilanova, periodista i sommelier berguedana, que presideix l’Associació d’Hostaleria i Turisme del Berguedà i forma part de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme; Ariadna Palacios Hurtado, pubilla de La Valldan (2023) i pubilla de la Catalunya Central (2024).
Aquest any també s’oferirà la possibilitat d’utilitzar el transport públic d’autobús per desplaçar-se fins al pla de Puigventós. El servei finançat pel Consell Comarcal del Berguedà oferirà cinc trajectes d’anada cada mitja hora, de les 8:30 a les 10:30 h, i cinc trajectes de tornada, de les 11:30 a les 13:30 h. Els tiquets podran adquirir-se anticipadament a la botiga Confeccions Fígols, situada a la plaça de Viladomat, 1 (BIS). El preu del tiquet serà d’1,5 € per trajecte.
La cloenda de la Festa dels Bolets es farà a la plaça de la Creu, on hi haurà una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Pirineu (18 h) i, posteriorment, hi haurà un pilar d’honor a càrrec dels Castellers de Berga i es durà a terme la cremada de la falla que anirà precedida d’un espectacle pirotècnic. Maria Perarnau, membre de la Penya Boletaire de Berga, ha avançat que la temàtica de la falla d’enguany reivindicarà la preservació dels boscos. “La construcció recrearà dos boscos, un de maco i viu, i un altre trist, ple de deixalles i mig mort. Volem transmetre que encara som a temps de conservar els boscos bonics que tenim al Berguedà si tothom s’emporta les deixalles i intenta no espatllar l’entorn”.
El cartell del 66è Concurs de Boletaires ha estat elaborat pel dissenyador berguedà Salvador Vinyes, que ha recreat un record d’infantesa. La peça mostra un adult i diferents infants carregant un bolet gegant, de nit. Vinyes ha rememorat quan anava a buscar bolets amb el seu pare i el seu germà petit, caminant dues o tres hores, buscant i recollint bolets amb la sortida del sol. El dissenyador ha explicat que “la il·lustració del cartell té molt a veure amb el concurs, amb el fet de voler ser el primer, de voler collir el bolet més gran, la quantitat més gran possible... És un cartell que té sentit de l’humor, té impacte, és clar i té bon rotllo”.